Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Strzela tu ktoś z łuku ?

18.08.2013 16:32
1
Wiarołomca
85
Senator

Strzela tu ktoś z łuku ?

Znajdzie sie ktos kto strzela ? Bo naszla mnie jakas ochota by nauczyc sie strzelac z luku, ale nie wiem jaki by byl dobry na poczatek :) Czy ktos moze cos doradzic ?:)

http://allegro.pl/luk-bloczkowy-elkhorn-crosman-strzaly-aluminiowe-i3468908474.html

Takie cos by bylo dobre ? :)

18.08.2013 16:35
👍
2
odpowiedz
zanonimizowany560811
101
Senator

Zrób własnoręcznie. Satysfakcja gwarantowana.

18.08.2013 16:39
3
odpowiedz
Wiarołomca
85
Senator

wlasnorecznie jak zrobie to nic z tego nie wyjdzie, bo nie bedzie w tym nic precyzyjnego i bedzie latal owszystko byle jak, a chcialbmy sie nauczyc dobrze i celnie strzelac :) Nie ma nic gorszego niz niecelne urzadzenie, czlowiek sie pozniej tylko wkurza ze trafic nie moze, juz wystarczy ze mam tania wiatrowke :P

18.08.2013 16:57
4
odpowiedz
zanonimizowany898256
8
Konsul

Jak chcesz się NAUCZYĆ strzelać to żadne bloczkowe gówno, tylko zwykłego longbowa, przykłady:

http://allegro.pl/luk-angielski-longbow-lukbis-66-74-12-27-kg-i3466697101.html

http://allegro.pl/luk-angielski-longbow-viper-dlx-68-20-22-kg-i3468910275.html

Droższe i bardziej wymagające, owszem, ale do nauki lepsze. Nie uczy złych nawyków.

PS: I nie, nie kupuj na allegro.

18.08.2013 17:00
snopek9
5
odpowiedz
snopek9
213
Pogrubiony stopień

Teemoray -> pewnie masz i racje.
Powiedz zatem inaczej. Czym latwiej sie strzela w 10tki z powiedzmy 20m? Takim zaawansowanym czyms, czy zwyklym longbowa cokolwiek to znaczy.

edit: Na allegro podrobki sprzedaja?

18.08.2013 17:34
kzwwdo
6
odpowiedz
kzwwdo
75
Generał

Kup drewniany łuk jak chcesz się nauczyć strzelać.

18.08.2013 17:58
snopek9
7
odpowiedz
snopek9
213
Pogrubiony stopień

Tego typu opinie w internecie wiele juz razy mnie akurat zawiodly.

Typu:

Rower to od 2k
Ekspress do kawy od 3k

itp.

Boje sie, ze to samo jest z tym lukiem.

18.08.2013 18:01
Xboxer360
8
odpowiedz
Xboxer360
51
Xeriess Xeri

Idź do zwykłego sklepu myśliwskiego i kup łuk za 200 zł. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony z jakości. (Kupiłem w sklepie "Łowca")

18.08.2013 18:01
graf_0
9
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Łuk dla początkującego?
dwa słowa
Samick polaris.

18.08.2013 18:04
NewGravedigger
10
odpowiedz
NewGravedigger
195
spokooj grabarza

hah, nosze się z tym samym:D

to albo krav maga:)

piszcie piszcie, chętnie poczytam znających się na rzczy.

18.08.2013 19:40
😊
11
odpowiedz
zanonimizowany898256
8
Konsul

snopek - Longbow to standardowy długi łuk angielski.

Generalnie trudniej się z niego strzela niż ze sportówek, bo nie posiada wielu elementów ułatwiających, jednak patrząc po prostu na to że łucznictwo jest takim dosyć klasycznym sportem z historią śmiało można mówić że łuki bloczkowe/sportowe uczą wielu złych nawyków/nie pozwalają w pełni się rozwinąć/nie dają pełni satysfakcji. Dlatego też zawsze będę polecał zwykły długi łuk drewniany, ponieważ tak naprawdę to jest prawdziwe łucznictwo dające pełnię satysfakcji.

