Kupiłem nowe części - z97 pro4 i 4690k
Po złożeniu komputera wstaje jak chce. Czasami kilka razy się zrestartuje i dopiero włączy. Teraz chodzi normalnie, jak już się włączy to na amen.
W pierwszej kolejności sprawdzałem połączenie z panelem i przyciskami. Aktualnie pod front panel podłączony jest tylko kabel power. A i tak nie włącza się od razu :/
Może ja to źle podłączam? Konektory poziomo, tak? Strzałka na wtyczce na pin wskazany w instrukcji, nie na gnd?
Zaznaczam, że do czasu popsucia przeze mnie płyty głównej wszystko było ok. Tak więc odrzucam słaby zasilacz. Ram w sumie też, bo gdyby coś było z nim nie tak to nie byłoby okresów sprawnego działania, nie?
Potrzebuję pomocy :/
Rozłóż komputer i złóż go jeszcze raz, a piny podłącz z instrukcją.
W sumie to możemy założyć scenariusz, że zakupiona przez Ciebie płyta może być wadliwa.
Dla pewności przyjrzałbym się dyskowi, jak włączy się komp to zorganizuj sobie program HDtune i tam skup się na zakładkach Bechmark, Health i Errors.
Przydałby Ci się także jakiś stary włącznik od komputera i konektorkiem, wtedy byłbyś pewny, że Twój front panel jest ok, ale raczej on powinien być ok i dałbym mu spokój.
Ramem w zasadzie też może się zająć. Wyjmij jedną kość, drugą kość, zamień miejscami... to trochę archaiczna metoda, ale może jest ten jeden procent szansy, że to one robią problem.
jesteś zajebiście pomocny. Jeszcze żeby ta instrukcja coś dawała.
aktualnie podłączyłem panel tak
http://s10.postimg.org/ieiamacu1/a111.png
przy czym tam gdzie jest pwrbt i reset podłączyłem strzałki
Najbardziej wkurwia mnie to, że na poprzedniej płycie był zegar, który wskazywał błędy. Teraz oczywiście ze świecą szukać takiego rozwiązania.
New-> Taką płytkę z zegarem możesz kupić pod PCI, jakieś grosze kosztuje. Wiem, że kupowanie jej do jednostkowego przypadku jest bez sensu. Ale każdy jeden serwisant, który naprawia kompy powinien takie urządzenie posiadać.
Szukaj pod nazwą tester płyt głównych, albo zorganizuj jakiegoś kolesia, który ma takie coś. :)