Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Rome:Total War- jak tu grać?

20.07.2020 20:16
1
Sorfarius
1
Pretorianin

Rome:Total War- jak tu grać?

Jako że kiedyś się odbiłem od tej produkcji to postanowiłem sobie do niej wrócić i zacząć przygodę z grami typu Total War.. jak wiadomo wielka mapa taktyczna oraz planowanie. Z racji tego że nie grałem w tego typu produkcje to odpalam sobie Prologa. Nauczają mnie parę podstawowych rzeczy lecz dalej to już typu radź se sam, zarządzanie jest bardzo denerwujące i miasto nagle potrafi się buntować albo wpadać w kryzys. Nie mówiąc już o tym że gra jest bardzo czasochłonna i zajęcie mi podbicia około 15prowincji potrzebowałem aż kilku godzin.. jest ktoś kto przeszedł te chore kampanie? Czy gra tylko nadaje się do trybu multiplayer? Zarządzanie to dopiero beka, AI oczywiście nie dają spokoju, gdy już posiadamy dość spore tereny oraz wykonując misje dla senatu. Ustawiłem w końcu zarządzanie AI bo w końcu co ja będę sam tyle miast ogarniał. Zacząłem atakować prowincje i jestem chyba na dobrej drodze by ukończyć pierwszą kampanie, lecz jeśli polegnę to nie wiem czy zdołam jeszcze raz to robić. Nie że gra jest jakoś trudna, ale samo ogarnianie tego wszystkiego jest dość problematyczne. W grę wchodzi polityka,szpiegowanie .. dyplomacja walka oraz ekonomia. Rozumiem że to gra strategiczna ale chyba nie dla wszystkich. Jako że zawsze grywałem tytuły typu Twierdza Krzyżowiec, gdzie prostota była a tutaj coś bardziej skomplikowanego, nie chodzi o to że nie dam rady czy coś, tylko że produkcja jest tak czasochłonna że po prostu szok i strasznie wciąga.

post wyedytowany przez Sorfarius 2020-07-20 20:18:51
20.07.2020 20:35
2
1
odpowiedz
1 odpowiedź
zanonimizowany1314550
7
Pretorianin

Jeśli nie podoba ci się nadmiar mikrozarządzania to polecam zacząć od nowszych części, to jest od Empire: Total War w górę. Szczególnie polecam Napoleon, Shogun 2, Rome 2 i Warhammer 2, myślę że to są najlepsze nowsze gry w serii.

Rome 1 i Medieval 2 mają to do siebie że wymagają bardzo dużo mikrozarządzania i mają kilka bardzo irytujących mechanik, jak choćby buntujące się po pewnym czasie miasta z powodu stałego wzrostu brudu czy AI które nadmiernie skupia się na graczu i nie przestrzega traktatów dyplomatycznych, czyli może cię zaatakować niezależnie od tego czy masz z nim sojusz czy nie.

Nowsze części serii skupiają się na bitwach i dyplomacji, zarządzanie miastami jest uproszczone i nie zabiera tyle czasu, więc myślę że bardziej by ci pasowały.

post wyedytowany przez zanonimizowany1314550 2020-07-20 20:37:07
20.07.2020 21:33
2.1
Sorfarius
1
Pretorianin

Dzięki, chociaż tyle dobrego że w nowszych częściach jest to uproszone. Ale spróbuje Rome1 przejść bo to soczysta gierka. Najwyżej nie dam rady i tyle. Próbuje automatycznego zarządzania obecnie i jak na razie zdawało egzamin. Jak miasto się buntuje za bardzo to po prostu oddaje je buntownikom po czym atakuje ponownie i morduje ludność cywilną ewentualnie w grę wchodzi niewola. Gierka strasznie przypomina Herosy 3.. nie wiem czemu ale tak po prostu jest, tylko bardziej skomplikowane.

post wyedytowany przez Sorfarius 2020-07-20 21:34:53
Forum: Rome:Total War- jak tu grać?