Wczoraj miałem szkolenie w pracy z nowej wersji cms-a. Najogólniej rzecz ujmując umożliwia on dodawanie tekstu, filmów i zdjęć. Przy dodawaniu filmu, zawsze oddzielnie musimy dodawać screen (zdjęcie widoczne na odtwarzaczu przed kliknięciem play). No to się pytamy informatyka, dlaczego w nowej wersji nie ma tego jakoś zautomatyzowanego. Ten nam odpowiedział, że to jest bardzo skomplikowane i drogie, youtube na taką funkcjonalność musiał wydać kupę kasy. Może mi ktoś napisać, dlaczego to jest takie skomplikowane i drogie? A może gość coś ściemniał?;)
Zaladowanie pliku na serwer to jedno, i jest banalne, a zbudowanie mechanizmu, ktory wyciagnie klatke z filmu, to calkiem co innego.
I to jest tak skomplikowane, że tylko superinformatycy potrafią coś takiego zbudować, albo muszą ten mechanizm od kogoś odkupić? Sorry za ignorancję, ale się zupełnie nie znam w tym temacie, a mnie to ciekawi.
klatka, którą widzisz to nie obraz typu bitmapa czy jpg... to skompresowany strumień danych... to nie działa jak w projektorach analogowych.
To zalezy od rodzaju wgrywanego pliku wideo, ale generalnie nie jest to rocket science - uzywajac ffmpeg mozna to zrobic w godzine czy dwie. Jednym slowem, sciemnial albo nie wiedzial :)
EDIT: a jesli te filmy zapodajecie w postaci linkow na youtube, to juz w ogole nic nie trzeba prawie robic.
promilus1, w jakim formacie możecie uploadować te filmy i w jakim są wyświetlane na Waszej www? Pewnie avi, mpg a na WWW .flv? Tak czy inaczej - pełna zgoda z Katane, sprawa jak najbardziej do zrobienia, ludzie pchają wuj wie ile kasy w dedykowane CMS-y, które nawet się nie umywają do darmowych rozwiązań.
Filmy wrzucamy w mp4, a odtwarzamy w flv.
No to się już tylko utwierdziłem w przekonaniu, że gość coś kręcił.