Cześć wszystkim. Mam pewien problem, chodzi o to, ze mam nowy komputer jednak ten komputer pracuje trochę głośno przy niektórych grach. Przy takim Skyrimie, który jest nową grą komputer pracuje cicho przy ultra grafice, a przy takim starszym Gothicu III czy Sacred 2 (też na full) komputer strasznie głośno chodzi.
Pobrałem program Speedfan bo słyszałem, ze ma on opcje regulacji pracy wentylatorków. Sprawa wygląda tak: mam tam pokazane 6 okienek speed. Od Speed01 do Speed06, domyślnie ustawione było tak, że Speed01, 02 oraz 03 były ustawione na 0%, zaś Speed04, 05 i 06 ustawione na 100%. Ustawiłem na chwilę wszystkie na 0% (od 01 do 06) komputer znacznie się ściszył jednak po jakichś 5 minutach przy pokazanej temp. (w programie speedfan) pokazywał się ogień, więc temp. zbyt duża.
Mam do was pytanie, jak ustawić tam te procenty żeby komputer nie chodził tak głośno, ale tez żeby nie było problemów typu przegranie komputera. Dodam, że jestem wielkim laikiem, nie znam się na tym wszystkim co jest wewn. komputera. Z góry dziękuję wam za odpowiedź!
Nikt Ci nie odpowie na to pytanie lub inaczej - nie powinien odpowiadać bo tego bez kryształowej kuli nie da się podać.
Jest co najmniej kilkanaście rzeczy/zmiennych od których to zależy m.in.:
-Posiadany przez Ciebie sprzęt
-Rodzaj chłodzenia w posiadanym przez Ciebie sprzęcie (wydajność chłodzenia, pasywne/aktywne)
-Rodzaj posiadanej obudowy
-Rodzaju, rozmieszczenia i ustawienia wentylatorów (wdmuchujące i wydmuchujące powietrze)
-Przepływ powietrza w obudowie i związane z tym sprawy(np. ułożenie kabli)
-Czystość w obudowie (kurz to główny wróg jeżeli chodzi o chłodzenie)
-Ustawienie samej obudowy (ustawienie - pod biurkiem/wolno stojąca, odległość pomiędzy obudową a powierzchniami, odległość pomiędzy innymi źródłami ciepła itd.)
Do tego również trzeba zdefiniować co dla kogo jest głośno. Jeżeli nie masz jakiegoś potworka graficznego to uwierz mi, że hałasu to jeszcze nie słyszałeś. Np. mój referencyjny GeForce przy chłodzeniu ustawionym na 100% chodzi podobnie jak suszarka - słychać go w drugim pokoju.
Nawet jeżeli podałbyś wszystkie te dane które wyżej wypisałem podanie Ci konkretnych wartości byłoby błędem bo ustalanie ich odbywałoby się trochę na ślepo. Ogólnie nie ma w tym większej filozofii i musisz to zrobić sam. Metodą prób i błędów osiągniesz najlepszy wynik.
Dowiedz się jaki masz konkretnie sprzęt. Bez zmieniania chłodzenia monitoruj i zapisuj temperatury zarówno w spoczynku jak i stresie. Poszukaj też recenzji konkretnych podzespołów i znajdź w nich testy temperatury - jest możliwość, że bez zmiany chłodzenia sytuacja jest niewesoła. Nie uogólniaj podzespołów np. karty graficzne 90°C tylko szukaj danych pod konkretny model bo jedna będzie skwierczała przy 90° a innej nic się nie stanie przy 115°C.
Gdy już masz wszystko mniej więcej pod kontrolą przechodź do stopniowego obniżania prędkości wentylatorów(większymi skokami na początku np. ze 100% na 80% i mniejszymi np. 5% zbliżając się do granicy wystarczającego chłodzenia). Ten proces powinien trwać długo(nawet kilka dni) gdyż po każdym kolejnym pułapie powinieneś testować komputer. Testuj solidnie np. 1-2 godziny pod solidnym obciążeniem(bardzo wymagająca gra, benchmarki) cały czas monitorując temperatury. Porównuj je do zebranych przez siebie danych, czy są do przyjęcia.
