Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Rwa kulszowa :/ Ktoś zmagał się z tym ustrojstwem?

10.08.2011 12:45
c_N_mooris
1
c_N_mooris
56
little_psychos

Rwa kulszowa :/ Ktoś zmagał się z tym ustrojstwem?

Wiem.. wiem.. wiem.. lekarz a nie GOL, fora medyczne a nie GOL.

Ale do rzeczy.

Dopadło mojego ojca i wszystko wskazuje, że mnie też nie ominie. Bój cholerny i przewlekły.
Jesteśmy po wizytach o kręgarzy. Ojciec teraz udaje się do neurochirurga. Krótko mówiąc strasznie niewygodna sprawa.

Przeglądałem oczywiście sieć żeby jakoś ulżyć staruszkowi ale trudno wyłuskać co jest faktyczną opinią a co reklamą jakiegoś medykamentu.

Stąd moje pytanie do Was. Ktoś się zmaga z tą chorobą? Macie jakieś sprawdzone sposoby na ból? Da się to wogóle wyleczyć?

Wdzięczny będę za wszystkie opinie wynikające z własnych doświadczeń

10.08.2011 12:55
2
odpowiedz
Andrei
173
killah beez

To samo miał mój ojciec, parę zastrzyków od znajomego lekarza i przeszło póki co. Ale ponoć makabryczny ból, spać się nie da. Niestety nazw leków nie pamiętam.

10.08.2011 12:56
Backside
3
odpowiedz
Backside
78
Senator

Znajoma miała (która zresztą jest lekarzem) i w jej przypadku rwa była powodowana nieprawidłowym naciskiem kręgu na dysk i skończyło się operacją kręgosłupa. Zabieg się udał, tylko rehabilitacja jest dosyć długa, bo są to aż trzy miesiące. No, ale chyba lepiej mieć wcześniej problem z głowy.

10.08.2011 13:00
4
odpowiedz
Dessloch
263
Legend

ja mam od ponad 10 lat..

kregarze moim zdaniem wykluczone, bo tylko pogarszaja sytuacje.
predzej jakies masaze relaksacyjne, cos na rozluznienie miesni (medyczna marijuana= genialnie dziala).

co pomaga? sauna, zimny prysznic, sauna zimny prysznic na zmiane.
lub po prostu na zmiane cieply z zimnym= chodzi o to, zeby przyspieszyc krazenie i dostarczyc "swiezej krwi". Zmniejsza to opuchlizne (sama ciepla kapiel moze czasami pogorszyc= cieplo zwieksza opuchlizne). Ale cieplo z zimnym dziala zawsze. I to doslownie na pare sekund lodowatej wody.

co innego... ja jak mam wiekszy atak to dostaje celebrex (zastapilem marry jane, bo celebrex bardzo duzo efektow ubocznych), tramadol (tramal), i jeszcze cos, ale zapomnialem ;)
ale najlepiej jak zaczyna lapac od razu tramadol wziac, bo jak nie czujesz bolu to nie zwiekzsa sie opuchlizna... bo tutaj chodzi o to, ze im wiecej boli tym bardziej puchnie, im bardziej puchnie tym bardziej boli... i nerw jest uciskany coraz bardziej. Na poczatku wezmiesz tramadol 100mg i jest duze prawdopodobienstwo ze atak sie cofnie i bedziesz mial spokoj. Do tego na rozluznienie miesni ziolo i tyle.

mi odnawia sie raz na 3 miesiace powaznie, a takto to mam praktycznie codziennie bol, rzadko kiedy mnie nie boli chociaz troche.
da sie przyzwyczaic.

operacji chce uniknac, bo akurat te kregi odpowiadaja za czlonka i jego sprawnosc. Zabetonuja mi albo cos uszkodza i zostane bez wacka... nie dziekuje.

/wszystkie leki i tak na recepte, wiec raczej napisalem co biore, bo lekarz i tak tobie dostosuje odpowiednei dawki.
pamietaj ze lekarze bardzo nie lubia, kiedy im mowisz co maja ci przypisac.
ostatnio mialem spiecie z lekarzem, bo mu powiedzialem ze ma mi przypisac to, to i to...
oczywiscie powiedzial ze nie, dal mi jakies gowno, mimo ze mu mowilem co zawsze bralem i co mi pomagalo (z lekarzem poprzednim doszlismy do odpowiednich lekow).
za 3 dni wrocilem i mu dosadniej wytlumaczylem i mi przypisal co chcialem/potrzebowalem

10.08.2011 13:10
😊
5
odpowiedz
ronn
121
Legend

ziolo i opiaty (tramal), musi byc niezle :D

10.08.2011 13:14
6
odpowiedz
Dessloch
263
Legend

swoja droga z badania mri, moze ktos sie zna czy mam isc z tym do neurologa czy nie...
bo mi sie nie chce szczerze mowiac...

wyniki:
obnizenie wysokosci krazka miedzykregowego l5-s1.
poznmiej lista paru rzeczy prawidlowych (stozek koncowy, szerokosc kanalu, wysokosc trzonow).
i pozniej:
Na bocznej lewej krawedzi trzonow kregow l1-l2 wytworcze zmiany zwyrodnieniowe z widocznymi zmianami reaktywnymi szpiku pod postacia obrzeku w obrebie trzonu l1 po lewej stronie.
Obrze przechodzi rowniez na nasade i luku i na luk po lewej stronie- zmiany przeciazeniowo zapalne?
wytworcze zmiany zwyrodnieniowe moga przemieszczac i okresowo uciskac lewy korzen l1
reszta git.

mi tam wyglada na to, ze az tak strasznie nie jest. zna sie ktos czy operacja nieunikniona?

ofkors wiem ze to zle forum, ale moze akurat sie orientuje

10.08.2011 13:15
7
odpowiedz
Dessloch
263
Legend

[5] nie narzekam. Jak celebrex bralem to wysralem z litr krwi... wiec ziolo i tramal zdecydowanie lepsza mieszanka ;) bez skutkow ubocznych

10.08.2011 13:17
Orrin
8
odpowiedz
Orrin
236
Najemnik

Moja eks to miała. Masakra dla tej osoby i osób w pobliżu.
Chodziła na masaże i teoretycznie pomagało

10.08.2011 14:39
Widzący
😁
9
odpowiedz
Widzący
247
Legend

Jak się rano budzisz i nie boli to znaczy:
1- że śnisz że się budzisz
2 - tramadol jeszcze działa a dawka była za duża
3 - nie żyjesz

Forum: Rwa kulszowa :/ Ktoś zmagał się z tym ustrojstwem?