śmierci, historiach z domów pogrzebowych etc. I zaznaczam, że jestem normalny :P Po prostu jakoś naszła mnie ochota na takie klimaty :)
Mógłby też być jakiś dobry dokument o Auschwitz, czy ogólnie obozach śmierci, łagrach, lagrach itp. :)
Faces of Death
Faces of Gore
Klasyką filmu dokumentalnego poświęconą obozom koncentracyjnym jest "Shoah" i "Noc i Mgła", ale chyba nie tego szukasz, bo żaden z nich nie epatuje śmiercią, a pokazuje ją w odpowiedni sposób. No i na pewno nie da się ich położyć na tej samej półce co "Faces of ..."
Ja generalnie nie szukam czegoś z czego kipie śmierć. Właśnie takie klimatyczne filmy o obozach są bardzo fajne. Macie coś jeszcze?
Możesz zapoznać się z dokumentami Marcina Koszałki:
Śmierć z ludzką twarzą albo Istnienie.
Może nie do końca to, o co Ci chodzi, ale też o domie pogrzebowym/śmierci. Sprawdź serial Six Feet Under.
jeśli szukasz dokumentów to polecam zerkać co pewien czas na planete. sporo ciekawych dokumentów tam leci
A jeśli to by nie miałyby być dokumenty, tylko zwykłe filmy?
Chłopiec w pasiastej piżamie, Szara strefa, Lista Schindlera, Uciekinier (to akurat dokumentalny), Ucieczka z Sobiboru zaliczone. Pewnie też kilka innych, ale akurat te tak na szybko mi się przypomniało. Jest coś w podobnym stylu do tych filmów?