Zastanawia mnie jedna rzecz.
Mam już zakupione wszystkie elementy oprócz tych o które chce się zapytać, aby rozpocząć składanie, ale jeszcze tylko nie kupiłem 2 rzeczy.
Co do pierwszego to właśnie rozchodzi mi się o RTX 3080. Na obecną chwilę nie można go kupić. Bo ich nie ma w sklepach.
I tu nasuwa się pytanie ile czasu jeszcze potrwa taka posucha z dostępnością tych kart.
2-3 tygodnie, 3-4 miesiące?
Czy może lepiej teraz kupić GTX 1660 Super.
A później jak będzie już 3080 zalegać na półkach duża ilość kupić. A 1660 Super sprzedać. Jeśli się uda..
To samo się tyczy procesora. Czyli drugiej rzeczy.
Czekać na Ryzen gen.4. Które mają być ogłoszone 8 października i po x czasie trafią do sprzedaży. I nie wiadomo czy AMD lepiej ogarnie dostępność procesorów niż NV. Czy wyjdzie tak samo?
Czy na przeczekanie kupić Ryzen 3600. A później przejść na 4600 ( albo 5600 bo piszą że AMD chce z numeracja przeskoczyć o jedno oczko), a 3600 sprzedać. Jeśli jeszcze znajdą się osoby co będą chcieli kupić.
Zwracam się z tymi pytaniami do osób które już nie jedną premierę generacji przeżyły i mają już doświadczenie jak to będzie wyglądało za kilka tygodni albo miesięcy.
Ciężko na to odpowiedzieć bo to zależy jak bardzo jesteś napalony ale skoro już kupiłeś wszystkie komponenty to nie ma sensu czekać 2 miesiące na złożenie, aczkolwiek 8 październik to nie jest jakoś odległy czas a i myślę, że do tego czasu i RTX 3080 będzie lepiej dostępny.
Ogólnie słaby moment wybrałeś na złożenie kompa bo jest sporo niewiadomych w najbliższym czasie. Z drugiej strony kupowanie na chwile procka i grafiki sporo nadwyręży Twój budżet bo sprzedaż za chwile ze stratą mimo nowego sprzętu.
Składanie komputera wyskoczyło tak spontanicznie po tym co Sony i MS zaczęło wydziwiać ze swoimi konsolami, zwłaszcza cenami gier.
I tak powoli zacząłem kupować element po elemencie.
A że w PC nie siedziałem dobre 10 lat to musiałem dużo wiedzy nadrobić i testów i recenzji się naczytać.
Bo do tej pory miałem laptop do innych rzeczy a do grania Xone > OneX.
Czyli można mnie zaliczyć do osobnika co wyszedł z jaskini ;)
Wiesz co, ja tez tak czekalem i czekalem.
Dobrze, ze odpuscilem i w końcu kupiłem 3900x z 5700xt. Gram spokojnie, dobrze się bawię. 3080 i tak nie ma w sklepach a kiedy nowe procesory będą dostępne tez nie wiemy.
Jak się rynek uspokoi to po prostu sprzedam procesor i kartę, dołożę i kupię nowy procesor z karta. W tym czasie rozwinie się sytuacja z nowymi kartami od czerwonych.
Zawsze będzie jakaś nowa texhnologia za rogiem. Ja już jestem zmęczony ta pogonią.
Kupiłem po prostu płytę która na pewno obsłuży nowe procki od amd - x570.
Ja mam B550 Tomahawk :D
No właśnie o to chodzi. Ile wszytko potrfa zanim normalnie bez nerwów uda się kupić 3080 w sklepie po normalnej cenie, a nie zawyżonej z kosmosu. NV dała cene 3279
ale żaden sklep takiej nie ma minimum to te około 3500.
I jak taka sytuacja się powtórzy z AMD to będzie lipa xD
Ja gdybym już miał kupione komponenty to bym jednak się wstrzymał i czekał na dostępność rtx 3080, może być tak że za tydzień kupisz bez problemu, teraz i tak jest posucha i nie ma za bardzo w co grać na pececie. Szkoda jest kupować GTX 1660 tylko po to żeby za chwilę go sprzedać i stracić na tym.
edit. Z tego co widzę na x-komie rtx 3080 jest normalnie dostępny
Kupić można tylko nie piszę kiedy dostawa, tylko że "Wkrótce" i " zapytaj o termin dostawy"
Czyli to trochę dziwne bo nie wiadomo kiedy się dostanie.
Chyba że ty już od nich dostałeś 3080 mimo nieprecyzyjnego określenia dostawy ?
Tez zalezy jak grasz. Ja skladalem w zeszlym roku i tez sie czailem a w koncu wzialem 1660 z najwyzszej polki i luz. Gram jak firma i rodzina pozwoli wiec niewiele. Szkoda ladowac w cos czego sie nie uzywa.