Druga rzecz że żeby się nauczyć strzelać do celu z 20m nie trzeba być wybitnym łucznikiem i wystarczy trochę czasu i samozaparcia. Nie jest to specjalnie nic trudnego, a daje ogrom satysfakcji.

Na allegro po prostu jest mały wybór i brak tam osoby która oceni twoje możliwości w stosunku do siły naciągu, dlatego warto pogadać na żywo z kimś kto w temacie jest obeznany, żeby też nie przegiąć i luku nie móc naciągnąć w ogóle, lub co gorsza nabawić się kontuzji : ) Nic w tym zabawnego, swego czasu za czasów "czego to ja nie mogę" sam ten błąd popełniłem.

Niestety rozwój sportówek jest znacznie szybszy niż klasycznych łuków, przez co ich wybór i rozstrzał cenowy jest większy, dlatego też takie taniej kupisz i - nie ukrywam - będziesz zadowolony, ale to jednak nie to samo. Podstawa łucznictwa się nie zmienia i caly czas polega na celnym oku, odpowiednim chwycie, postawie i sile naciągu.

PS: Polecam z raz czy dwa przejść się do jakiegoś centrum/klubu łuczniczego, żeby załapać podstawy pozycji czy chwytu, co by złych nawyków nie nabrać i od początku nie robić wszystkiego źle, o co w tym temacie - wbrew pozorom - całkiem łatwo.

PS 2 - Osobiście łucznictwo polecam bardzo, świetna rozrywka, szczególnie jak się ma blisko miejsce do postrzelania : )

18.08.2013 20:18
Deton
12
odpowiedz
Deton
207
Know thyself

Łoo... Ja mam chyba w garażu gdzieś łuk prosty po tacie. Nie wiem czy jest zdatny do czegoś, ale też myślałem, że fajnie by było postrzelać. Tylko jako dzieciak gdzieś strzały pogubiłem. Nadają się do tego takie współczesne jak do bloczkowych?

18.08.2013 21:53
Cobrasss
13
odpowiedz
Cobrasss
207
Senator

Strzelałem z łuku kiedyś ale strzała utkwiała mi w kolano i nici z dalszego strzelania.

18.08.2013 23:05
14
odpowiedz
Wiarołomca
85
Senator

Teemoray - niestety nie wiem gdzie jest jakis klub gdzie moglbym psotrzelac daltego chcialbym kupic jakis luk i sam sobie isc do lasu czy gdzies i sie uczyc :)

Czyli sportowy odpada, to teraz jaki z allegro kupic ? Bo nie za bardzo wiem gdzie niedaleko jakis sklep znajde z lukami :)Teemoray moglbys mi cos doradzic ?:)

22.08.2013 01:09
Viti
😊
15
odpowiedz
Viti
278
Dziadek Pterodaktyl

[1] Kiedyś strzelałem z bloczkowych. To do czego dałeś linka jest kiepskie, najogólniej mówiąc.

Nie wiem jaki masz budżet ale szukaj czegoś w granicach 40 lbs naciągu. Jest tylko jeden error najtańszy coś wart łuk bloczkowy to wydatek ok 800 zł. Pytanie czy tyle masz i chcesz wydać.

Frajda strzelania z bloczkowego jest niesamowita. Jeszcze większa jest jak lokalne pakery nie są w stanie go naciągnąć (bez odpowiedniej techniki) a ty to robisz bez zająknięcia. Ich miny są bezcenne.
Zwykłe łuczywa nie umywają do bloczkowego. Masz stały naciąg, redukcję siły (możesz dłużej celować), większą moc. Firm które się licza nie jest dużo - PSE, Mathews, Hoyt, Bear.
Jedna zasada - nigdy nie wolno zwalniać cięciwy bez strzały, głupio to brzmi ale tak jest. Można kontrolowanie "zejść" z naciągiem ale nigdy puszczać, albo spadnie z bloczków albo pęknie.
A druga, napinasz celując w ziemię, nie rozglądasz się nim na boki. Ale generalnie te zasady tyczą każdej broni. W drzewo też nie radzę strzelać, nie wyjmiesz strzały. :D

Forum: Strzela tu ktoś z łuku ?