Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Pytanie dotyczące praw autorskich

18.01.2012 22:08
1
Marcinwin
110
Generał

Pytanie dotyczące praw autorskich

Witam

Wiadomo, że np. chińskie podróby rolexów, kosmetyków, samochodów, odzieży itp są nielegalne (tak mi się wydaje, chociaż czytałem że jakoś sprytnie to omijają).

Ale mam inne pytanie - czy np. sprzedawanie części zamiennych do pojazdów np. nieoryginalne lusterka, tuningowe reflektory itp itd również ? Jak ma się sprawa w sytuacji kiedy jest wykorzystywany logo, znak firmowy danej firmy ? Mi osobiście się wydaje, że nie można tego robić, ale na allegro jest to ogromnie popularne - wysyłam przykładowy link jakiegoś znaczka. Osobiście wg mnie to nic złego, ale czy jest to legalne ? Czy tego typu rzeczy wymagają zgody producenta ?

http://allegro.pl/yamaha-naklejki-3d-wypukle-hit-i2048654692.html

18.01.2012 22:11
graf_0
2
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Oczywiście. Nie możesz wykorzystywać bez zgody cudzych znaków towarowych.

18.01.2012 22:14
Soulcatcher
3
odpowiedz
Soulcatcher
280
ESO

Nie jest to legalne jeżeli firma której logo używasz nie wyraziła zgody.

18.01.2012 22:19
4
odpowiedz
Marcinwin
110
Generał

Tak myślałem. A na allegro jest to ogromnie popularne - zobaczcie sami w dziale samochodowym na znaczki popularnych marek, robionych przez sprzedawców - a wątpie żeby mieli jakieś pozwolenia, i jakoś bezpiecznie sprzedają. Nie jest to jakoś specjalnie ścigane ? W przypadku sprzedaży pirackich CD reakcja allegro/policji byłaby natychmiastowa a tutaj ? I tak swoją drogą ile może kosztować takie pozwolenie ? Bo ja sie domyślam że taka marka jak BMW wogle by go nie sprzedała, a na allegro oryginalne znaczki tej marki to może 5% całości :P I właśnie stąd moje pytanie.

18.01.2012 22:37
5
odpowiedz
zanonimizowany550804
35
Generał

I tak swoją drogą ile może kosztować takie pozwolenie ?

5399.49zl. Na jaka firme wystawic pozwolenie?

Forum: Pytanie dotyczące praw autorskich