cześć, mam pytanie, mam karte Geforce 7600GT, monitor 19' Asus VW192s. Po zainstalowaniu ponownie Windowsa XP mam kłopot z rodzielczością. Jak ustawie zalecaną 1280x1024 to wszystko jest delikatnie spłaszczone, żeby było w miare ok mam ustawione 1600x900, odświeżanie 72 Hz. Problem polega na tym że np litery przy ikonach jak się przyjrzę są minimalnie rozmyte. Aczkolwiek wszystko jest w miare równo, strony wyświetlają się ok, kminie tylko co z tą czcionką, albo np zegar w rogu - widać że są delikatnie nie wyraźne cyfry. Wszedłem w ustawienia Nvidia i mam tam ustawienia dla monitora analogowego. Czyli tak jakby komputer myslał że mam stary kineskopowy, czasami nie powinno wykryć monitora jako cyfrowy/LCD ? może tu coś jest nie tak, a nie widze opcji zmiany monitora. Z góry dzięki za wskazówki
przypomniało mi się - czasami do monitora nie trzeba instalować sterowników jakiś ? komp z monitorem mam spięte od 7 lat i teraz już nie pamiętam czy coś instalowałem do asusa na początku
A przy tej rozdzielczości natywnej, czyli zalecanej masz ustawione odświeżanie też zalecane, czyli 60? Jest jeszcze taka opcja w systemie jak clear type. Tam ustawia się czcionkę
Natywna rozdzielczość tego monitora to 1440x900, żadne 1600x900 - stąd rozmyty obraz. Odświeżanie ustaw na maksymalne dla tego monitora, czyli 75 Hz.
ok, tylko jest taka sprawa, że w opcjach nie ma takiej mozliwości jak 1440x900, zainstalowane sterowniki ze strony nvidii
znalazłem w opcjach i ręcznie da się ustawić jak sie chce, ale po ustawieniu 1440x900 jest jeszcze gorzej, litery dosłownie migoczą jak się przyjrzę, jest jeszcze taka kwestia że pulpit przesuwa mi się na boki jak przesuwam kursorem góra dół / prawo lewo, jak widze ikony od góry to nie ma paska na dole, jak pojawia się pasek to mi znika górna ikona, tak jakby obraz byl zbyt duży i się nie mieścił
Ustaw proporcję ekranu na 16:10.