Mam następujące pytanie. Czy kupując zestaw śrubokrętów / wkrętaków do laptopa ( chce go rozebrać, i jednego najmniejszego wkrętu nie udaje mi się wykręcić , wygląda jak zwykły wkręt krzyżakowy , bardzo mały ) mogę kupić zwykły zestaw wkrętaków precyzyjnych , czy trzeba kupować specjalny zestaw do laptopa ?
A jest jakiś specjalny zestaw do laptopa? ;)
Ja używam zwykłych krzyżaków, czasem się trafi jakaś gwiazdka, torx czy inny sześciokąt;p czy coś dziwnego -ale to raczej takie typowe.
Rzuć okiem na manuala serwisowego Twojego konkretnego modelu być - jeśli masz - tam powinno być co to za śrubka jest. Ewentualnie zobacz sobie poradnik na You Tube.
Nie istnieje cos takiego jak srubokrety SPECJALNIE do laptopa - zwykly zestaw wkretakow precyzyjnych jest wszystkim czego potrzebujesz.
Jezeli moge cos zasugerowac - zwroc uwage na to zeby srubokrety ( nawet te najmniejsze ) mialy konkretna ( jak najdlusza ) raczke i solidny uchwyt. Czasem do odkrecenia tych pozornie malutkich srub potrzeba konkretnej sily zeby ruszyc to dziadoswo.
Wszyscy producenci stosuja standard Philipsa ( krzyzaki roznej wielkosci, zadziej ale jednak - zdarzaja sie "gwiazdki" ).
W zasadzie powtorze za Kolega Siwym - jezeli bawisz sie w to "na powaznie" to musisz miec wszystkie typy wkretakow lub dobry sklep ze srubokretami w swojej okolicy. Jezlei potrzebujesz zrobic to jeden raz - "zestaw" uniwersalny powinien wystarczyc.