Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Pytanie o wifi na caly dom

03.08.2015 13:30
zloteuszy
1
zloteuszy
51
Generał

Pytanie o wifi na caly dom

Chce miec najlepsze polaczenie wifi i do 2 urzadzen przez kabel w duzym domu i poza nim.
Z kablami sobie bez problemu poradze ale chodzi mi o wifi.
Narazie jest modem od dostawcy netu co rzecz jasna trzeba zmienic. Tu pytanie jaki jest najlepszy router modem?
Jako ze dom duzy i smart tv nie odbiera zbytnio wifi chcialbym z tego modemu podlaczyc kable jeden do tv drugi do pc. Drugie pytanie czy podlaczenie do nowego router modem dwuch lub trzech routerow to najlepsze wyjscie czy jest jakis lepszy sposob na rozdzielenie netu po calym domu i na zewnatrz?
Jesli to dobre wyjscie to jakie routery do tego beda najlepsze ?
I trzecie pytanie na ktore mysle ze znalazlbym odpowiedz w google czy latwo i jak rozdzielic net na kilka routerow. Tego jeszcze nigdy nie robilem i nie wiem czy trzeba kombiniwac z ustawieniami czy automatycznie sie podlancza.

03.08.2015 13:50
2
odpowiedz
MOD
190
Generał

Nie potrzebujesz kilku routerów.Wystarczy jeden zwykły router wifi(nie router-modem).
Modem od dostawcy netu łączysz kablem ethernetowym z routerem.Router powinien mieć gniazda ethernetowe do których przyłączasz kablami ethernetowymi tv i pc.Dodatkowo router puszcza sygnał wi-fi dzieki czemu masz sieć wi-fi.To wszystko.Mam podobną sieć w domu.

03.08.2015 14:00
zloteuszy
3
odpowiedz
zloteuszy
51
Generał

Wlasnie chodzi o to ze sygnał wifi z routera jednwgo bedzie za slaby zeby byl na caly dom i do okola. Dla tego pisalem ze na duzy dom i do okola.. Teraz modem jest od dostawcy ktory ma router w sovie i tv odbiera wifi tylko jak mu dobrze zawieje a miedzy modemem i tv to nie jest najdalsza odleglosc w calym domu i poza.

03.08.2015 14:22
4
odpowiedz
MOD
190
Generał

A ten modem-router od dostawcy neta ma w sobie gniazda ethernetowe?

03.08.2015 14:54
zloteuszy
5
odpowiedz
zloteuszy
51
Generał

Tak 4 czy 5 i jedno wan

03.08.2015 15:29
6
odpowiedz
MOD
190
Generał

To na Twoim miejscu kupiłbym sobie jakiś tani router wi-fi na próbę,ustawił w mniej dostępnej części domu i połączył kablem ethernetowym z modemo-routerem.Router wi-fi powinien odpalić drugą sieć wi-fi.

03.08.2015 18:37
7
odpowiedz
Haszon
136
Senator

Nie potrzebujesz drugiego routera, tylko wzmacniacza sygnału WiFi, np. coś takiego
http://allegro.pl/wzmacniacz-sygnalu-wifi-tp-link-tl-wa854re-300mb-s-i5414042849.html

03.08.2015 19:03
zloteuszy
8
odpowiedz
zloteuszy
51
Generał

I taki wzmacniacz dziala ?
Jakos zawsze tego typu urzadzenia uwazalem za scieme

03.08.2015 21:39
9
odpowiedz
Haszon
136
Senator

Jeśli kupujesz coś firmy-krzak, to ma prawo nie działać. Ale to jest profesjonalny sprzęt TP Linka, który na co dzień zajmuje się produkcją routerów, więc chyba firma wie co robi. To po prostu wzmacnia siłę sygnału.

03.08.2015 22:09
zloteuszy
10
odpowiedz
zloteuszy
51
Generał
03.08.2015 22:38
Kane
11
odpowiedz
Kane
163
bladesinger

A może tak:
Używasz routera tego co masz (zakładam,że to switch / router), kablem eth łączysz ze switchem (jeśli potrzeba) i potem kabel do kolejnego switcha w drugiej części domu (u góry?) i potem kable do tv, ps3 czy cokolwiek tam masz, dalej dołączasz Access Pointy (np Linksys netgear) do switcha u góry i na dole. Sztuczka jest taka, że musisz ustawić ręcznie różne kanały na Access Pointach (np 5 i 9) zeby moc miec tę samą nazwę sieci wifi i hasło. Oczywiście Access Pointow możesz natawiać ile Ci się podoba.

03.08.2015 23:04
zloteuszy
12
odpowiedz
zloteuszy
51
Generał

Modem i tak musze kupic bo po 1 nie mam dostepu do jego ustawien i przy kazdym klopocie musze sie kontaktowac z dostawca netu i powtarzac z nimi w kolko bezsensowny reset routeru a jak reset nie pomoze kaza sie umawiac zeby od nich ktos przyjechal po 2 zawsze modemy daj badziewne po 3 place za niego rent kilka dolcow miesiecznie co przez rok daje mi porzadna maszyne.
Wiec jakby nie bylo powiedzmy ze kupie http://mobile.pcmag.com/reviews/2451-netgear-c3700-cable-modem-router?origref=
Bo taki jeden juz mam

03.08.2015 23:28
13
odpowiedz
zanonimizowany1070630
1
Generał

Dla tego pisalem ze na duzy dom i do okola

To jaki Ty masz dom? Mam piętrowy dom z ogrodem 10 arów. Wi-Fi z routera ustawionego w moim pokoju łapie mi nawet poza podwórkiem. W tej 'murice jakiś słaby sprzęt macie.

04.08.2015 01:14
14
odpowiedz
fenfir
183
Generał

To co podał Haszon jak najbardziej działa, router mam w rogu na piętrze więc sygnał na dole po przeciwnej stronie był kiepski lub nie było go w ogóle. Po wpięciu tego wzmacniacza na dole gdzieś pośrodku jest teraz dobry sygnał wszędzie.

Forum: Pytanie o wifi na caly dom