Na początku wakacji wybrałem się do Vision Express w celu zbadania wzroku. Okazało się, że wada lekko się zwiększyła w ostanich 2-3 latach, więc postanowiłem iż okulary będą bardzo wskazane. Z racji iż w salonie nie było żadnych które mi się podobały, spróbowałem soczewek kontaktowych. Zakupiłem w tym salonie iWear DD Supreme+ (jednodniowe) żeby się nauczyć je zakładać i przyzwyczaić oko do czegoś "nowego".
Zapłaciłem jakieś 180zł za dwa opakowania po 30szt. Wydaje mi się że to troszke drogo,a słyszałem że na rynku jest pare dobrych firm i nie zawsze drogich.
Mam -1.0 oraz -0.75 i szukam soczewek dobrej firmy, a żeby oko mi nie "wysychało".
Poleci ktoś coś od siebie ? Zastanawiam się czy nie opłacalne byłoby kupić już miesięczne soczewki..
Mam takie same soczewki i krew mnie zalewa jak z nich korzystam. Nie dość, że zawsze nie wiem czy mam wywinięte na dobrą stronę (chociaż już powoli to ogarniam), to czasami nie chcą kleić się do oka...
A co do ceny to ja bodajże płaciłem 90zł również za jedno opakowanie i oczywiście są pewnie tańsze innej firmy..
Soczewki nosze od ładnych paru lat coś koło 6. Teraz trochę mniej bo z funduszami kiepsko. Używam głównie firmy Zeiss (tak samo jak i płynu) - miesięczne, zdarzało się, że nawet 3-miesięczne. 0 praktycznie problemów, raz przez te lata miałem tylko zapalenie spojówek (no ale jestem alergikiem więc może przez to). Pamiętaj, żeby trzymać higiene (myć ręce dokładnie przed każdy założeniem etc. etc). Jak masz hajs i chce ci się bawić w jednodniowe to je kupuj (180 zł - troche dużo jak na 30 sztuk, ale nie wiem w sumie bo nigdy nie miałem jednodniowych), moim zdaniem lepsze miesięczne, ale co kto woli w zasadzie.
Jak masz pytania to wal postaram się odpowiedzieć.
No te wywinięcia w obecnych też mnie irytują,ale powolutku zaczynam je ogarniać i chyba w 99% prawidłowo je zakłądam ;)
Xinjin--> No własnie chciałbym mnie wydawać na te soczewki,dlatego szukam już jakichś miesięcznych. Priorytetem jest nawilżenie, obecne mają 69% i widzę że coś to daje, a miesięcznych podobnych nie znalazłem. Dlatego szukam własnie czegoś miesięcznego ;]
Firma Zeiss powiadasz,sprawdzę je niebawem w internecie, bo 180zł za 30 dni dobrego wzroku to jednak troszke za dużo...
Acuvue Oasis polecam :)
Mozna spokojnie nosic miesiac (choc sa podobno 3-tygodniowe), a opakowanie 3 par kosztuje ~80PLN. Dodatkowo, maja pomoc w postaci wydrukowanych cyferek 123, by zweryfikowac czy sa 'na dobrej stronie'. Zadnych wiekszych problemow. Od czasu do czasu kupie sobie tylko 'sztuczne lzy', bo mi sie strasznie przesuszaja oczy, ale to ogolnie od soczewek, a nie tych konretnych (mialem wczesniej inne i bylo to samo)...
Co do poziomu nawilżenia to ja się nawet nie orientuje jakie moje mają. Wiem, że ja nigdy nie miałem problemu z wysychaniem oka. Nie wiem może ty masz zespół suchego oka. W takim razie proponowałbym najpierw iść do okulisty i się dowiedzieć czy w ogóle przy tym można nosić soczewki. Jest coś takiego jak sztuczne łzy - cena przyzwoita i może pomóc.
Co do wywijania soczewki to jak ci się wywinie to daj sobie ją na palec (ja daje na wskazujący) i popatrz na nią pod kątem. Ciężko to w zasadzie opisać ale jeśli jest wywinięta na lewą stronę nie będzie miała naturalnego kształtu. A co się będe ----------> po lewej dobrze po prawej źle.
Mam nadzieje, że kminisz o co biega :]
[8] @Polaco --> no wygląda na też dobry sposób.
