Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Reklamy na TVP Info - takie małe siakieś...

08.06.2011 23:18
Herr Pietrus
1
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

Reklamy na TVP Info - takie małe siakieś...

Na poczatk7u - czyli pierwszego dnia - myslałem, zę to jakiś błąd tam u nich. No, ale po kilku miesiacach stwierdzam, zę chyba cos jest nie tak... no wlasnie, czy jest? chyab by taki błąd naprawiono...
Dlaczego program ejst nadawany normalnie, a reklama pojawia sie w takim jakby okienku? A moze tylko umnie, na starym, kineskopowym jeszcze TV? Czyzby to jakies preludium do calkowitej optymalizacji dla panoramicznych TV i niedlugo kazdy profram bedzie tak wyglądał?

08.06.2011 23:25
chop
2
odpowiedz
chop
62
smiech to zdrowie

Tak jest po prostu, niezależnie od telewizora.

Zresztą na kanale TVP Sport rówież jest podobnie. Transmisje czy programy sportowe są pokazywane na pełnym ekranie, a reklamy w oknie.

08.06.2011 23:28
Dennoss
3
odpowiedz
Dennoss
172
Stellaron Hunter

Na moim telewizorze reklamy tvn24 też są w oknie.

08.06.2011 23:42
Herr Pietrus
4
odpowiedz
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

To jakiś nowy trend, nowa moda?

08.06.2011 23:53
Bart2233
5
odpowiedz
Bart2233
132
Peaceblaster

moda na kasę, pewnie jak zwykle z zachodu przyszło.

08.06.2011 23:55
KANTAR1
6
odpowiedz
KANTAR1
90
Symulator Interfejsu

Bart ----------> Puszczanie reklam w okienku zamiast na pełnym ekranie nie ma wielkiego wpływu na zysk.

08.06.2011 23:57
Rellik
7
odpowiedz
Rellik
102
J u n i o r

Em nie mam... eee--eee... w tej chwili (uff wybrnąłem) telewizora ale:

Jeśli mnie pamięc nie myli to tak taki kineskopiak stary przystosowany jest do wyswietlania obrazu w proporcji 4:3
Jak coś Ci puszcza w proporcji 16:9 to na górze i dole obrazu będziesz mieć dodatkową pustą przestrzeń :)
I nie mam pewności ale chyba większość stacji TV dąży do tego żeby odejść na dobre od 4:3 (witaj jutrzenko HD :P)

08.06.2011 23:58
maviozo
😜
8
odpowiedz
maviozo
239
autor zdjęć

TVP nie może przerywać programów reklamami, a może okazało się, że jednak da się na nich zarabiać puszczając je w małym okienku? Wszakże programu de facto NIE przerywają....

09.06.2011 00:00
KANTAR1
9
odpowiedz
KANTAR1
90
Symulator Interfejsu

maviozo --------> Chyba nie zrozumiałeś. Nie chodzi o to, że program leci a w małym okienku lecą sobie reklamy. Pietrus pyta się o inne proporcje obrazu w reklamach, a inne w programach TVP Info.

09.06.2011 00:09
maviozo
😁
10
odpowiedz
maviozo
239
autor zdjęć

A to nie wiem, myślałem że sukcesywnie wspinamy się na wyżyny absurdu. Telewizji praktycznie nie oglądam :P

Dla mnie okno to okno, a złe proporcje, to złe proporcje :D

09.06.2011 00:47
11
odpowiedz
Sinic
241
Legend

Tez z poczatku nie zrozumialem o co biega. Okienko to okienko ;P

W kazdym razie zapominacie, ze reklam nie robi dana telewizja a tylko je emituje...
Sa robione przez oddzielne firmy na zamowienie i najwidoczniej coraz wieksza ilosc firm reklamowych przechodzi na nowy standard przy produkcji.
Programy w stacjach sa nadal robione w poprzednim standardzie i cala tajemnica roznic.

09.06.2011 00:58
12
odpowiedz
zanonimizowany62567
53
Konsul

Może program jest emitowany w HD, a reklamy są puszczane w SD?

09.06.2011 01:11
j-bobo
👍
13
odpowiedz
j-bobo
131
Bobek

program nadawany nie tyle w HD co w zwyklej jakosci w rozmiarze 16:9, reklamy natomiast w 4:3. to chyba efekt wejscia pierwszych nadajnikow NTC

ps. zauwazyliscie w komercyjnych tv, ze jak jest jakis program, to zwykle bylo tak, ze zanim sie program zaczal, pojawialo sie kto jest sponsorem programu. teraz informacja o sponsorze pojawia sie po kazdej przerwie reklamowej i na tvn i na polsacie

09.06.2011 07:12
14
odpowiedz
zanonimizowany775810
0
Pretorianin

Na TVP info sa takie okienka podczas reklam poniewaz ci ktorzy ogladaja ten kanal analogowo ogladaja go w 4:3 i musza widziec wszystko.

09.06.2011 07:34
👎
15
odpowiedz
zanonimizowany775707
0
Generał

Czort z okienkiem, najgorsze jest to, że dźwięk w reklamie jest zawsze głośniejszy niż w normalnym programie. Wiem, że stosują jakieś tricki mające na celu obejście przepisów i teoretycznie głośność jest ta sama przy pomiarach, ale i tak subiektywnie słychać reklamy bardziej. Ktoś mi kiedyś tłumaczył, że to "dynamika dźwięku". Nie wiem, nie znam się - ale jest głośniej.

09.06.2011 07:48
Bramkarz
16
odpowiedz
Bramkarz
130
Legend

j-bobo

teraz informacja o sponsorze pojawia sie po kazdej przerwie reklamowej i na tvn i na polsacie

Niedawno zmieniła się ustawa i wprowadziła taki obowiązek.

gladius reloaded

Ostatnio gdzieś widziałem tłumaczenia KRRiTv, że nie mają kasy żeby to badać.

09.06.2011 14:10
Herr Pietrus
17
odpowiedz
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę
Image

Ale w tym oknie są też reklamy , ktore maja obraz panoramiczny..
a, moze wyjasnie, o co chodzi.

Normalnie na TV 4:3 obraz panoramiczny zajmuje teka częśc, jak na obrazku 1 ( inna psrawa, ze chyba pon jest tak naprawdę w 4:3 - paski sa poki co czescia obrazu, inaczej bylby bez pasow, ale i scisnięty w pionie? obr. 2 )

Tymczaem reklamy na Info sa wyswietlane jakby w mniejszym obszarze w srodku ekranu (3 - obszar zaznaczony linią niebieską )
Jeśli reklama jest w 16:9, to po prostu jej obraz wlasciwy - poza apsami - zajmuje tyle co czerwony prostokat na 3

Tylko wlasnie zastanawiam sie, czy to przejscie relam na nowa technologie i cz kiedys tak bedzie wyglądal kazdy program, czy raczej dostosowanie starych reklama do telewizorow niepanoramicznych.. ale reklamy sa zwykle nowe i panoramiczne juz.

Forum: Reklamy na TVP Info - takie małe siakieś...