Witajcie, poprawnie wyłączyłem komputer, po kolejnym uruchomieniu widnieje czarny ekran, świeci się dioda od VGA na płycie (B450 MSI Gaming Plus Max). Wentylatory kręcą się. Nie wchodzi do biosu, nie ma logo producenta płyty głównej. Co może być przyczyną? Po oddaniu komputera do serwisu, problem ustąpił na chwilę tj. działał do ponownego uruchomienia. Grafika ponoć sprawna, była testowana.
Biosu raczej nie uszkodziles. Raczej co innego powoduje, ze komp sie nie bootuje. Pierwsza sprawa to odlacz od pradu i wyjmij baterie na okolo 1 minute. Sprawdz czy wszystko jest wlasciwie wetkniete. Wloz baterie /podlacz prad i odpal. Jak to nie pomoze to zosatw tylko gpu+pamieci+zasilacz reszte odepnij. Na wylaczonym komputerze, wczesniej dotknij rekami kaloryfera wyjmij pamiatki i zostaw tylko jedna. Jak komputer nie odpali to wloz druga. Jak to nie pomoze to serwis bo oni beda mieli mozliwosc sprawdzenia pod innym prockiem/zasilaczem/grafa. Pamietaj, ze grzebac zawsze z odlaczonym zasilaniem.
ps. Ta plyta nie ma jakies diody co pokazuje blad. Ja mam msi b450 tomahawka max i ma taka diode.
Jest dioda i świeci się ta od VGA. Ale podobno testowali pod kontem uszkodzenia grafiki i nic nie wyszło. Resetowanie biosu przez wyjęcie baterii nie pomogło.
Sprawdz czy masz wystarczajacy mocny zasilacz, albo czy nie jest uszkodzony.
Nic sam nie zrobisz, najlepiej byłoby podmienić podzespoły. Możesz spróbować sflashować BIOS przez EZ-flash, ale szczerze wątpię że to coś da.
Masz podłączony głośnik systemowy podłączony na płycie głównej? Komp powinien dawać sygnały dźwiękowe :) a kody w manualu są, a jak nie wiesz jak wygląda w linku masz poglądowe zdjęcie :)
https://proline.pl/glosnik-systemowy-buzzer-beeper-p944795
Skoro się świeci dioda VGA to wyjmij kartę i zobacz czy wtedy BIOS się załaduje. Chyba, że nie masz zintegrowanej grafiki. Wtedy skombinuj jakąś żeby podmienić do weryfikacji.
I jeszcze jedno. Czy jesteś pewien, że w monitorze nir przestawiło się źródło sygnału?
Nie mam zintegrowanej grafiki. Oddałem kompa do serwisu, bo nie mam nic na podmiane.