Niektórzy ludzie nie wiedzą jakiej rasy są ludzie z wielu państw więc edukuję was:
wiking.edu.pl/show_image.php?type=animation&f=geografia/animations/swiat_mapa_odmian_ludzkich.swf
Piszesz, że chcesz nas edukować, a sprawiasz wrażenie jakbyś sam się o tym dowiedział przed 5 minutami.
A z tego co mi wiadomo większość antropologów odchodzi od klasyfikacji rasowej, szczególnie po ostatnich wynikach badań genetycznych.
Wow, w Azji mieszkają żółci a w afryce czarni, omg a na niebie w dzień widać Słońce
Dzięki wielkie, że zapoznajesz nas z tą drogocenną informacją. Już zasiadam do lektury i będę wchłaniał wiedze jak gąbka wodę.
Spotkałem kilka osób w internecie, Polaków twierdzących, że Persowie (i ludzie z innych państw) to Arabowie itd LOL, mało kto w Polsce wie, że Arabowie stanowią jakieś 20% muzułmanów, albo mówili, że arabowie to murzyni i inne dziwne rzeczy mi pisali. Dla nich też każdy muzułmanin mówi po arabsku, nie wiedzą o perskim, urdu, paszto, kurdyjskim i innych językach, nie wiedzą nic. Nawet nie widzą różnic pomiędzy wieloma państwami. Dla nich wiele państw jest niemal identycznych pod różnymi względami.
mało kto w Polsce wie, że Arabowie stanowią jakieś 20% muzułmanów, albo mówili, że arabowie to murzyni i inne dziwne rzeczy mi pisali. Dla nich też każdy muzułmanin mówi po arabsku, nie wiedzą o perskim, urdu, paszto, kurdyjskim i innych językach, nie wiedzą nic. Nawet nie widzą różnic pomiędzy wieloma państwami. Dla nich wiele państw jest niemal identycznych pod różnymi względami.
Okłamali Cię w podstawówce :(
Sahada - z tym, że klasyfikacja samych Arabów też nie jest łatwa, bo jest to jedna z najbardziej zróżnicowanych etnicznie grup językowych. U Arabów występują też typy negroidalne, na przykład.
Co do poziomu edukacji. Nie demonizowałbym. Ludzie, wszędzie, mają skłonność do upraszczania, generalizowania i stosowania stereotypów. W Polsce znajdę mnóstwo osób, które mają problemy z odróżnieniem Roma od Rumuna, Czecha od Słowaka, Ukraińca od Rosjanina czy Szkota od Anglika. A przecież poza ostatnim przykładem rzecz dotyczy narodów historycznie mieszkających w naszym sąsiedztwie.
Jeszcze pod koniec XIX wieku na Zachodzie sporo ludzi uważało, że Polacy to taki zachodni szczep Rosjan (propaganda carska to przekonanie podtrzymywała).
Pozwól, że pomogę Ci z następnym wątkiem:
Chcę zagrać w grę w której można grać wszystkimi rasami (włącznie z mieszanymi) i żeby wątek rasowy był istotnym elementem. Nie mówcie o 99% gier, bo je na pewno znam.
Kolor skóry determinowany jest przez pigment zwany melaniną, który wytwarzany jest w komórkach-melanocytach. Mało melaniny-jasna karnacja, dużo melaniny- ciemna karnacja. Populacja ludzi posiadające geny kodujące wytwarzanie dużej ilości melaniny, jest lepiej dostosowana do przetrwania na terenie mocno nasłonecznionym, a zatem istnienie tej cechy jest faworyzowane na terenie mocno nasłonecznionych, powiedzmy afrykańskim. Z kolei człowiek o bardzo jasnym kolorze skóry jest źle dostosowany do terenu słonecznego, bowiem podatny jest na szkodliwe promieniowanie słoneczne, a tym samym na raka skóry. Populacja "ciemnych", będzie zatem z czasem przeważała ilościowo w stosunku do tych "jasnych", aż w końcu może wyprzeć całkowicie.
To, że istnieją jakiekolwiek rasy ludzkie, jest jeden z największych mitów naturalistycznej nowomowy. Istnieje tylko JEDNA rasa- rasa ludzka. Wszelkie zmiany wewnątrz rasy ludzkiej są zwyczajną rekombinacją puli genetycznej. Istnienie różnego koloru skóry jest po prostu wariacją genetyczną, tak jak wzrost, kolor oczu, grubość, owłosienie itd. Czy z tego faktu, że ktoś jest ultra gruby wynika, że jest inną rasą człowieka? Rasą grubasów? Oczywiście, nie. Takie eugeniczne zapędy doprowadziły do największych horrorów XX wieku oraz obecnego zezwierzęcenia ludzkości. Każdy człowiek może prześledzić swoje pochodzenie do pary rodziców, nie żadnych tam małpoludów, lecz niezwykle pięknych i inteligentnych ludzi, posiadającej wszystek informacje, dla wyprodukowania całej obecnej bioróżnorodności, którą dziś obserwujemy.
