Ostatnio bombardują mi skrzynkę mailową pośrednicy, którzy chcą mi przenieść działalność do UK - i "za drobną opłatą" zajmą się wszystkim. ;)
Jestem ciekaw, czy ktoś tutaj pracuje w UK jako samozatrudniony? Ewentualnie, czy ktoś korzystał z takich pośredników. Jak wygląda sprawa VAT?
Czy to rzeczywiście jest tak, że płacisz grosze na ichniejszy ZUS a po 10 latach masz prawo do "głodowej emerytury" 400 funtów?
System jest na tyle przejrzyszty ze bawic sie w posrednikow to jak oplacac hieny cmentarne :)
Tu masz troche wiadomosci (jeszcze wiecej w linkach). - https://www.gov.uk/working-for-yourself/overview
Wyliczenia podatku tez sa proste ale przy wiekszych zarobkach dobrze jest oplacic jakiegos kumatego ksiegowego aby Ci sporo rzeczy odciagnal w koszta od kwoty opdatkowania. Placenie Vatu jest obowiazkowe od chyba 81k na rok ale czasem warto jest tez byc zarejestrowanym vatowcem przy nizszych kwotach, w zaleznosci czy twoi klienci to platnicy Vat czy nie.
Zeleta tego systemu w porownaniu z polskim jest to ze za drobny blad nikt cie z torbami nie posci :)
Tak mi sie przypomnialo.
Mieszkasz w Polsce czy w UK? Bo to moga nie byc posrednicy tylko oszusci, ktorzy owszem zarejstruja Twoja firme na wyspach a przy okazji nabiora w twoim imieniu mase kredytow lub wykozystaja ta firme jako slupa do innych szemranych operacji finansowych.
Tak jak pisze Drackula, bez problemu powinienes byc w stanie ogarnac to samodzielnie. System jest przejrzysty, wszystko ladnie podane online. Jedyny minus to fakt, ze trzeba przynajmniej raz stawic sie w UK osobiscie (przynajmniej tak bylo kilka lat temu, teraz nie wiem).
Jesli mieszkasz w PL, to moze byc problem z emerytura (cos czytalem/slyszalem, ze musisz mieszkac w UK, zeby pobierac emeryture, ale to niesprawdzone plotki wiec moge klamac).
Co raz wiecel ludzi zamyka tu firmy i tam sie przenosi, tu sie nigdy nic nie zmieni...