Witam. Ma ktoś z was materiały do rysunku izometrycznego m.in. do montażu rur, konstrukcje stalowe?
Lub czy znacie jakieś strony www z w/w.
Zasady znajdziesz np. w "Poradniku Mechanika".
Z książek - (chyba) Dobrzański - "Rysunek techniczny maszynowy" - jest tam rozdział (dawno korzystałem, więc mogę się tu mylić).
na jakich ty jestes studiach? Polibuda? Nie ma w programie juz przedmiotu - Geometria wykreslna? To to byla podstawa do rysunku technicznego. Skocz sobie do biblioteki i wez jakies podreczniki do Geometrii, nie pamietam juz autorow ale bardzo fajnie bylo to wyjasnione, krok po kroku i nawet dziewczyny u nas na roku potrafily sie nauczyc przestrzennego patrzenia na przedmioty :)
Na żadnych studiach nie jestem. Potrzebuję w celach czysto zawodowych. Na stronach i w książkach, które znalazłem są jedne i te same bzdury. Dzięki za odp.
no to nie wiem jak pomoc
- jesli nie masz zadnych podstaw rysunku technicznego to lepiej niech ktos Ci zrobi to z czym masz problem
- jesli masz jakies podstawy to podrecznik do geometrii wykreslnej moze cie nakierunkowac na pewne aspekty
- jesli kiedys robiles rysunek techniczny to w celach odswierzenia podrecznik do podstaw budowy maszyn bedzie pomocny aby odswierzyc pewne rzeczy.
podrecznik do geometrii w. - tj. kluczowe słowo. Zawsze był to tylko rozdział. Coś tam jest. Ale i tak dużo mi pomogłeś dzięki :-*.
Ciągle szukam materiałów do teorii do rurek(kolanka, zawory,kąty,długości, średnice,symbole) słyszałem o czymś takim w formie skryptu.
Ale czego konkretnie szukasz? Jak to narysować, plus oznaczenia na rysunku?
Załatw sobie jakąś książkę do zapisu konstrukcji*, geometria wykreślna to mimo wszystko "troszke inne" rzeczy.
*np. Kurmaza, albo Rydzanicza
[17] no to co podales to punkt 3ci w moim poscie z czym sie zgadzam. Nie zgadzam sie jednak z tym ze geometria wykreslna to cos innego. Autor pyta sie o rysunek izometryczny a w podrecznikach do budowy maszyn czy zapisu konstrukcji ktorych ja uzywalem nie bylo to zagadnienie wystarczajaca wyjasnione. Dlatego podalem geometrie wykresna jako cos po wyjasni zawilosci rzutu izometrycznego.
tak czy owak, samemu tego sie uczyc to droga przez meke.
@up
Wszystko zależy od kierunku i prowadzącego, my np na Geomterii Wykreślnej nie wykraczaliśmy poza kłady/ślady i inną "teorię" konsturowania. Najbardziej przyziemną rzeczą były tzw. "michałki".
Co do autora- zajrzyj na poniższą stronę, dokładnie podpunkt 25 (a co do izometrii znów odsyłam do kurmaza/rydzanicza)
http://fluid.itcmp.pwr.wroc.pl/~eichler/program.html
Co do symboli zaworów- tu już musiałbyś poszukać pozycji z Układów Napędowych, na chomiku powinieneś znaleźć materiały i notatki z wykładów prof. Wacława Kolleka (zawory dławiące, bezpieczeństwa etc.- schematy i przekroje)
@Lucy_ - Szukam jak poskładać według rysunku. Ale nie mam rysunku i przykładów jak go czytać. W którą stronę ma się kierować rurka i co ma mieć po drodze.
Hej, napisz na [email protected] to Ci pomogę z rysunkiem.
Znalazłem tylko coś takiego słabej jakości
http://chomikuj.pl/Phoroastrianum/*24+*e2*98*82+Rysunki+Izometryczne+*e2*98*82
Witam
Zapraszam do mnie :)
www.rysunekizometryczny.strefa.pl
[23] na tej twojej stronce nie ma nic co moglby przekonac potencjalnego zainteresowanego ze bedziesz w stanie nauczyc go czegokolwiek o rysunku izometrycznym