Witam.
Składam kuzynowi budżetowy komputer z racji tego, że jego sprzęt to już archaizm. Aktualnie w środku znajduję się MOBO Asus P5VD2-VM/S, czyli prawdziwy marketowy bubel. Dokupiłem 4GB ram DDR2/533, która działa poprawnie, jednak płyta nie radzi sobie z "nowym" procesorem Intel core 2 Duo e7200 oraz grafiką Geforce GTS 250.
Niestety producent nawet nie przyznaje się do w/w płyty głównej i stanąłem w martwym punkcie.
Aktualnie komputer pracuje na procku E5400 i grafice Geforce 7300 GT. Po włożeniu GTS 250 nie chce się załączyć. Doszedłem do wniosku, że MOBO także trzeba wymienić. Dokupiłem zasilacz Chieftec'a (80+ bronze 400W), jednak to nie pomogło.
Na allegro znalazłem GIGABYTE GA-945GCMX-S2 rev 6.6 wybór ten związany jest z niską ceną i dostępnością w moim mieście od ręki.
Chciałbym zapytać czy na tej płycie ruszy GTS 250 i czy istnieje jakiś sposób na aktualizację BIOS do najnowszej wersji bez konieczności kupowania jakiegoś starego procesora, żeby tę czynność wykonać?
Wiem ,że te części to "dawno temu w odległej galaktyce", ale chodzi tutaj o mały budżet.
Link do MOBO:
http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-945gcmx-s2_66#kf