Siema, mam lapka Asusa Tuf fx505dt z ryzenem 5 3550h. Od 5 miesięcy w losowych momentach wyskakuje BSOD z kodem thread_stuck_in_device_driver. Sprawdziłem minidump i problem leży w dwóch sterownikach atikmdag.sys i dxgkrnl.sys.
Problem widocznie leży w sterownikach do zintegrowanej grafiki, ale powoli wyczerpują mi się pomysły - sterowniki aktualne, chipset zaktualizowany, bios tak samo, dalej sypie. Przy korzystaniu z dedykowanej gtx 1650 wszystko działa jak należy.
Lapek był już raz na gwarancji, możliwe że tam coś zbroili? (wadliwe wiatraki).
Czy jest coś, co można jeszcze pokombinować czy od razu znowu reklamować? Z góry dzięki
Możesz zrobić kopię zapasową i zresetować do ustawień fabrycznych czy jak to tam jest na windowsie. Może pomoże
Ale najpierw pobierz i jeszcze raz zainstaluj sterowniki ze strony producenta
Masz wgrany najnowszy bios? U mnie na fx505du z początku też się trafiały bsody ale bylo kilka updateów biosu pod rząd w krótkim czasie i ostatnio spokój. Do tego pobierz sterowniki ze strony asusa a nie oemowe.
https://www.asus.com/Laptops/ASUS-TUF-Gaming-FX505DD-DT-DU/HelpDesk_Download/
Patrzę i jest rzeczywiście update BIOSu, ale sprawdzę jeszcze czy sterowniki coś poprawią. Zainstalowałem nowe na czysto, ale czy BSOD wyskoczy dziś czy za 3 tygodnie to czysta loteria niestety.
Instaluj wszystko jak leci, nie ma co czekać. Jak się boisz flashować bios ręcznie z USB, to w menedżerze urządzeń masz "oprogramowanie układowe->system firmware" - prawym na to, aktualizuj i przy kolejnym restarcie BIOS sam się podniesie do najnowszej wersji.