Hej,
Coś mnie tknęło na dobre gry akcji, w tym tygodniu przeszedłem już Crysis'a 2 i urzekł mnie jego poziom trudności, gra na najwyższym jest trudna, szczególnie gdy "idziemy na żywioł", a w obecnych czasach dorwać wymagającą strzelankę to nie lada wyczyn. Liczę na propozycje tytułów, data wydania nie wcześniej niż 2006, gra musi być kultowa (uznana, popularna) i na prawdę trudna. Będzie ciężko coś znaleźć, bo nie interesują mnie (przejdzione :P):
- Far Cry
- Stalker
- Borderlands
- Crysis
- CoD (syf)
- MoH (syf)
- Bioshock
- Fear
Więcej nie przychodzi mi do głowy, będę wdzięczny za propozycje :)
Wiem że to nie fps ale polecam Max Payne 3 jak przejdziesz na trudnym to można odblokowac jeszcze 2 trudniejsze tryby. Gra jest wymagająca. w half life2 grales?
Battlefield 3 i Bad Company 2
Jeśli chcesz też TPP bo nie podałeś dokładnie to Max Payne 3.
PS. Co do FPS to jeszcze bardzo wymagający jest Deus Ex: Human Revolution.
Half-Life 2 jest dosc trudny - do tego bardzo dobry...
Tom Clancy's - Ghost Recon (1) - naprawde trzeba sie postarac, jesli chcesz zachowac przy zyciu wszystkich zolnierzy ale po przejsciu misji satysfakcja jest naprawde duza.
Battlefield 3 i Bad Company 2 <---- To jest wymagajace ? Dobry zart - tego pierwszego lepiej i tak nie kupowac do singla, a w multiplayer latwo sie wczuc i pozniej, jesli sie nie bawisz, mozna miotac kazdego. Tak przynajmniej jest w BC2.
Co do FPS to jeszcze bardzo wymagający jest Deus Ex: Human Revolution. <---- To nie jest FPS...
Deus Ex nie jest FPSem - jest w nim widok FPP, ale to gra akcji. <--- Jest to cRPG...
Musi być młodsze niż 2006 rok?
Ostatnio coś mnie rusza powrót do zagrania w Quake 4 i Doom 3, tobie też polecam. Ew. Doom 3 wyjdzie w odnowionej wersji niedługo.
Sprawdź też serię Brother in Arms, jest świetna. Inne tytuły: Gears of War, Lost Planet, Ghost Recon: Advanced Warfighter 2, Just Cause 2, BioShock 1 i 2.
Brother in Arms <---- Podpisuje sie ! Zapomnialem o tej grze, a jest to kawal fenomenalnego FPSa.
Just Cause 2 <---- To juz jest sandboks, do zabawy, wymagajacy na pewno nie jest.
Do tego moze Aliens vs. Predator 2 - koniecznie grac jako Marine.
Moze dla odprezenia Serious Sam ?
Arma 2
Bulletstorm (nie jest trudna ale wg mnie to najmiodniejszy FPS ostatnich lat)
Red Orchestra: Ostfront 41-45 + modyfikacja Darkest Hour - swietne.
[8] Seria SS też jest trudna, jak się włączy na trudnym poziomie :P
Dzięki za tak liczne odpowiedzi, nie spodziewałem się :)
BiA, Deus Ex, Half Life, Ghost Recon, Battlefield'y, Serious Sam, Gears of War - w to też już grałem.
Po przeczytaniu recenzji i obejrzeniu gameplay'ów zdecyduję się na Lost Planet, nie wiem jakim cudem ten tytuł mi umknął.
Arma II wstępnie też do przetestowania, a w Bulletstorm grałem przez kilka godzin i w ogóle mnie nie porwał.
Battlefield 3 i Bad Company 2 <---- To jest wymagajace ? Dobry zart - tego pierwszego lepiej i tak nie kupowac do singla, a w multiplayer latwo sie wczuc i pozniej, jesli sie nie bawisz, mozna miotac kazdego. Tak przynajmniej jest w BC2.
Co do FPS to jeszcze bardzo wymagający jest Deus Ex: Human Revolution. <---- To nie jest FPS...
PS. To że gra jest cRPG to nie znaczy że nie może być FPP czy TPP. cRPG określa grę a FPP albo TPP jej punt widzenia jeśli można tak powiedzieć.
A co do BFBC2 i BF3 to nie napisał że chodzi mu tylko o singla, niech wbije na jakiś hardcore gdzie grają osoby które już osiągnęły Capy Level to zobaczymy jak mu pójdzie. Zresztą jak dał tam CoDa(chociaż napisał że syf) to BF tym bardziej tam pasuje.
W prawdzie młodsze ale polecam:
1. Frontlines-Fuel of War
2. Timeshift
Przy grze w Lost Planet 1, życzę szczęścia, i nerwów, w czasie walki z wielkim owadem. Ja mu nie dałem rady.
A co do BFBC2 i BF3 to nie napisał że chodzi mu tylko o singla, niech wbije na jakiś hardcore gdzie grają osoby które już osiągnęły Capy Level to zobaczymy jak mu pójdzie. Zresztą jak dał tam CoDa(chociaż napisał że syf) to BF tym bardziej tam pasuje. <---- Mi na hardcore szlo lepiej niz na standardowym trybie. Po za tym multiplayer w tych grach - jesli chodzi o trundosc rozgrywki - nie umywa sie do przykladowo Darkest Hour.
