Witajcie,
Powoli przymierzam się do zmiany karty graficznej na RTX 2060. Procesor jaki posiadam to I5 8500 i dwa dyski (HDD I SSD). Producent rekomenduje 500 W, ja mam ich 530, ale mimo to zastanawiam się czy ten zasilacz będzie wystarczający do tego zestawu i czy będzie pracował w granicach 50-60 % wydajności.
Pozdrawiam
Jak nie będziesz podkręcać to będzie wystarczający. Komp powinien pociągnąć między 350W a 480W(według kalkulatorów psu). Możesz sobie nawet to sam posprawdzać, w Googlach wpisz "psu calculator" i masz mnóstwo stron na ten temat.
Chciałem dowiedzieć się jak to wygląda w praktyce bo rozbieżności w testach są duże.:)
W praktyce nikt ci tego raczej nie powie, bo musiałby mieć identyczny komputer jak twój i przeprowadzić testy obciążenia i poboru mocy. Dlatego istnieją kalkulatory psu aby "w przybliżeniu" można było zobaczyć ile mocy potrzebuje dana konfiguracja.
Albo nie kupisz zasilacza albo kupisz, więc co za różnica. Załaduj 2060 (choć lepiej 2060SUPER jak pisałem w drugim wątku) i jak się nie będzie wyłączał/restartował komp to jest ok, a jak nie, to czeka Cię podmianka na jakieś inne markowe 600W