Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Słuchawki czy głośniki

06.02.2022 21:09
1
zanonimizowany622647
142
Legend

Słuchawki czy głośniki

Z czego korzystacie gdy na komputerze słuchacie muzyki, oglądacie filmy czy gracie ? Słuchawki czy głośniki? Z jakich modeli? A może są tu nawet ludzie, którzy zrezygnowali ze zintegrowanych kart dźwiękowych i kupili oddzielną ?

06.02.2022 21:22
kali93
2
odpowiedz
kali93
195
Isildur

Jeżeli gram:
- słuchawki Logitech, jakieś takie za ~120PLN.
Nie gram w CS czy inne LoL'e i "pozycjonowanie" w słuchawkach mi nie potrzebne.

Jeżeli muzyka:
- DAC& Amp ( obecnie jeden z dwóch AudioQuest Dragonfly Black albo Astell&Kern PEE51)
- słuchawki ( KZ Zax lub Audeze LCD-2C).

Filmów z kompa nie oglądam raczej. Wolę wygodnie na kanapie 65" + kolumny Audio Pro A36.

06.02.2022 21:27
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
zanonimizowany1189783
56
Konsul

Używam słuchawek, bo gram często po nocach. Krakeny - dźwięk jest płytki i płaski, ale nie jestem audiofilem.

06.02.2022 21:33
3.1
1
zanonimizowany622647
142
Legend

Krakeny ?

06.02.2022 21:37
3.2
zanonimizowany1189783
56
Konsul

Iselor (Łódź) Taa razery Krakeny

06.02.2022 21:32
mirko81
4
odpowiedz
mirko81
75
Slow Gaming

Gry : obecnie tylko słuchawki z kartą dodatkową, wyraźniej wszytko słychać. Na kinie domowym nie byłbym w stanie usłyszeć detale gry, mimo że kiedyś grałem tylko na komputerowym mocnym 5.1.

Muza : słuchawki lub kino 5.1 - oba sposoby to inny odbiór, zależy od potrzeb chwili i warunków.
W słuchawkach kocham komory bassowe a z softu karty efekt Dolby Headphone z trybami wielkości sali.

Filmy : tylko kino mocne 5.1 - nieruszony Dolby HD/DTS HD trafia prosto w procek wzmaka

dane mam w profilu

post wyedytowany przez mirko81 2022-02-06 21:49:01
06.02.2022 21:42
5
odpowiedz
Balgruuf
49
Konsul

Ja mam kartę Sound BlasterX AE-5 Plus oraz słuchawki DT770 PRO, z jakości dźwięku jestem bardzo zadowolony. Do PC mam też podłączoną wieżę Philipsa zakupioną przed laty, której używam gdy nie chce mi się siedzieć w słuchawkach.

06.02.2022 23:26
MineBeziX
6
odpowiedz
MineBeziX
65
Generał

Słuchawki, tylko i wyłącznie. Za dzieciaka jarały mnie głośniki i jak potrafią dudnić, ale doszedłem do wniosku że wibracje na biurku i problem z domownikami czy sąsiadami nie jest tego wart. Słuchawki zakładam i znikam w swoim świecie, pomaga gdy ktoś/coś hałasuje, a i w nocy można pograć.

A korzystam z Razerow Kraken 7.1 V2 od bodajże prawie 5 lat. Nie wybrałem ich ze względu na cenę czy jakość dźwięku, ale ze względu na to że najlepiej mi leżały przy wyborze na głowie (przymierzałem kilka różnych par słuchawek w sklepie), oraz ze względu na jakość wykonania. Po tych 5 latach musiałem wymienić jedynie pady (nauszniki?), bo ta sztuczna skóra to syf jakich mało, jedyny dla mnie minus. Mimo wszystko są prawie jak nowe. Nie brałem ich ze względu na udawany dźwięk 7.1 (chociaż nawet będąc cyfrowym, jakąś robotę robi w kompetetywnych grach typu CSGO - gdybym jeszcze w takie grał...), a ze względu na końcówkę USB. Wtedy nie chciało mi się rozglądać za dobrą kartą dźwiękową, a wolę mieć za głośny headset który mogę ściszyć, niż korzystać z jacka na integrze i nie móc podgłośnić.

Biorąc pod uwagę ich jakość wykonania, za te 400 zł jestem całkiem zadowolony. Słuchawki spadały nie raz, nie dwa i wciąż mają się dobrze, prędzej martwię się o podłogę. A wiedząc, że Steelseries kumpla za 750 zł pękły w pół przy pierwszym mocniejszym zderzeniu z podłogą, jestem tym bardziej zadowolony.

Ogólnie bym tego modelu nikomu nie polecał, tak samo jak samego Razera, może poza jakością wykonania, choć to też zależy (widziałem plastik jako główny materiał w droższych modelach...). Wszystko rozbija się o indywidualne potrzeby, ale ogólnie to bym udał się do sklepu i poprzymierzał różne słuchawki, bo uważam że najlepszy dźwięk bez komfortu jest nic nie wart.

07.02.2022 00:07
grish_em_all
7
odpowiedz
grish_em_all
250
Grish

Jeżeli gra jednoosobowa, lub multi ale bez potrzeby głosowej komunikacji - głośniki
Jeżeli mam ochotę/potrzebę porozmawiać z kimś podczas gry - słuchawki
Filmy, muzyka - 90% czasu głośniki, słuchawki tylko w sytuacji gdy najdzie mnie ochota posłuchać czegoś naprawdę głośno i wiem że w tej sytuacji mógłbym przeszkadzać sąsiadom.

Głośniki to Microlab FS-330, wybrane ze względu na wiele pochlebnych opinii na jakie natrafiłem szukając jakichś porządnych głośników do 300zł. Słuchawki to MSI DS502, gdyż dostałem je w prezencie wraz z płytą główną, akurat producent taką promocję wymyślił :)

07.02.2022 08:33
badaileen
8
odpowiedz
badaileen
12
Legionista

Słuchawki tylko i wyłącznie: Arctis Pro Wireless - wybrane głównie dlatego, że świetnie działają z DTS'em + mogę mieć podłączone je do PC + PS5 + laptop do pracy (Calle służbowe itp); w tym samym momencie bez machania kablami pod biurkiem :)

07.02.2022 09:32
Herr Pietrus
9
odpowiedz
Herr Pietrus
230
Jestę Grifterę

Gry wyłącznie głośniki. Nie wyobrażam sobie siedzenie w hełmofonach

Muzyka - tutaj różnie. Wolę raczej głośniki, ale korzystam też często ze słuchawek - najczęściej w nocy lub gdy chce czegoś głośniej posłuchać, ale również gdy po prostu chcę się wygodnie położyć na łóżku i odciąć od otoczenia.

Karta i głośniki - Sound Blaster X G5 (Integra to kpina, choć na mojej płycie rzekomo jest całkiem dobra) i Edifier 1600TIII.
Słuchawki - Sound Magic E80

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2022-02-07 09:36:07
07.02.2022 10:02
cswthomas93pl
10
odpowiedz
cswthomas93pl
147
Legend

Słuchawki - HyperX Cloud Stinger kupione specjalnie pod konsolę.
Głośniki - jakieś Logitechy 5.1

Częściej używam głośników, słuchawki mam w 90% do rozgrywek multi.

07.02.2022 11:31
11
odpowiedz
zanonimizowany1341416
30
Pretorianin

Gry, filmy, muzyka, tylko głośniki. W słuchawkach na dłuższą metę jest mi niewygodnie.
Głośniki: Edifier R1700BT

Forum: Słuchawki czy głośniki