Witajcie, mam pytanie.
Otóż, od niedawna jestem posiadaczem Samsunga Star II - oglądanie filmików na YT działa normalnie, ale jeśli chcę obejrzeć np. film na tvgry.pl, to po załadowaniu się strony, wyskakuje komunikat, żebym pobrał adobe flash. Ok, ale jeśli szukam to nie ma tego w wersji na telefony.
Dlatego pytanie, czy jest jakiś sposób, żeby udało się obejrzeć filmik spoza Youtube?
nie
Kochany marcus alex fenix, niestety Twój zabytkowy telefon nie obsługuje flasha ze względu na antyczne podzespoły i fakt, że jest przeznaczony dla najmniej wymagającego klienta(absolutny low end).
To Twoje YT które oglądasz nie jest żadnym flashem, po prostu filmy dla telefonów komórkowych są w innym formacie aby były w stanie je odtworzyć(tzw mobilna wersja serwisu).
Jeśli zależy Tobie na możliwości oglądania flashowych filmików z innych serwisów to zostaje pozbycie się Star II i kupno czegoś mocniejszego i droższego np jakiegoś smartfona z Androidem i to koniecznie z procesorem z architekturą ARM7(od 1Ghz w górę), czyli tak z 1000zł musisz przeznaczyć na taki zakup.
jak najbardziej jest, jest na ten telefon przeglądarka obsługująca flashowe filmy poprawnie, Ale akurat samo TVgry jest napisana wyjątkowo nieprzyjazny i z punktu użytkownika po prostu głupi sposób, przez co na tego typu przeglądarkach działać nie chce.
DARKI --> na androida tym bardziej nie potrzeba wcale ARM7 ani 1000zł by ogólnie oglądać filmy flash, nawet modele za 300zł radzą sobie z tym bardzo dobrze.
Ale i tutaj jak powyżej TVgry działać nie będzie, i specjalnie dla tej strony rzeczywiście nie pozostaje nic innego jak bulić na drogi sprzęt. Raz jeszcze, gratulacje dla programisty.
titanium zdradzisz nam nazwę owej przeglądarki? Na znacznie mocniejszych telefonach(procek 600mhz, 256 mb, Symbian 9.3 - Nokia E52) filmiki wprawdzie odpalały ale był to istny slideshow tak z 3 fps;)
Star II ma około 300mhz i 128 mb ram;)
edit:
titanium znów zaczynasz ech....
Mam 4 modele telefonów z Androidem, Galaxy S(arm7), Galaxy SII(arm7), Galaxy Ace(arm6) i HTC Wildfire S(arm6), na dwóch pierwszych flash chodzi na dwóch ostatnich nie, wgrałem nawet jakąś przeróbkę Adobe Flash ale działa tylko na browserze Dolphin HD i jak coś większego odpali to zamula tak telefony, że nic nie da się zrobić;)
Natomiast za Skyfire i jego "przerobione" strony flashowe trzeba płacić producentowi...
DARKI - nie narzekam na niego, chodzi szybko, a przeglądanie neta działa nieźle. Szkoda tylko, że nie ma Androida, ale to, tak jak powiedziałeś, wina słabych podzespołów (pewnie byłby strasznie wolny wtedy).
titanium - ok, dzięki, pogoogluję w poszukiwaniu jakiejś lepszej przeglądarki.
DARKI --> na Stara - Bolt. :) Ot, konwersja po stronie serwera dla strawnego dla lowendu formatu i wszystko śmiga. Jakość nie jest wybitna ale oglądać się da. Używałem pochodnej stara przez długi czas, filmy na większości serwisów działały zazwyczaj poprawnie. Sama przeglądarka jako taka jest do niczego, ale warto ją trzymać dla video.
Choć od dosyć dawna już nie używam, więc nie gwarantuje że wciąż wszystko działa jak wtedy. Bolt miał okresy gdy z jakichś względów działał gorzej, nie wiem czy dalej go rozwijają i utrzymują.
Natomiast na tańszego Androida - SkyFire. Na podobnej zasadzie - konwersja po stronie serwera do HTML5. Tutaj już zachowana jest wysoka jakość, płynność obrazu. Często korzystam ze skyfire by np pooglądać flashowe transmisje live z kamer internetowych oraz video na niektórych stronkach. Żadnych problemów, o ścinkach nie ma w ogóle mowy. Oczywiście poza TVgry które działać nie chce. :/
Raz udało mi się odpalić filmik - jak już poszło to działało płynnie, ładnie i poprawnie, problem w tym że SkyFire nie radzi sobie z tym interfejsem i zazwyczaj filmik nie chce się właściwie wybrać.
