Witam!
Mam pytanie odnośnie internetu mianowicie:
planuję za jakiś czas podpisać umowę na 80MB/s Fiber z neostrady. Jednak owe Fiber trochę mnie martwi. Chodzi o światłowód tak ? Jeśli tak to wejdzie mi te 80 mega jak nie mam światłowodu ? Jeśli nie to da się coś zrobić/zainstalować ten światłowód ? I w ogóle jak sprawdzić czy mam światłowód czy nie ? :D
Sorry za takie pytania, ale naprawdę nie ogar ze mnie w tej kwestii.
Facet z neostrady coś grzebał parę lat temu w gniazdku telefonicznym i powiedział, że teraz można brać większe prędkości, ale nie wiem jak to jest z 80 mega.
proszę o pomoc ! ;(
Chodzi o światłowód tak ?
Nie o kabel miedziany telefoniczny.
Jeśli tak to wejdzie mi te 80 mega jak nie mam światłowodu ?
Wejdzie jak jesteś blisko centrali, masz tłumienie do 10db.
Jak już to podpiszesz umowę DO 80 Mb/s, ale nie wiem, czy warto ryzykować. W tym wypadku widełki wynoszą od 1Mb/s do 80 Mb/s. A jeśli Ci tej prędkości nie wyciągnie? Będziesz płacił, jak za 80 Mb/s. Sam posiadam internet z tej oferty, ale do 10Mb/s, na moje szczęście łącze ustabilizowało się na tyle dobrze, że niecałe 9Mb/s mam, ale na forum orange można przeczytać, że wiele osób nie ma takiego szczęścia i np. wyciągają tylko 1-2 Mb/s.
Po pierwsze to nie podpisuj żadnej umowy przez internet czy przy pomocy telefonicznego konsultanta. Z moich ostatnich doświadczeń wynika, że potrafią zagwarantować "stabilny internet 20 mega" tam gdzie jest ledwo 2mb i stwierdzili to technicy tp.
Bez dokładnych pomiarów nie da się powiedzieć jaką prędkość osiągasz.
@3
Widełki wynoszą od 40mbit w góre.
Tylko opcja do 10mbit ma widełki 1-10.
Ach, czyli tutaj jest zmiana, mój błąd. Co nie zmienia faktu, że nie wiadomo, jak taki internet będzie działał autorowi wątku.
Obecnie mam 10 mega z neostrady. Transfer mam 1.2 mega na sekundę czyli chyba max na dziesiątce. Pamiętam, że kiedyś mogłem jedynie 1 mega ciągnąć i podpisałem umowę na 2 mega później, ale nie ciągnęło tyle i przyjechał właśnie facet, coś pomajstrował w gniazdku telefonicznym, kupiłem nowy modem i śmigało wszystko. Gośc powiedział, że teraz można szybsze prędkości brać.
W ogóle można się ich spytać jak to jest z tą odległością i na ile mogę liczyć ? Mam koło 100km do wawy.
Nie chodzi ile masz do wawy a ile do centrali/dslama.
Zalgouj się na router i sprawdź tłumienie, parametr attenuation - 40mbit idzie do 15db a 80 do 8db.
Odległością bym się nie kierował. Znajomy mieszka niedaleko centrali i ciągle narzeka.