Hej :) Zainteresowałem się ostatnio tematyką start-upów i myślę, że w (niedalekiej) przyszłości chciałbym być częścią takiej formy firmy, lub nawet ją założyć. Jestem aktualnie studentem ekonomii (2 semestr), a także technikiem informatykiem. Chciałbym się rozwijać bardziej w branży IT (np. głównie programowanie czy projektowanie stron internetowych). Zastanawiam się czy można dołączyć już do istniejącego start up'u? czy jednak są to inicjatywy, które są tworzone przez znajomych i z reguły są to zamknięte struktury? Jeśli się da dołączyć do istniejącego kilkuosobowego zespołu, to gdzie można szukać takich ofert pracy? Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi :D
Startup to po prostu firma czyli biznes. Aby ktoś chciał robić z tobą biznes, wejść w spółkę, musisz mieć coś do zaoferowania. Pieniądze, pomysł, pożądane umiejętności lub większą niż inni wiedzę. Bez którejś z tych umiejętności nie jesteś nikomu do spółki potrzebny.
Jak już znajdziesz swoją mocną stronę musisz poszukać ludzi z pozostałymi cechami. I wtedy możesz założyć firmę. Jak spełnisz wymagania to wtedy wystartuj do jakiegoś programu startupowego.
Zacznij od ukończenia studiów, bo albo jesteś urodzonym geniuszem albo twoja gotowość biznesowa to około 5%
Odnosnie pieniedzy (generalnie zajrzyj tez do sekcji: Finansowanie)
http://mamstartup.pl/poradnik/4527/3-metody-zebrania-pieniedzy-na-startup
+ link z powyszego
Serwis crowdfundingowy dla firm!
http://www.crowdangels.pl/
Firme ( kompletnie nowa) mozesz tez sfinansowac np z dotacji unijnej
http://www.bierzdotacje.pl/dotacje-dla-ciebie/
Btw moja "gotowość biznesowa" (termin mi absolutnie nieznany zreszta) wynosi -(minus) pierdyliard wiec mozliwe ze te porady sa nieprzydatne ;p
WrednySierściuch ---> gratulacje, zajebiści mu pomogłeś
Pierwszy link prowadzi do naiwnego i wręcz szkodliwego artykułu napisanego przez kogoś kogo wiedza jest teoretyczna.
Crowdfunding - sposób na zebranie niewielkich pieniędzy jeżeli masz firmę, która ma dobry, dobrze sfokusowany produkt na rynek amerykański a kwota której potrzebujesz nie jest duża. To głownie służy działaniu marketingowemu. Podany przykład kobiety która zebrała 3K $ jest wręcz zabawny. Ile twoim zdaniem i jak firma będzie działała za 3K $.
Dofinasowanie - potrzebna istniejąca firma, lub działalność jednoosobowa z dużym poziomem wiarygodności, dobry nowatorski i mający szanse na sukces rynkowy pomysł. Ogólnie UE daje pieniądze na coś co samo potrafi się sfinansować a pieniądze pozwolą się lepiej rozwijać. Jak to autor ładnie napisał "sam fakt szybkiego jej pozyskania wiąże się z cudem".
Pożyczka - LOL. Bardzo odkrywcze. Ja jak chcę zbudować sobie złotą palmę to też mogę iść do banku i wziąć pożyczkę, pytanie z czego ja spłacić.
http://www.crowdangels.pl/
LOL prawdziwy potentat, sfinansowanych 1 projektów : Rynek alkoholi regionalnych
http://www.bierzdotacje.pl/dotacje-dla-ciebie/
to strona reklamowa ludzi zarabiających na doradztwie przy dotacjach.
Longwinter
dobry nowatorski i mający szanse na sukces rynkowy pomysł.
Taaa? A co nowatorskiego jest w instagramie, facebooku, tinderze itd?
to strona naciągaczy zarabiających na doradztwie przy dotacjach.
A Ty na co naciągasz ludzi?
bardzo duzo osob robi start-upy, wiem bo ich znam i czesto dla nich pracuje
wszyscy oni ponosza porazki
nikt, kto powiedzial " zrobie start-up" nie odniosl jeszcze sukcesu
jesli ktos odniosl sukces to przewaznie rozwijal pasje albo po prostu realizowal dobry model biznesowy i dopiero po latach zupelnie przypadkiem dowiedzial sie, ze robi start-up
natomiast ty nie masz, z tego co widze, ani pomyslu, ani kompetencji do zarzadzania, szkol sie na tego programiste i zglos do pracy do jakiejs informatycznej firmy, moze cie to do czegos natchnie
kazdy teraz start-upy by budowal, a robic nie ma komu...
mevico --->
A co nowatorskiego jest w instagramie, facebooku, tinderze itd?
Każdy z tych serwisów w chwili gdy był startupem był mega nowatorski i dlatego zebrały tylu inwestorów.
A Ty na co naciągasz ludzi?
Ja nie robię biznesów, ja ciężko pracuję, zarabiam na tym co sam wytworzę. Nie naciągam nikogo.
Longwinter
Każdy z tych serwisów w chwili gdy był startupem był mega nowatorski i dlatego zebrały tylu inwestorów.
