Chciałbym zrobić (złożyć) krótki filmik pokazujący sprzeczne działania policji zależne od okoliczności.
Chodzi mi głównie o działania w manifestacjach (ale może też o inne) a poza nimi.
Np:
- Jakiś człowiek, podczas rutynowej/pojedynczej akcji policji (podczas kontroli albo podejrzany o coś), odezwie się źle czy rzuci bluzgiem - jest od razu skuwany albo rzucany o auto itp..
a następnie migawka z manifestacji:
- grupka młodzianów bluzga na gliniarzy i nic się nie dzieje.
Lub:
- sytuacja gdzie ktoś rzuci czymś w gliniarzy (nie będąc na manifestacji) i gliniarze od razu go atakują i skuwają. a następnie:
- młodziany na manifestacji obrzucają gliniarzy różnymi przedmiotami i nic się nie dzieje.
itd itp..
Jeśli macie jakieś pomysły to rzucajcie, najlepiej wraz z filmikami.
A co chcesz przez to pokazać?
Że Policja jest bezsilna, rząd do bani, a wszystkie te marsze to były prowokacje? :D
Ale serio: ja bym chciał żeby w Tą grupkę kozaków na marszu czy tam manifestacji wjechali jakimś czołgiem albo innym pojazdem opancerzonym.
capicho - wiesz że policja ma ZUPEŁNIE inne procedury w przypadku postępowania z tłumem?
znam inny przykład . sąd skazał na 3 miesiące nygusa za napaść na policjanta > szybko sprawnie-brawo
ten sam zarzut ten sam sędzia tylko oskarżony inny (Biedroń) i sprawa ciągnie sie do dziś ( 3 lata)
trybik18-> Ach te mądrości z Kwejka... Też widziałem ten obrazek. Niestety Biedroń jest posłem, jest to na tyle specyficzna postać, że tak się dzieje.
@capicho - Mam szczerą nadzieję, że przy najbliższej okazji jakiś policjant stłucze Twoją łysą pałę na kwaśne jabłko, skuje i wsadzi na dobę. Niestety nikt nie będzie w pobliżu, więc jedyne co będziesz mógł zrobić to wypłakać się mamie i obiecać, że się weźmiesz do jakiejś roboty.
graf_0: tak? zamieniam się w słuch (lub w oczy) i czekam na te zupełnie inne przepisy.
Inquisitio: nie wiem co tam mamroczesz ale idz sie prześpij.
capicho
Proszę bardzo.
Art. 43. 1. Użycie lub wykorzystanie środków przymusu bezpośredniego przez pododdział zwarty następuje na rozkaz dowódcy tego pododdziału.
2. Bezpośrednio przed wydaniem rozkazu użycia środków przymusu bezpośredniego przez pododdział zwarty jego dowódca wzywa do zachowania zgodnego z prawem, w szczególności do porzucenia broni lub innego niebezpiecznego przedmiotu lub do zaniechania stosowania przemocy, a następnie uprzedza o możliwości użycia środków przymusu bezpośredniego w przypadku niepodporządkowania się temu wezwaniu.
3. W przypadku braku możliwości nawiązania kontaktu z dowódcą lub w sytuacji zagrażającej życiu lub zdrowiu uprawnionego lub innej osoby uprawniony wchodzący w skład pododdziału zwartego może użyć środków przymusu bezpośredniego lub wykorzystać te środki na zasadach określonych w niniejszej ustawie.
4. Zaprzestanie użycia środków przymusu bezpośredniego przez pododdział zwarty następuje na rozkaz dowódcy lub niezwłocznie po osiągnięciu zamierzonego celu.
Policja nieprzypadkiem jest organizacją hierarchiczną.
trybik18
Odpowiedź znajdziesz w art. 517b Kodeksu postępowania karnego.
siwy346 wtedy chyba nie był posłem > ale nawet gdyby to był czas z wnioskiem o uchylenie immunitetu
Bramkarz > że niby sąd nie mógł ? bo nie rozumiem
proponuje porównać działania gdy nielegalny marsz pod znakiem tęczy ( gdy prezydentem Wawy był Kaczyński) ochraniała policja i gdy legalny marsz 11 11 został zablokowany przez tęczowych na czele z p.Grodzką.
Bramkarz: można tutaj posłużyć się " sytuacji zagrażającej życiu lub zdrowiu uprawnionego lub innej osoby uprawniony wchodzący w skład pododdziału zwartego może użyć środków przymusu bezpośredniego"
ale tak naprawdę to przepisy są nieistotne w tym momencie, tylko ważny jest końcowy efekt na społeczeństwo, który jest taki: "będąc w grupie możesz rzucać kamieniami w policje, ale będąc sam.. masz przerąbane".
To hipokryzja i sztuczność.
Och jakże miło czytać komentarze pełne nienawiści do ludzi protestujących. Takie rzeczy piszą jacyś oślepieni totalnie ludzie którzy dadzą się zabić we własnych domach przez władzę ale jej nie zmienią bo po co. Przecież ci którzy tego chcą to fanatycy religijni lub naziści, bo przecież połowa Polski to naziści teraz, nie wiem jak się to ma do przeszłości i teraźniejszości ale człowiek ślepy uwierzy we wszystko co mu wmówią media :)
Tak więc wiadomo, niech ludzi protestujących zabije wojsko a wy siedźcie w domach, patrząc w TV, czekając na chip w głowie :)
@vdcosta3 - 50 tyś. to dla Ciebie połowa polski ? Naucz się liczyć.
"niech ludzi protestujących zabije wojsko " niekoniecznie nasze ;)
@siwy346 [2]
Ale serio: ja bym chciał żeby w Tą grupkę kozaków na marszu czy tam manifestacji wjechali jakimś czołgiem albo innym pojazdem opancerzonym.
Bo trzeba nam OMONu po prostu:
http://www.youtube.com/watch?v=-_6jm94c530
Oj tak, OMON to świetna formacja. Parady tzw. "gejów" likwidują szybciej niż w 2 minuty.