Czyli jeżeli mam inną wade w każdym oku,to kupując 2 różne opakowania (2 wady przypominam) to mam za 160zł ponad 6 tygodni noszenia..Czyli te 42-45 dni. No cenowo wygląda lepiej.
[6] --> Tak oczywiście, uczyli mnie tego w VE,ale czasem czy to ze zmęczenia czy pośpiechu,zdarza mi się nie do końca rozróżniać te dwie "strony" ;)
[6]
Moim zdaniem, w naszych soczewkach to nie ma różnicy, dlatego to też nie pomaga. Ja to delikatnie składam soczewkę na pół i jeśli nie ma "oporu" przed złożeniem jej na pół, to jest na dobrej stronie ;)
Co do zakladania na zla strone, to chyba wszystkie soczewki maja kontrolny nadruk, ktory czyta sie 'od wewnatrz'? Uzywam od lat miesiecznych Bausch&Lomb, i maja..
Mozna tez soczewke polozyc na dloni i sprobowac zlocy dlon, jesli sie jak muszla to jest ok. W innym przypadku trzeba przewrocic. Sprawdz raz jak wyglada zlozona soczewka gdy jest na poprawnej stronie, a jak na niepoprawnej. Roznica jest wyrazna.
Sam korzystam z kwartalnych i nigdy nie miałem żadnego problemu z nimi. Co prawda przy intensywnym noszeniu codziennie przez kilkanaście godzin nadają się już do wymiany po ok. 2-2,5 miesiącach ale i tak to wygodniejsze niż pieprzyć się codziennie z nowym opakowaniem. Co do wywijania sposób opisany w [6] jest moim zdaniem najlepszy i najszybszy do sprawdzenia. Lepsza ilustracja o co chodzi:
http://blog.seeworld.pl/wp-content/uploads/2011/07/soczewki-kolorowe-pomyslem-na-piekne-oczy1.png
Ja noszę iWeary miesięczne i naprawdę nie wiem jak można rozkminiać sposoby na odróżnienie prawidłowej strony soczewek, przecież jak się założy na lewą, to szlag człowieka może trafić w oczy.
180zł za jednodniówki? o_O
Niedziwne że okularnicy boją się soczewek skoro tyle są niektórzy gotowi płacić...
Polecam miesięczne jakieś, które ściąga się na noc (choć można nosić i z kilka dni na oczach).
Za swoje jakieś tam od Focusa płacę 45zł za parę.
Przy tak niewielkiej wadzie, nie wiem czy to nie błąd nosić tylko soczewki, raczej zaleca się okulary. Więc przemyśl czy oprócz soczewek nie powinieneś sobie sprawić także oprawek.
Obecnie używam Biofinity mają 48% uwodnienia, całkiem sporo jak na miesięczne. Pamiętaj tylko, że po każdej zmianie na soczewki innego producenta warto kontrolnie udać się do okulisty, czy dobrze leżą na oku.
Czyli nadal 90zł, gdzie ja za miesięczne (spokojnie można nosić i trzy miesiące jeśli często zdejmuje się je na noc) płacę 45. ;]
huh a ja za parę kwartalnych płace coś ok. 13 zł. Nie polecam wszelakich salonów optycznych bo marżę sobie liczą konkretną. Te same soczewki co w salonie kosztują 60 zł za parę na allegro można kupić za ~13 zł
Tylko że w salonie dostajesz sprawdzony towar, a na alledrogo możesz kupić jakieś syfy od których oczy wyjdą ci na wierzch. ;]
Tylko że w salonie dostajesz sprawdzony towar, a na alledrogo możesz kupić jakieś syfy od których oczy wyjdą ci na wierzch. ;]
Ja mam J&J (polecam) i jakoś wizualnie poznaję czy wywinięta czy zawinięta xD
[20] Miłego przepłacania
A nosił ktoś Soczewki Jednodniowe Focus DAILIES ?? Musze szybko zamówić,a te są na allegro dosyć tanie...
[15] Sciaganie "miesiecznych" jest klopotliwe (konserwacja, czysczenie, zgubisz...), a niesciaganie przez miesiac soczewek z oczu - IMO ryzykowne (infekcje, niedotlenienie/wysuszenie oka - teoretycznie wprawdzie nie powinno, ale w praktyce...).