Ale ja się nie pytałem czy zebrał coś od inwestorów tylko co w nich innowacyjnego?
Ludzie z branży od dawna zastanawiają się czy facebook dostałaby jakąkolwiek dotację gdyby przedstawiono tylko biznesplan.
Ja nie robię biznesów, ja ciężko pracuję, zarabiam na tym co sam wytworzę. Nie naciągam nikogo.
Ktoś dobrowolnie korzysta z Twoich usług, czyli idąc Twoją logiką, naciągasz pracodawcę.
gratulacje, zajebiście mu pomogłeś
Longwinter -coś ty taki drażliwy dzisiaj? Co prawda Piątek 13, ale zmiłuj
Pomagam tak jak potrafię, przecież z skóry nie wyjdę
Ty mu kazałeś siedzieć na tyłku przez 3 kolejne lata (a coś podejrzewam że swoją pierwsza firmę otworzyłeś pewnie jeszcze na studiach) Tak właściwie to mogłeś mu właśnie coś poradzić z swojego doświadczenia w temacie start-up'ów
1 link prowadzi do "polskiej strony o start-up" - a może nie?
Możliwe że jaki kraj -taka strona
Ok -co powiesz na książki poszerzające wiedze o start-up (które dexapini9 może znaleźć np w bibliotece uniwersyteckiej)
http://mamstartup.pl/aktualnosci/5279/5-ksiazek-dla-startupowcow
Link do Crowdangels -masz zapewne rację, ale wrzuciłem to w ramach ciekawostki, bo nie wiedziałem wcześniej ze jest polska strona o takiej tematyce
Dotacje unijne -nie masz racji
potrzebna istniejąca firma, lub działalność jednoosobowa z dużym poziomem wiarygodności, dobry nowatorski i mający szanse na sukces rynkowy pomysł.
(Choć możliwe że ta strona coś wyłudza) -ale ja linkowałem przecież artykuł o uwaga "Dotacjach na założenie firmy"
Tak a propo dotacji unijnych to potencjał jest też tu ;D
http://forsal.pl/artykuly/618356,sztuka_wyludzania_unijnej_kasy_najgorsze_przekrety_dopiero_przed_nami.html
btw Mevico -nie irytuj Longwintera bo widzę nie wiesz kto to :p
On nie naciąga nikogo tylko "monetyzuje" ;D
mevico
Ale ja się nie pytałem czy zebrał coś od inwestorów tylko co w nich innowacyjnego?
Ja wiem co w nich inowacyjnego, ty nie wiesz i właśnie na tym zarabiam, jak zlecisz mi takie opracowanie to ci go z przyjemnością napiszę Na razie musisz mi uwierzyć na słowo.
Ludzie z branży od dawna zastanawiają się czy facebook dostałaby jakąkolwiek dotację gdyby przedstawiono tylko biznesplan.
Nie musimy przeprowadzać spekulacji, możemy przeanalizować fakty dokonane.
Ktoś dobrowolnie korzysta z Twoich usług, czyli idąc Twoją logiką, naciągasz pracodawcę.
Myślę że twoje zdanie nie ma nic wspólnego z logiką. Za wszelką cenę przebijasz przyczepiając się do słowa naciągacze, skasowałem go wiec, dla twojej radości.
WrednySierściuch ---> naprawdę nie musisz mnie bronić.
Brałem udział w czterech zrealizowanych dotacjach unijnych dla firm i zapewniam cię że bez warunków które opisałem firma nie dostanie pieniędzy albo będą to pieniądze symboliczne.
Longwinter
Ja wiem co w nich inowacyjnego, ty nie wiesz i właśnie na tym zarabiam
No widzisz, ja też na tym zarabiam i, z tego co wiem, innowacyjność powinna już być widoczna po powierzchownym przeczytaniu na czym polega usługa i dlaczego z niej skorzystać.
Nie musimy przeprowadzać spekulacji, możemy przeanalizować fakty dokonane.
Ale naciągasz na tą kasę :-) Byleby tylko zarobić.
Myślę że twoje zdanie nie ma nic wspólnego z logiką.
No wiadomo, że nie, bo według Ciebie inni naciągają a ty zarabiasz uczciwie.
"Brałem udział w czterech zrealizowanych dotacjach unijnych dla firm i zapewniam cię że bez warunków które opisałem firma nie dostanie pieniędzy albo będą to pieniądze symboliczne."
Faktycznie, bo kolejny serwis z ogłoszeniami o prace jest baaardzo innowacyjny.
No wiadomo, że nie, bo według Ciebie inni naciągają a ty zarabiasz uczciwie.
Ale Longwinter w swojej wypowiedzi mial troche racji. Jest bardzo duzo funduszy, ktore wyciagaja kase z UE, a potem laduja swoich ludzi do rady nadzorczej na wysokich pensjach, by ciagnac te unijne pieniadze, startup jest tam natomiast najmniej istotny
mohenjodaro
Pewnie, że jest masa oszustów, tylko na jakiej podstawie ktoś twierdzi, że tamta firma to naciągacze. Dlaczego mam nie sądzić, że longwinter to naciągacz, jeżeli przyjmujemy takie założenie?
mevico ---> dlaczego mnie obrażasz?