Witam.
Wczoraj oddałem zepsuty komputer do naprawy (stacjonarny), w którym była płytka instalacyjna do routera linksys. Dzisiaj chciałem skonfigurować router na laptopie bez płytki (bo tak podobno lepiej), ale nie mogę wejść na stronę konfiguracji podaną w instrukcji - http://192.168.1.1/
Z tego co pamiętam, na komputerze stacjonarnym ta strona chodziła normalnie. Router zresetowałem guzikiem z tyłu i nic.
Mam też inne pytanie. Czy jeżeli na innym komputerze (z internetem) wpiszę tą stronę to ona powinna działać, czy nie?
Ustaw kompa na automatyczne pobieranie adresu IP (we wlasciwosciach protokolu TCP/IP, w ustawieniach sieci), podlacz kablem do routera, i wtedy sprobuj otworzyc ta strone.
Ok, działa. Problem tkwił w kablu, dzięki za pomoc.
Mam za to inne pytanie, do konsolowców (xbox 360). Po skonfigurowaniu ręcznie routera na laptopie, włączyłem konsole i dałem testuj połączenie, wszystko na konsoli skonfigurowało się automatycznie. Połączyłem się z Xbox Live, ale w momencie połączenia wystąpił komunikat:
"Możesz połączyć się z usługą Xbox live lecz bieżąca konfiguracja sieciowa może ograniczać zakres dostępnych elementów"
O co biega? Internet na konsoli działał zawsze i teraz też działa, ale taki komunikat mam pierwszy raz, dodam, że mam golda. I moje pytanie brzmi, czy to w czymś przeszkadza ? Mam na myśli grę multi? (gorsze połączenie, lagi itd..)
Z góry dzięki za odpowiedź.
Poszukaj na routerze opcji UPnP. Włącz ją. Sprawi ona, że konsola będzie mogła automatycznie przekierowywać sobie odpowiednie porty w miarę potrzeby.
UPnP miałem włączone.
Mam teraz większy problem. Pojawiła się na routerze czerwona dioda przy zasilaniu (router linksys wag54g2) i mam pytanie, czy da się coś z tym routerem jeszcze zrobić, czy trzeba kupić nowy? Dodam, że router w ogóle nie reaguje (próbowałem też przyciskiem reset) i na stronę konfiguracji też się nie mogę dostać.
Jeżeli nowy router, to jaki ? Ja się na routerach nie znam, a ten, który mam teraz dosyć często mi się rozłączał (nawet 3-4 razy w ciągu dnia [masakra]).
Mam internet z Netii (20mb w teorii, net24, kablowy, na sieci Netii). Router będzie podłączony do komputera stacjonarnego, laptopa i konsoli. Wszystko na jednym piętrze (mieszkanie ok. 40-50m kwadratowych), komputer i konsola w jednym pokoju, laptop w drugim.
Cena do 300zł, chociaż wolał bym coś tańszego. Z góry dziękuje za pomoc.