Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Risen - ucieczka z Klasztoru i praca dla obu frakcji

31.03.2020 23:42
claudespeed18
1
claudespeed18
213
Wszechwiedzący

Risen - ucieczka z Klasztoru i praca dla obu frakcji

Gram ponownie w Risen 1 po 10(?) latach. Tak jak w Gothic 1 tak i tu fajnie byłoby zrobić jak najwięcej zadań zanim wybierze się frakcję a chcę być wojownikiem Dona/Bandyci.

Pamiętam, że Inkwizycja/Magowie porywają od razu jak się zle pójdzie ale można też dostać się z polecenia z miasta. Tak czy inaczej wolę być z Bandytami więc czy można zrobić zadania w Klasztorze a potem z niego uciec, czy bycie tam już oznacza 'wpis w karcie postaci', ze jest się Magiem? Z drugiej strony pewnie jest łatwiej, najpierw zadania na Bagnie a potem Klasztor.

Druga sprawa to miasto. Lepiej iść do miasta czy na Bagno najpierw? W mieście są zadania dla obu frakcji i czy można je zrobić też prawie wszystkie bez konsekwencji? Olać ostatnie dla Magów i pójść w bycie Bandytą? A może lepiej uciec z miasta?

Czyli, czy można tak: złapany do klasztoru > ucieczka do miasta > zadania dla obu frakcji bez ostatniego dla Magów > polecenie do Dona

lub też Bagna > miasto > zadania dla obu frakcji > polecenie do Klasztoru/Dona...

Robienie zadań w mieście dla obu frakcji nie ma jakiś konsekwencji?

post wyedytowany przez claudespeed18 2020-03-31 23:45:53
01.04.2020 09:25
2
odpowiedz
MOD
190
Generał

Poszedłem taką drogą jak grałem:
Zadania dla Dona na Bagnie->miasto(ogólne questy + questy dla Dona)-> powrót na bagna i dołączenie do Dona).
Zanim pójdziesz do miasta to warto trochę pogrindować po mapie(myślistwo albo zbieranie rośli i grzybów) aby mieć tam więcej złota.
W pewnym momencie w mieście masz wybór czy pomożesz Inkwizycji albo Bandytom(tak to pamiętam).
Jak zaczniesz pomagać jednej stronie to już chyba stracisz możliwości pomocy drugiej.

01.04.2020 15:36
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Onomatopej
13
Centurion

Z tego co pamiętam, to chyba żeby być bandytą jedyne wyjście iść od razu na bagna. I chyba już jako bandyta, wykonując pomniejsze zadania w mieście możesz działać dla obu frakcji bez konsekwencji (poza moralnymi), kierując się prywatną korzyścią.

01.04.2020 23:27
claudespeed18
3.1
claudespeed18
213
Wszechwiedzący

Ciekawe, to bycie Bandytą nie blokuje zadań w mieście dla Magów/Inkwizycji skoro robienie dla różnych frakcji przed wyborem ponoć kłóci się ze sobą?

Risen ograłem w sumie raz i to najpierw miasto, potem bagno, gdyż wydawało mi się, że zadania w mieście będą łatwiejsze najpierw do wykonania jak w G2(wiecej biegania, mniej walk).

Tym razem porobię nieco bagna a potem miasto bo pewnie i tak łączy się z pójsciem do tego kolesia od Dona w mieście. Pytanie czy rzeczywiście od razu dobrze dołączyć do frakcji przed miastem.

Forum: Risen - ucieczka z Klasztoru i praca dla obu frakcji