Witam,
Mam nowy PC, który nie ma nawet roku. Nie żałowałem na podzespoły.
Pewnego wieczora windows (kupiony) zażądał aktualizacji i po wciśnięciu zamknij zaczął instalować zmiany. Był komunikat żebym nie wyłączał komputera. Aktualizacja zwiesiła się i czekałem grzecznie 4h z nadzieją że ruszy. Niestety nie ruszyła. Restart. Nie wiem czy dokładnie od tego momentu i czy to jest przyczyna, ale mój komputer chodzi tragicznie. Od 10min próbuję się uruchomić empetrójka. Przy próbie włączenia Steama wiesza się program. O dziwo tylko Firefox chodzi bez żadnych zarzutów. Antywirus nic nie wykazał, spróbowałem też sprawdzania błędów windowsowskiego i przywracania systemu. Nic nie pomogło. Stoję przed decyzją czy zrobić format, ale jeśli da się tego uniknąć to chętnie bym posłuchał innych pomysłów. Lub ostatecznie czy da się zrobić reinstalkę windowsa bez płyty, która jest daleko od mojego miejsca zamieszkania i będzie poza moim zasięgiem przez tydzień albo dwa?
Dzięki za pomoc.
Spróbuj w historii aktualizacji odinstalować te, które mogły spowodować następujące problemy.
Spróbuj może przeczyścić jakimiś cleanerami albo zrób przywracanie systemu sprzed tego zdarzenia tj. tej nieszczęsnej aktualizacji(chyba że to dawno było i nie chcesz potracić danych itp.)
Przepraszam ale słabo znam Windows. Gdzie jest historia aktualizacji? Jakie cleanery?
Start--> Pan Sterowania--> System i Zabezpieczenia-->Windows Update--> Zainstalowane Aktualizacje
A Programu typu CCleaner służą do czyszczenia wpisów w rejestrze i usuwania danych przeglądarkowych i tymczasowych plików. Od siebie jeszcze polecę Vit Registry Fix i Registry Repair.
nvm
Polecam tobie pobrać program zwany Advanced SystemCare 6. W darmowej wersji nie masz tylko 2 opcji z wydajnością internetu i właśnie Registry Cleanera. Lecz program przeskanuje ci komputer i usunie zbędne/złośliwe pliki. Będziesz miał także Performance Monitor. Do zestawu możesz pobrać Game Booster 3. Z neta pobierzesz jakiegoś ładnego Cleanera, jak to ci zasugerował kolega Kovalow. :)
Wykonuję po kolei działania Czader-Mastera.
Po obserwacji wydaje mi się, że windows uważa wszystkie programy (gry, ste3am, itunes) za... odinstalowane. Co mogło coś takiego spowodować? Wspomniane przerwanie aktualizacji windowsa?
A nie dałeś przywracania systemu sprzed momentu zainstalowania tych programów?
Jeśli ciągle masz te problemy, a nie masz dużo ważnych plików do stracenia to walnij formata i po sprawie.