Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: RTX 3080 i Ryzen Gen.4 - dostępność. Czekać?

24.09.2020 16:48
Todd Rusell
😐
1
Todd Rusell
44
Zly z Natury

RTX 3080 i Ryzen Gen.4 - dostępność. Czekać?

Zastanawia mnie jedna rzecz.
Mam już zakupione wszystkie elementy oprócz tych o które chce się zapytać, aby rozpocząć składanie, ale jeszcze tylko nie kupiłem 2 rzeczy.

Co do pierwszego to właśnie rozchodzi mi się o RTX 3080. Na obecną chwilę nie można go kupić. Bo ich nie ma w sklepach.

I tu nasuwa się pytanie ile czasu jeszcze potrwa taka posucha z dostępnością tych kart.
2-3 tygodnie, 3-4 miesiące?

Czy może lepiej teraz kupić GTX 1660 Super.
A później jak będzie już 3080 zalegać na półkach duża ilość kupić. A 1660 Super sprzedać. Jeśli się uda..

To samo się tyczy procesora. Czyli drugiej rzeczy.
Czekać na Ryzen gen.4. Które mają być ogłoszone 8 października i po x czasie trafią do sprzedaży. I nie wiadomo czy AMD lepiej ogarnie dostępność procesorów niż NV. Czy wyjdzie tak samo?

Czy na przeczekanie kupić Ryzen 3600. A później przejść na 4600 ( albo 5600 bo piszą że AMD chce z numeracja przeskoczyć o jedno oczko), a 3600 sprzedać. Jeśli jeszcze znajdą się osoby co będą chcieli kupić.

Zwracam się z tymi pytaniami do osób które już nie jedną premierę generacji przeżyły i mają już doświadczenie jak to będzie wyglądało za kilka tygodni albo miesięcy.

24.09.2020 18:41
Rumcykcyk
2
odpowiedz
Rumcykcyk
124
Głębinowiec

Ciężko na to odpowiedzieć bo to zależy jak bardzo jesteś napalony ale skoro już kupiłeś wszystkie komponenty to nie ma sensu czekać 2 miesiące na złożenie, aczkolwiek 8 październik to nie jest jakoś odległy czas a i myślę, że do tego czasu i RTX 3080 będzie lepiej dostępny.

Ogólnie słaby moment wybrałeś na złożenie kompa bo jest sporo niewiadomych w najbliższym czasie. Z drugiej strony kupowanie na chwile procka i grafiki sporo nadwyręży Twój budżet bo sprzedaż za chwile ze stratą mimo nowego sprzętu.

24.09.2020 19:17
Todd Rusell
3
odpowiedz
Todd Rusell
44
Zly z Natury

Składanie komputera wyskoczyło tak spontanicznie po tym co Sony i MS zaczęło wydziwiać ze swoimi konsolami, zwłaszcza cenami gier.

I tak powoli zacząłem kupować element po elemencie.
A że w PC nie siedziałem dobre 10 lat to musiałem dużo wiedzy nadrobić i testów i recenzji się naczytać.

Bo do tej pory miałem laptop do innych rzeczy a do grania Xone > OneX.

Czyli można mnie zaliczyć do osobnika co wyszedł z jaskini ;)

25.09.2020 09:07
ambu_
4
odpowiedz
ambu_
96
Smoke Mid Everyday

Wiesz co, ja tez tak czekalem i czekalem.

Dobrze, ze odpuscilem i w końcu kupiłem 3900x z 5700xt. Gram spokojnie, dobrze się bawię. 3080 i tak nie ma w sklepach a kiedy nowe procesory będą dostępne tez nie wiemy.

Jak się rynek uspokoi to po prostu sprzedam procesor i kartę, dołożę i kupię nowy procesor z karta. W tym czasie rozwinie się sytuacja z nowymi kartami od czerwonych.

Zawsze będzie jakaś nowa texhnologia za rogiem. Ja już jestem zmęczony ta pogonią.

Kupiłem po prostu płytę która na pewno obsłuży nowe procki od amd - x570.

25.09.2020 14:03
Todd Rusell
5
odpowiedz
Todd Rusell
44
Zly z Natury

Ja mam B550 Tomahawk :D

No właśnie o to chodzi. Ile wszytko potrfa zanim normalnie bez nerwów uda się kupić 3080 w sklepie po normalnej cenie, a nie zawyżonej z kosmosu. NV dała cene 3279
ale żaden sklep takiej nie ma minimum to te około 3500.

I jak taka sytuacja się powtórzy z AMD to będzie lipa xD

25.09.2020 14:06
Qverty
6
odpowiedz
Qverty
44
Yarpen z Morii

Ja gdybym już miał kupione komponenty to bym jednak się wstrzymał i czekał na dostępność rtx 3080, może być tak że za tydzień kupisz bez problemu, teraz i tak jest posucha i nie ma za bardzo w co grać na pececie. Szkoda jest kupować GTX 1660 tylko po to żeby za chwilę go sprzedać i stracić na tym.

edit. Z tego co widzę na x-komie rtx 3080 jest normalnie dostępny

https://www.x-kom.pl/p/589756-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-3080-gaming-oc-10gb-gddr6x.html

post wyedytowany przez Qverty 2020-09-25 14:08:56
25.09.2020 15:26
Todd Rusell
7
odpowiedz
1 odpowiedź
Todd Rusell
44
Zly z Natury
Image

Kupić można tylko nie piszę kiedy dostawa, tylko że "Wkrótce" i " zapytaj o termin dostawy"

Czyli to trochę dziwne bo nie wiadomo kiedy się dostanie.

Chyba że ty już od nich dostałeś 3080 mimo nieprecyzyjnego określenia dostawy ?

25.09.2020 15:36
Qverty
7.1
Qverty
44
Yarpen z Morii

No skoro masz opcje "zapytaj o termin" to z niej skorzystaj.

25.09.2020 16:46
sturm
8
odpowiedz
sturm
188
Australopitek

Tez zalezy jak grasz. Ja skladalem w zeszlym roku i tez sie czailem a w koncu wzialem 1660 z najwyzszej polki i luz. Gram jak firma i rodzina pozwoli wiec niewiele. Szkoda ladowac w cos czego sie nie uzywa.

Forum: RTX 3080 i Ryzen Gen.4 - dostępność. Czekać?