Witam serdecznie
Mam problem ze startem systemu w laptopie Toshiba Satellite Ultrabook U845T-S4150 z Windowsem 8.
Wyjaśnię, gdzie powstał problem. Chciałem sobie podzielić dysk na partycje za pomocą GParted w wersji Live (z płyty CD), ponieważ miałem już na dysku trochę plików, których nie chciałbym stracić. W BIOSie ustawiłem bootowanie z napędu DVD podpiętego pod USB, żeby sprawdzić, czy w ogóle ten GParted zastartuje. Zastartował, ale nic nie robiłem - po prostu zakończyłem działanie programu. Następnie wyłączyłem laptopa, odpiąłem DVD od USB i chciałem ponownie załączyć laptopa, aby zrobić defragmentację dysku przed przystąpieniem do dzielenia dysku na partycje. Niestety, Windows 8 już się nie odpalił, pojawił się screen z informacją, że "Your PC needs to be repaired", kod błędu: 0xc0000225. Nacisnąłem Enter (Press Enter to try again) i wtedy pojawiło się nowe okno o tej samej treści, tylko dodatkowo nad kodem błędu pojawiła się linijka "File: \windows\system32\winload.efi". Zaznaczam, ze przywróciłem ustawienia BIOSa do domyślnych.
Postanowiłem jeszcze za pomocą Windows 7 Live oraz programu Acronis Disk Director wchodzących w skład płyty Hiren's Boot CD sprawdzić, jak wyglądają partycje dysków. Screen poniżej.
Więcej zdjęć i screenów:
[code]http://www.fotosik.pl/u/tomekleon/album/1538823[code]
Czy da się to jakoś naprawić ? lub choćby przywrócić możliwość odzyskania systemu za pomocą partycji Recovery ? Już mi nie zależy na plikach, które są na dysku, lecz na uruchomieniu laptopa.
Dziękuję za pomoc.
Jakby Ci to powiedzieć... jeśli partycja gdzie był zainstalowany Windows nazywała się "System" to raczej już nic z niej nie zrobisz, bo 450MB to z lekka za mało :)
W skrócie - spieprzyłeś koncertowo, możliwy plus jest taki że partycja z Recovery wydaje się nienaruszona - więc pozostaje Ci przywrócić system do stanu "pudełkowego".
Jak? To już musisz zobaczyć w instrukcji, bo co laptop to inaczej sobie to ustawiają.
Hint na przyszłość: Następnym razem podziel dysk na partycje pod Windowsem (w 7 jest, to w 8 też powinno być :) - ja u siebie tak robiłem i wszystko działa cacy.
Thun ---> dzięki za odpowiedź i w pewnym sensie słowa pociechy. Cieszę się, że jeszcze w jakiś sposób będzie się dało to uratować.
Tutaj są zdjęcia i screeny tego, co mi się pojawia:
http://www.fotosik.pl/u/tomekleon/album/1538823
Skontaktowałem się z osobą do której należny laptop i ma ona sprawdzić, czy były jakieś płyty w pudełku z laptopem.
Przy próbie naprawy systemu, a nawet przy próbie zainstalowania systemu z płyty z Windowsem 8 (obrazy 32-bit i 64-bit ściągnięte z Microsoftu), podczas wyboru partycji, gdzie miałby być zainstalowany od nowa system wyskakuje informacja, że nie można zainstalować na dysku, wybrany dysk ma styl partycji GPT (albo partycja jest partycją systemową EFI (ESP)).