Witam
Wiadomo, że np. chińskie podróby rolexów, kosmetyków, samochodów, odzieży itp są nielegalne (tak mi się wydaje, chociaż czytałem że jakoś sprytnie to omijają).
Ale mam inne pytanie - czy np. sprzedawanie części zamiennych do pojazdów np. nieoryginalne lusterka, tuningowe reflektory itp itd również ? Jak ma się sprawa w sytuacji kiedy jest wykorzystywany logo, znak firmowy danej firmy ? Mi osobiście się wydaje, że nie można tego robić, ale na allegro jest to ogromnie popularne - wysyłam przykładowy link jakiegoś znaczka. Osobiście wg mnie to nic złego, ale czy jest to legalne ? Czy tego typu rzeczy wymagają zgody producenta ?
http://allegro.pl/yamaha-naklejki-3d-wypukle-hit-i2048654692.html
Tak myślałem. A na allegro jest to ogromnie popularne - zobaczcie sami w dziale samochodowym na znaczki popularnych marek, robionych przez sprzedawców - a wątpie żeby mieli jakieś pozwolenia, i jakoś bezpiecznie sprzedają. Nie jest to jakoś specjalnie ścigane ? W przypadku sprzedaży pirackich CD reakcja allegro/policji byłaby natychmiastowa a tutaj ? I tak swoją drogą ile może kosztować takie pozwolenie ? Bo ja sie domyślam że taka marka jak BMW wogle by go nie sprzedała, a na allegro oryginalne znaczki tej marki to może 5% całości :P I właśnie stąd moje pytanie.
I tak swoją drogą ile może kosztować takie pozwolenie ?
5399.49zl. Na jaka firme wystawic pozwolenie?