PS. To że gra jest cRPG to nie znaczy że nie może być FPP czy TPP. cRPG określa grę a FPP albo TPP jej punt widzenia jeśli można tak powiedzieć. <---- Myslenie podobno nie boli - autor watku zapytal sie o gry FPS, a nie o gry cRPG z widokiem FPP... -.-
Myslenie podobno nie boli - autor watku zapytal sie o gry FPS, a nie o gry cRPG z widokiem FPP... -.-
Gdzie napisał że FPS? Napisał strzelanki a równie dobrze można mu podać The Elder Scrolls V:Skyrim bo strzelasz z łuku.
Polecam Operation Flashpoint (od Bohemii) oraz serie ARMA. Jezeli nie boisz sie staroci to Ghost Recon (stary) i stare Rainbow Six'y. Albo w multiplayerze Quake live.
Jest to cRPG...
cRPG akcji/FPS...
Stawiając na strzelanie a nie na skradanie się za osłonami, to jest FPS...
Powtorze sie bo gdzies juz polecalem chyba tutaj, ale stalker SOC complete, warte odswiezenia jesli ktos nie mial stycznosci. Sciagnalem z ciekawosci leniwa wersje zmodowona gotowa od razu do gry i powiem ze kawal dobrej roboty
http://www.moddb.com/mods/stalker-complete-2009
Odpuśćcie już tego Deus Ex'a, ciężko określić jego gatunek, kiedy jest w nim wszystkiego po trochę. Przeszedłem go jakieś 80% i mnie znudził, głównie przez monotonię i osobiste odczucia, męczyłem go po godzinie dziennie bo dłużej nie miałem ochoty, aż w końcu wywaliłem. Ja wszystkie gry przechodzę na najtrudniejszym możliwie poziomie, bo daje mi to więcej zabawy (do tego czas gry znacznie się wydłuża) i satysfakcji, niż bezstresowy, szybki "lot" - to wyrzucanie pieniędzy w błot, dużo mniej zabawy, ale to moje zdanie.
Jestem wielkim fanem Stalkera, każda część ukończona po 3 i więcej razy, kocham go za klimat i zupełnie odmienny gameplay, świetny system strzelania właśnie, trudny tak bardzo nie jest (po modach 1 strzał = śmierć jest ciekawiej).
Prosiłem, żeby podawać tytuły wydane pow. 2006 bo te wcześniejsze w większości nie oferują dobrego AI przeciwników i są słabiutkie graficznie (są wyjątki - jak Half Life), a to dla mnie też jest istotne i wpływa na realizm, ogólne odczucia, a poza tym to w 90% starych FPS'ów grałem.
I tak - strzelanki typu Stalker, Crysis, CoD, mogą być TPP (jak GoW), bo żeby zaproponować Skyrim'a jako strzelankę bo strzelamy z łuku to śmierdzi mi gimbusowatą napinką :F
Jeśli chodzi o multi to America's Army 3.
Z singlowych może Fallout NV w trybie hardcore.
Do sławnego Fallouta podchodziłem kilkakrotnie i nigdy nie wciągnął mnie na dłużej niż 5h, system rozgrywki przykuł uwagę, niestety w negatywny sposób - wszystko wydawało mi się strasznie nienaturalne i sztywne, samo strzelanie do wrogów to z lekka parodia.
Zapomniałem dodać - interesuje mnie tylko Single.
Probowales juz grac w Syndicate, The Darkness 2, Serious Sam 3? Mozesz tez sprobowac pograc w Hard Reset, Call of Juarez: The Cartell, czy Duke Nukem Forever, czy Bulletstorm. Odsylam do tutejszej encyklopedii, gdzie sa opisane chyba wszystkie FPSy z data premiery wraz z rezencjami, czy ocenami redakcji i graczy.
Yo, a Fear? Wszystkie części. Przecież to jedna z najbardziej chwalonych gier za AI przeciwników.
Dodam, że pierwsze trzy (Fear + dwa dodatki, które ogólnie nie są jakieś WOW, ale są całkiem przyjemne) mocno różnią się od Fear 2 i 3 (trójka jest najgorsza).
Z najnowszych hitów, polecam Max Payne. Ukończyłem na Hard (najtrudniejszy możliwy przy pierwszym przejściu). I oj nieraz ryczałem na komputer bo dostałem piątego headshota z rzędu - sytuacje, że wybiegamy zza rogu i dostajemy śmiertelny strzał są naprawdę częste. Ciężki mi wyobrazić jak jest ciężko na jeszcze dwóch wyższych poziomach trudności, które można odblokować kiedy ukończy się grę pierwszy raz. Mógłbyś z netu ściągnąć czyjegoś Save z pierwszym ukończeniem gry, i od razu zacząć grać na najtrudniejszym poziomie gdzie nie ma painkillerów (apteczek powiedzmy).
Ze starszych, ale świeżych polecam Kroniki Riddicka - Ucieczka z Butcher Bay. Na hard na pewno nie jest łatwo. Jakiś czas temu ta gra została odświeżona (nowe lepsze tekstury, bla bla) i wygląda naprawdę bardzo dobrze.
Edit: Mehh nie zauważyłem, że FEAR wymieniłeś w ukończonych.
Vietcong 2 z listopada 2005, zobacz sobie moze Ci sie spodoba.
Zagraj w Red Orchestra Ostfront 41-45, do gry jest też zacny mod o nazwie Darkest Hour.