Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Pytanie odnośnie South Parka.

11.03.2014 18:58
1
zanonimizowany974144
8
Pretorianin

Pytanie odnośnie South Parka.

Zastanawiam się ostatnimi czasy nad zakupem gry South Park: Kijek Prawdy, i nasunęło mi się kilka pytań :
- Jak wygląda świat, fabuła w grze ? Mamy powiedzmy lokację i w niej x misji a w między czasie można eksplorować (jak w gta), musimy iść od miejsca x do miejsca y i robić to co nam się każe czy jeszcze jakoś inaczej ?
- Jeśli nie oglądałem, nie miałem żadnej, lub prawie żadnej styczności z serialem to połapie się w grze ?
- Ile godzin można spędzić przy grze ?
Ponadto zastanawiałem się nad tytułami :
- Assasins Creed IV + Skyrim
- Dayz/Rust + Thief
Jak wyżej wymienione gry odnoszą się do southparka ? Które bardziej opłaca się kupić ?

Pozdrawiam, i z góry dziękuję :)

11.03.2014 19:04
nagytow
2
odpowiedz
nagytow
146
Firestarter

Odpusc gre, jesli nie jestes fanem serialu. Jest bardzo duzo nawiazan, poza tym humor jest bardzo specyficzny.
Skyrim jest chyba najlepszym rozwiazaniem jesli lubisz rpg.

11.03.2014 19:07
3
odpowiedz
zanonimizowany976026
3
Chorąży

- Jak wygląda świat, fabuła w grze ? Mamy powiedzmy lokację i w niej x misji a w między czasie można eksplorować (jak w gta), musimy iść od miejsca x do miejsca y i robić to co nam się każe czy jeszcze jakoś inaczej ?

Tak, w zasadzie jest to świat otwarty. Wykonujesz misje główne lub poboczne czyli w sumie jak w gta.

- Jeśli nie oglądałem, nie miałem żadnej, lub prawie żadnej styczności z serialem to połapie się w grze ?

Według mnie trochę bez sensu się zabierać za grę, która jest na podstawie danego serialu. Jest bardzo dużo nawiązań i easter egg'ów, które tylko fan serialu zrozumie. Obejrzyj chociaż sobie z jeden sezon gdzies online.

- Ile godzin można spędzić przy grze ?

Mi przejście zajęło koło 17 godzin, jednak bawiłem się też w misje poboczne. I dużo czasu straciłem przy jednej zabugowanej sekwencji, myślałem że to ja nie potragię grać, ale jednak nie.

Ponadto zastanawiałem się nad tytułami :
- Assasins Creed IV + Skyrim
- Dayz/Rust + Thief

Zarówno Assassin's Creed IV jak i TES: Skyrim to genialne gry. Sam nie wiem którą z tych dwóch bym wybrał. Jeśli zaś chodzi Ci o wybór zestawu, to ja zdecydowanie wziąłbym ten pierwszy.

Jak wyżej wymienione gry odnoszą się do southparka ? Które bardziej opłaca się kupić ?

W sensie, że jak? To są zupełnie inne gry, każda na wysokim poziomie w swoim gatunku.

11.03.2014 19:13
leem230698
4
odpowiedz
leem230698
129
Lewacki Wojownik

Ja nie jestem fanem serii (chociaż parę odcinków obejrzałem) i jestem niesamowicie usatysfakcjonowany grą oraz jej humorem.

1. Ogólnie, jeśli chodzi o misje to są one całkowicie liniowe i nie można przystąpić do nich na kilka sposobów. Wszystko polega na przejściu z punktu X do punktu Y. Mamy jednak po drodze mnóstwo znajdziek i skrzyń do otwarcia. Często zdarza się również, że możemy zboczyć z wyznaczonej ścieżki. Wygląda to jak wada, ale pozwala to autorom utrzymać klimacik i zainteresować nas wątkami. Jeśli chodzi jednak o świat to, tak jak w każdym innym rpg, jest całkowicie otwarty. Mamy misje poboczne, a do głównych możemy przystąpić kiedy tylko nam się podoba. Zdarza się, że w trakcie misji zwiedzamy znaną lokację po raz kolejny, ale w zupełnie innym celu. Wszystkie misje dzieją się na obszarze South Park, więc w ciągu całej gry zwiedzisz każdą mniejszą lokację.

2. Połapiesz się, jednak humor może cię dziwić. Zależy to od tego, jak podchodzimy do gry oraz jaki masz charakter. Prymitywne żarty są tam na poziomie dziennym, więc jeśli czegoś takiego nie lubisz to nie kupuj gry.

3. Jak na RPG - dosyć mało. Jest to jednak inny rodzaj erpega, skupia się bardzo na fabule. Moja stronka mówi, że do 14h (http://www.howlongtobeat.com/game.php?id=8833)

Osobiście, bardzo polecam. Gra sprawia niesamowitą radochę. Wygląda na prawdę prymitywnie, ale ma w sobie to coś. Wciąga i nie pozwala się oderwać. Polecam grę na wysokim poziomie trudności, bo walki mogą być za łatwe ;)

11.03.2014 19:37
5
odpowiedz
zanonimizowany974144
8
Pretorianin

Dzięki za odpowiedzi ;)
Kolejne pytanie, gdzie i za ile kupiliście grę (wystarczy sam klucz), oraz czy DLC coś w ogóle dają ?

Forum: Pytanie odnośnie South Parka.