Rady ogólne:
-Jeżeli jesteś początkującym nie ruszaj chłodzenia na karcie graficznej i procesorze. Próbuj manewrować wiatrakami systemowymi w obudowie.
-Im niższa temperatura podzespołów, tym dłużej powinny Ci posłużyć. Po osiągnięciu zadowalającego poziomu hałasu - nie zmniejszaj dalej obrotów wentylatorów bo jeszcze sprzęt się nie zbliżył do tej granicy maksymalnej akceptowalnej temperatury. Wręcz odwrotnie - warto czasami odrobinę pójść na kompromis.
-Jeżeli postanowisz spróbować modyfikować chłodzenie karty graficznej czy procesora to da Ci to spore pole do popisu. Testuj różne układy. Czasami bardziej cichą opcją jest np. zwiększenie obrotów wiatraków systemowych dzięki czemu głośniejsze chłodzenie na grafice nie musi przyprawiać o ból głowy(w przypadku kart referencyjnych topowych modeli dość częstą).
-Ciekawą opcją jest ustalanie schematu zachowań. Jak będziesz wiedział na czym stoisz to wtedy zrób sobie schematy(z pewnością będą wymagały one pewnych modyfikacji po testowaniu) zależności obrotów wentylatorów(także na karcie graficznej jak i procesorze jeżeli się podejmiesz) od temperatury. Jest to rozwiązanie idealne - ustawianie "na sztywno" chłodzenia jest oznaką hmm zacofania(? - w technologii, chociaż dla Kowalskiego to wszystko jedno, on się cieszy, że mu działa). Rozwiązanie jest elastyczne, dobrze zbudowany schemat chroni komputer przed sytuacjami krytycznymi jak np. awaria któregoś z wentylatorów oraz daje dużo korzyści w różnych sytuacjach np. jeżeli twój komputer w stanie spoczynku generuje bardzo mało ciepła to nie ma potrzeby "sztywnego" chłodzenia tak, żeby nie przegrzał się pod obciążeniem. Zależy jak użytkujesz swój komputer. Grając tylko w gry typu menedżer piłkarski komputer(najczęściej procesor w tego typu grach) jest pod dużym obciążeniem tylko gdy wykonuje jakieś symulacje i obliczenia - jak przeglądasz tabelki ze statystykami to dla niego bułka z masłem. Budując schemat musisz jednak pamiętać żeby zabezpieczyć się na każdą sytuację.
-Warto czasami zainwestować w "chłodzenie" niż katować komputer. Pisząc chłodzenie mam na myśli: wymiana na wydajniejsze i cichsze markowe wentylatory(niektóre noname-y buczą nawet przy kilkuset obrotach/min), kupno pochłaniacza drgań do zasilacza i dysków twardych, kupno odpowiednich(gumowych) nóżek do obudowy, kupno mat wyciszających, przeniesienie jednostki centralnej dalej od stanowiska(wiążą się z tym koszty typu porządny długi kabel do monitora i przedłużki do urządzeń - mimo to świetnie to wygląda jak stoi sobie sam monitor + klawa i mysz szczególnie gdy kable są dobrze ukryte).
Dym14 Dzięki Ci wielkie za ta wyczerpującą odpowiedź.
Zacznę od specyfikacji mojego komputera:
Procesor: QuadCore AMD Phenom II X4 Black Edition 980
Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 460 SE (1024 MB)
Płyta główna: Gigabyte GA-880GM-UD2H
Pamięć RAM: 8192 MB
Windows 7 Home Premium 64 bitowy
Tak wygląda temp. komputera po około 15 minutach od włączenie (przeglądanie GOLA, YT itd.) ----->
Dodam, że teraz komp. chodzi cicho, że w ogóle go nie słychać.
http://www.nvidia.pl/object/product-geforce-gtx-460-pl.html
Znalazłem ta stronę gdzie jest pokazana specyfikacja mojej karty graficznej i tam jest napisane: "Maksymalna temperatura GPU (w C) 104 C" tylko nie wiem czy to jest dokładnie temp. mojej karty bo tam są opisane ogólnie GeForce 460