Nie wiedziałem, że w Kanadzie rasa żółta przeważa...
Nie wiem, jak z liczbą ludności, ale mapa wskazuje na obszar zamieszkiwany przez daną ludność. A że Kanada ma dość chłodny klimat, to na zaśnieżonych terenach zamieszkuje zapewne wielu Inuitów - gęstość zaludnienia jest tam niewielka, ale i tak prędzej znajdziesz w tym miejscu Eskimosa, niż przedstawiciela rasy czarnej albo białej.
Z grubsza zgadzam się z tym co napisał Floville, a najważniejsze, że z takim przekazem zgadza się większość współczesnych naukowców. Istnieje jedna rasa człowieka i nazywa się homo sapiens. Pojęcie "rasy ludzkie" otrzymało kolejny cios w postaci badań genetycznych, które wykluczyły istnienie (obecnie) jakichś podgatunków człowieka. Kiedyś, owszem, istniały, ale nie teraz.
No właśnie Feet no właśnie...powinieneś za tą odp,dostać złoty medal ;)
Spotkałem kilka osób w internecie, Polaków twierdzących, że Persowie (i ludzie z innych państw) to Arabowie itd.
Zbigniew Hołdys, niekwestionowany autorytet moralny i muzyczny stwierdził swego czasu, że Afganistan zamieszkany jest przez Arabów...
W Polsce znajdę mnóstwo osób, które mają problemy z odróżnieniem Roma od Rumuna
Gdybyś im przed nosem postawił Rumuna i Cygana nie mieliby wątpliwości :). Po prostu kiedyś na wszystkich Cyganów mówiło się 'rumuny' (nie mylić z wojskowymi butami) i tak już zostało, choć niektórzy faktycznie myślą, że to jedno i to samo...
i. Dla nich też każdy muzułmanin mówi po arabsku
bo i powinien.. przynajmniej podstawy, Koran powinien byc znany w wersji oryginalnej, czyli po arabsku. Modlitwy tez powinny/musza byc w jezyku arabskim...
wielu muzulmanow nie traktuje innych muzulmanow na rowni, jesli nie potrafia przeczytac koranu po arabsku.
sam zreszta slyszalem klotnie w pracy gdzie Pakistanczyk zarzucal Turkowi, ze nie jest prawdziwym muzulmaninem bo nie zna arabskiego, oraz ze pije alko...
jesli mowie bzdury, to poprawcie mnie... po prostu kiedys ktos mi tlumaczyl to, muzulmanin nie-arab
co do ras to jest powszechnie blednie myleni hindusi uwazaniu przez niektorych za rase czarna lub rase zolta...
Dessloch - masz rację co do Koranu. Wersje tłumaczone na inne języki nie są uważane za święte księgi, a jedynie za interpretacje. Z tego co pamiętam przekłady nie mogą być nazywane Koranem.
Oczywiście bardzo wielu muzułmanów nie zna arabskiego, poza jego warstwą liturgiczno-recytatorską. Analogicznie było w kościele katolickim przed II Soborem Watykańskim. Jedynym językiem liturgicznym była łacina, zabronione było sprawowanie liturgii w językach narodowych.
Floville [12]
Jak rasy to bujda to rozumiem, że psy, koty i inne też nie mają ras?
Deton - Istnieje tylko jedna rasa człowieka (na bazie taksonomicznej), w przeciwieństwie do psów czy kotów. Badania genetyczne również nie pozostawiają co do tego wątpliwości. W obrębie homo sapiens nie występują współcześnie inne podgatunki.
Badania DNA nie wskazują, żeby osobne, klasyfikowalne podgatunki (rasy) istniały pośród ludzi współczesnych. Chociaż można zidentyfikować geny odpowiedzialne za cechy fizyczne pojedynczego osobnika, na przykład za kolor skóry lub włosów, to jednak nie ma jednoznacznego szablonu genetycznego pozwalającego na odróżnienie jednej rasy od innej. Podobnie nie ma genetycznej podstawy na rozróżnienie przynależności etnicznej. Ludzie żyjący w tym samym regionie geograficznym od wielu pokoleń mogą mieć wspólne allele, ale żaden z tych alleli nie występuje u wszystkich osobników jednej populacji i żadnego osobnika innej populacji