Skyfire normalnie ściągnąłem z Marketu wersje darmową i wszystko działa jak należy.
Z czym niby zaczynam, źle coś mówię? :) Toż nie piszę że działają flashowe gry, bo te oczywiście nie działają.
Chociaż nie ma ku temu wcale przeszkód technicznych i nie jest temu winne ARMv6. Posiadam model z Windows Mobile, w sumie nie wiem jaka tam dokładnie wersja proca siedzi, ale jest to ARM 260Mhz bodajże. Flash, flashowe gry, animacje, wszelkie tego typu rzeczy działają całkowicie poprawnie, w granicach akceptowalnej płynności. W owym czasie zapisywałem sobie pliki SWF gier internetowych, wrzucałem na WM i można było hulać. Procek ten też bezproblemowo dekodował DivXy w całkiem wysokich rozdziałkach.
To że Android wymaga ARMv7 > 1Ghz to juz jego prywatny problem.
Nawet na iPhone 4 trzeba kombinować z przeglądarkami (głównie przez to że Apple jest pokłócone z Adobe i nie akceptuje flasha), ale filmy działają.
Na niesystemowym telefonie jest to chyba niemożliwe.
Bolt, jeszcze jak miałem "coś" z Java to z pewnymi oporami odpalało, ale pamiętam jedynie YT w maluśkim okienku, nie kojarzę innych serwisów niestety.
Co do Skyfire to jak pisałem wcześniej, do obsługi flasha chcą aby wykupić dodatkowo specjalną usługę która pozwoli zyskać dostęp do tej usługi.. (video license)
edit
Z tym znów zaczynasz chodziło mi o to, że zawsze umiesz coś wykopać i wspomnieć o tym:D
DARKI --> u mnie to okienko się powiększało i działało na większości serwisów :) Może jakieś znaczenie mieć wersja Javy i moc sprzętu (mój procek miał wtedy coś ponad 400Mhz), acz tego nie wiem.
Mogę również tylko powtórzyć - słyszałem coś tam o licencji, ale Skyfire normalnie ściągnąłem z Marketu i działa bez żadnej licencji. Czemu? nie wiem, sam się zdziwiłem, ale działa. Normalnie, legalnie.
No a ja mam taki zwyczaj że ze wszystkiego co posiadam zawsze wyciągam wszystkie soki i możliwości :) Lubię zgłębiać bazę oprogramowania na daną platformę do najmniejszych szczegółów. I akurat jeżeli chodzi o Javę - potrafi bardzo wiele, i przez długi czas możliwościami biła Androida :)
titanium ja bawiłem się ostatnio Boltem jeszcze za czasów Symbiana w 6220c(369mhz +128mb ram) i E52(600mhz + 256 mb ram), rzecz jasna piszę o wersji Java bo tylko takowa istniała, w obu wypadkach okienko video było niezwykle małych rozmiarów(może 1/4 albo 1/3 ekranu).
U mnie Skyfire gdy potrzebowałem flasha(video) na słabszych andkach niestety wołał o zakup licencji..
A wziąłem i sprawdziłem, bo stare sprzęty wciąż mam. :) Wszedłem teraz na Bolcie na pierwszą lepsza stronę i video odpaliło bezproblemowo. Jakość i płynność w sumie nawet lepsza niż pamiętałem - naprawdę ok. Żadnych kwadratów, normalne video. Co do wielkości, rzeczywiście mój błąd, to okno się nie powiększa. Nie mniej u mnie w standardzie zajmuje ono dokładnie połowę ekranu, a połowa mojego ekranu to jest mniej więcej tyle co cały ekran w Twoich Nokiach, więc w sumie to prawie dokładnie tak jakbyś na Nokii oglądał na full screenie :)
Rzeczywiście w ogóle nie wyobrażam sobie użytkowania Bolna na malutkim ekranie Nokii i jeszcze na 1/4 tego ekranu, horror.
Ale z javą jeszcze można robić różne sztuczki, odpowiednio kombinując zwiększając obraz, ale to już inna bajka, teraz nie chce mi się tego sprawdzać :)
Sprawdziłem też WM - Procek to jest ARMv5 266Mhz, 43MB RAM. Flash działa bez zarzutu, nawet dosyć wymagająca pozycja jaką jest curveball :) (polecam swoją drogą :) ) O co chodzi Androidowi i symbianowi - nie mam pojęcia.
A czemu u mnie skyfire nie chce licencji - również nie mam pojęcia, ciekawe jak jest u innych?
zaraz pobiore skyfire, wlacze tvgry i sprawdze (lg optimus 1)
dziala normalnie
Valem --> tv gry Ci działają? Jak?