Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: self-employed w UK?

11.02.2015 08:59
Tlaocetl
1
Tlaocetl
196
Ocenzurowano

self-employed w UK?

Ostatnio bombardują mi skrzynkę mailową pośrednicy, którzy chcą mi przenieść działalność do UK - i "za drobną opłatą" zajmą się wszystkim. ;)
Jestem ciekaw, czy ktoś tutaj pracuje w UK jako samozatrudniony? Ewentualnie, czy ktoś korzystał z takich pośredników. Jak wygląda sprawa VAT?
Czy to rzeczywiście jest tak, że płacisz grosze na ichniejszy ZUS a po 10 latach masz prawo do "głodowej emerytury" 400 funtów?

11.02.2015 09:41
Drackula
2
odpowiedz
Drackula
237
Bloody Rider

System jest na tyle przejrzyszty ze bawic sie w posrednikow to jak oplacac hieny cmentarne :)

Tu masz troche wiadomosci (jeszcze wiecej w linkach). - https://www.gov.uk/working-for-yourself/overview

Wyliczenia podatku tez sa proste ale przy wiekszych zarobkach dobrze jest oplacic jakiegos kumatego ksiegowego aby Ci sporo rzeczy odciagnal w koszta od kwoty opdatkowania. Placenie Vatu jest obowiazkowe od chyba 81k na rok ale czasem warto jest tez byc zarejestrowanym vatowcem przy nizszych kwotach, w zaleznosci czy twoi klienci to platnicy Vat czy nie.

Zeleta tego systemu w porownaniu z polskim jest to ze za drobny blad nikt cie z torbami nie posci :)

12.02.2015 11:06
Drackula
3
odpowiedz
Drackula
237
Bloody Rider

Tak mi sie przypomnialo.

Mieszkasz w Polsce czy w UK? Bo to moga nie byc posrednicy tylko oszusci, ktorzy owszem zarejstruja Twoja firme na wyspach a przy okazji nabiora w twoim imieniu mase kredytow lub wykozystaja ta firme jako slupa do innych szemranych operacji finansowych.

12.02.2015 11:19
nagytow
4
odpowiedz
nagytow
146
Firestarter

Tak jak pisze Drackula, bez problemu powinienes byc w stanie ogarnac to samodzielnie. System jest przejrzysty, wszystko ladnie podane online. Jedyny minus to fakt, ze trzeba przynajmniej raz stawic sie w UK osobiscie (przynajmniej tak bylo kilka lat temu, teraz nie wiem).

Jesli mieszkasz w PL, to moze byc problem z emerytura (cos czytalem/slyszalem, ze musisz mieszkac w UK, zeby pobierac emeryture, ale to niesprawdzone plotki wiec moge klamac).

12.02.2015 11:34
5
odpowiedz
zanonimizowany1067940
2
Centurion

Co raz wiecel ludzi zamyka tu firmy i tam sie przenosi, tu sie nigdy nic nie zmieni...

Forum: self-employed w UK?