Który z tych telefonów jest ogolnie lepszy, wydajniejszy?
Aha - nie polecajcie mi ZADNYCH SAMSUNGÓW w zastepstwie. Inne? Zobaczymy.
Posiadam xperie, ale muszę powiedzieć, że nie wszystko jest udane w tym telefonie. Jeżeli oczekujesz tylko wydajności, bierz nexusa. Mimo, że przez wielu uważany za ideał też ma swoje wady np. brak slotu na karty pamięci, brak wsparcia dla usb otg.
Wady, o których piszesz nie mają dla mnie większego znaczenia. Bardziej zależy mi na wydajności urządzenia i jakości wykonania.
miałem taki sam dylemat. wybrałem nexusa 4. wydajność, ekran, ogólnie lepszy.
Samo to, że Nexus 4 ma procesor 4x1.5GHz, a Xperia jedynie 2x1.7GHz (obydwa procesory z tej samej serii) o czymś świadczy. Oprócz tego Xperia ma 1GB RAMu, natomiast Nexus - 2GB.
Bardziej wydajniejszym telefonem jest LG Nexus 4. W takim razie jeżeli planujesz kupno to bierz Nexusa 4.
Mimo, że Nexus ma czterordzeniowy procesor, a Xperia dwurdzeniowy, to Sony wygrywa w benchmarku Antutu. Co wybrać? Mindfuck.
W sumie trudny wybor, sam mialem dokladnie taki sam dylemat. Za sony przemawial aparat i slot karty pamieci. Za nexusem wydajnosc plus wsparcie od google. Oba maja swoje wady, np xperia ma strasznie tandetna tylna klapke, z kolei nexus z racji tego ze ma szklany tyl jest podatny na wszelkie rysowania czy inne tego typu rzeczy. Osobiscie wybralem nexusa, bo dla mnie software to najwazniejsza sprawa, a google gwarantuje wsparcie przez lata (plus tysiace uzytkownikow, ktorzy tworza wlasne softy), a jesli sie na telefon uwaza (polecam bumper od lg) to jego szklana tafla nie przeszkadza.
[8] Spójrzmy logicznie. Obydwa telefony posiadają procesory z serii Snapdragon S4 Pro. Xperia ma Snapdragona MSM8960T - dwurdzeniowy, 1.7 GHz, grafika - Adreno 320. Natomiast Nexus ma w sobie procesor prawie dwukrotnie wydajniejszy od Xperii, oraz ten sam procesor graficzny. Obydwa telefony nie będą miały problemów ze stabilnością systemu, można powiedzieć, że będą działać podobnie. Aczkolwiek, gdy jest potrzebna większa moc obliczeniowa - Nexus zmiata Xperię.
Teoretycznie SoC , w który wyposażony został Nexus 4 powinen być wydajniejszy, ale Xperia SP wygrywa w praktycznie każdym benchmarku np. AnTuTu czy Quadrant (w tym drugim przewaga jest jeszcze większa). Czym to jest spowodowane? Czyżby Android nie radził sobie z 4-ma rdzeniami?
Poczytaj se o recenzjach, opiniach, o tych smart - fonów jak tak zawsze robie przed kupnem nawet z grą :)
EDIT: ZNALAZŁEM PORÓWNANIE -> http://versus.com/pl/lg-nexus-4-vs-sony-xperia-sp
Zastanawiać się nie ma nad czym, z tych dwóch zdecydowanie nexus 4. Co z tego, że w benchmarkach przegrywa z xperią? Raz, że te benchmarki tak naprawdę są mało warte, dwa to xperia sp działa na 4.1 a nexus jest zawsze aktualny i jego płynność działania jest rewelacyjna, nie korzystałem z tej xperii, ale szczerze wątpię by płynność systemu dorównywała nexusowi. O wydajność się nie bój, wszystko będzie hulało.