Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Router - Konfiguracja

14.01.2012 09:58
1
zanonimizowany600004
20
Chorąży

Router - Konfiguracja

Witam.

Wczoraj oddałem zepsuty komputer do naprawy (stacjonarny), w którym była płytka instalacyjna do routera linksys. Dzisiaj chciałem skonfigurować router na laptopie bez płytki (bo tak podobno lepiej), ale nie mogę wejść na stronę konfiguracji podaną w instrukcji - http://192.168.1.1/

Z tego co pamiętam, na komputerze stacjonarnym ta strona chodziła normalnie. Router zresetowałem guzikiem z tyłu i nic.

Mam też inne pytanie. Czy jeżeli na innym komputerze (z internetem) wpiszę tą stronę to ona powinna działać, czy nie?

14.01.2012 10:07
wysiak
2
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Ustaw kompa na automatyczne pobieranie adresu IP (we wlasciwosciach protokolu TCP/IP, w ustawieniach sieci), podlacz kablem do routera, i wtedy sprobuj otworzyc ta strone.

14.01.2012 13:20
3
odpowiedz
zanonimizowany600004
20
Chorąży

Ok, działa. Problem tkwił w kablu, dzięki za pomoc.

Mam za to inne pytanie, do konsolowców (xbox 360). Po skonfigurowaniu ręcznie routera na laptopie, włączyłem konsole i dałem testuj połączenie, wszystko na konsoli skonfigurowało się automatycznie. Połączyłem się z Xbox Live, ale w momencie połączenia wystąpił komunikat:

"Możesz połączyć się z usługą Xbox live lecz bieżąca konfiguracja sieciowa może ograniczać zakres dostępnych elementów"

O co biega? Internet na konsoli działał zawsze i teraz też działa, ale taki komunikat mam pierwszy raz, dodam, że mam golda. I moje pytanie brzmi, czy to w czymś przeszkadza ? Mam na myśli grę multi? (gorsze połączenie, lagi itd..)

Z góry dzięki za odpowiedź.

14.01.2012 13:27
4
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Poszukaj na routerze opcji UPnP. Włącz ją. Sprawi ona, że konsola będzie mogła automatycznie przekierowywać sobie odpowiednie porty w miarę potrzeby.

18.01.2012 12:45
5
odpowiedz
zanonimizowany600004
20
Chorąży

UPnP miałem włączone.

Mam teraz większy problem. Pojawiła się na routerze czerwona dioda przy zasilaniu (router linksys wag54g2) i mam pytanie, czy da się coś z tym routerem jeszcze zrobić, czy trzeba kupić nowy? Dodam, że router w ogóle nie reaguje (próbowałem też przyciskiem reset) i na stronę konfiguracji też się nie mogę dostać.

Jeżeli nowy router, to jaki ? Ja się na routerach nie znam, a ten, który mam teraz dosyć często mi się rozłączał (nawet 3-4 razy w ciągu dnia [masakra]).

Mam internet z Netii (20mb w teorii, net24, kablowy, na sieci Netii). Router będzie podłączony do komputera stacjonarnego, laptopa i konsoli. Wszystko na jednym piętrze (mieszkanie ok. 40-50m kwadratowych), komputer i konsola w jednym pokoju, laptop w drugim.

Cena do 300zł, chociaż wolał bym coś tańszego. Z góry dziękuje za pomoc.

Forum: Router - Konfiguracja