Miałem okazję sprawdzić różnice FPS na przykładzie gier Battlefield 3, Far Cry 3 oraz GTA 4.
Karta graficzna to Radeon R9 290X. Testy zrobiłem z powodu własnej ciekawości, ale może akurat komuś się przyda :)
i5-3470 3.20 GHz, rozdzielczość 1920x1080:
BF3 - 118 fps
FC3 - 82 fps
GTA4 - 65 fps
i5-3470 3.20 GHz, rozdzielczość 2540x1080
BF3 - 91 fps
FC3 - 66 fps
GTA4 - 62 fps
i7-4770K 3.50 GHz, rozdzielczość 2540x1080
BF3 - 115 fps
FC3 - 78 fps
GTA4 - 63 fps
W sumie najbardziej zastanawia mnie brak reakcji GTA, zarówno na zmianę rozdzielczości, jak i procesora.
GTA ma ustawiony widocznie limit 60 FPS.
Możliwe, że jest taki limit ustawiony, że tak powiem "fabrycznie", ponieważ w opcjach v-sync, we wszystkich testach było wyłączone.
Dobra inicjatywa ale niestety takie testy są na ogół nieistotne, gdyż nie wiadomo czym jest podana wartość fps. Choć zazwyczaj to wynik średni to niewiele on mówi o prawdziwym działaniu gry gdyż pomiar mógł być głównie w pustej, bądź też niezbyt wymagającej lokacji z początku gry a więc klatki były wysokie w wielu momentach, itd. itp. Takie coś wprowadza w błąd niedoświadczonych graczy, którzy potem oczekują super płynności i biadolą że 'powinno chodzić lepiej'; w testach powinno się uwzględniać wartość minimalną(dla mnie najistotniejszą) średnią i najwyższą, dodatkowo robione w różnych lokacjach/misjach/momentach gry, które ukazują największe zużycie mocy obliczeniowej jak i słabsze. Najlepiej też zrobić wykres i podać ustawienia graficzne, czy był włączony każdy detal i maksymalne możliwe wygładzanie, v-sync itd. itp. Tak więc zabawa na długie godziny :) A jeszcze jest sprawa sterowników, reszty podzespołów, zapchanego systemu itd. itp. Temat rzeka, który pokazuje że u każdego będzie nieco inaczej, również jeśli chodzi o odbiór 'płynności' bo dla jednych będzie fajnie ze spadkami do 20-30fps(no bo bez zacinek jest no nie?) a dla innych spadek do 30fps może być tylko i wyłącznie tym najdrastyczniejszym - pojawiającym się 1 czy 2 razy w grze ;)
claudespeed18 --> Nie do końca zrozumiałeś "przesłanie" mojego wątku. Nie miałem zamiaru pokazać wydajności na danym procesorze czy karcie, a chciałem przedstawić jedynie różnicę, która pojawia się na różnych rozdzielczościach, przy różnych procesorach.
Jeśli chodzi o GTA to swego czasu miałem podobny efekt ze Sleeping Dogs. Na moim poczciwym e5200 i hd 4850 próbowałem wyciągnąć tyle fps ile się dało. Czyli efekt obniżania rozdzielczości i detali. I co? Różnica między rozdziałkami 1280x1024 a 800x600 była niezauważalna. Nie wspomnę już o detalach.
Limit max fps oczywiście nie był osiągnięty, ale to oczywiste, ze względu na sprzęt.
Wiadomo, skąd się bierze taki efekt?