Witam. Ja z kolejnym problemem, a raczej pytaniem. W biosie przy wentylatorach są takie opcje jak PWM i DC. PWM jest głośniejsze, a jak przełączę na DC to wentylatorów prawie nie słychać. Ale rozumiem że temperatury są wyższe. Tylko pytanie co te opcje dokładnie robią, czy bezpieczne będzie jak będę miała cały czas włączone na DC ?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wentylator
Jeśli wentylator ma 3 przewody, to DC, jeśli ma 4 przewody to PWM.
Ma 3 i mam na PWM, jak ustawie na DC to wiatrak na procesorze wcale się nie kręci, a to chyba niezbyt normalne, temperatury są wtedy trochę wyższe.
Jesteś pewna, że wentylator CPU ma TRZY przewody?
Jeśli wentylator się nie kręci, to wyjaśnia, czemu masz ciszej, ale raczej nie świadczy to o prawidłowym chłodzeniu.
Zainwestuj w lepsze chłodzenie, to będziesz mieć ciszej.
Hmm chodzi o piny? O wejście? Są 3 otwory :) To jest wentylator SilentiumPC 92, wymieniałam sama bo ten oryginalny od chłodzenia wydawał się głośniejszy. Czy to jest różnica jaki wentylator zamontuję na procesor, może być ten sam do obudowy i na procesor? Tak samo wyglądają. Wszystkie mam na 3 piny. Nowy wentylator.
Osobiście założyłbym coś takiego:
http://noctua.at/en/nf-b9-redux-1600-pwm.
Prawdopodobnie po podpięciu 3-pinowego wentylatora i włączeniu opcji PWM płyta wymusza maksymalne obroty wentylatora (stąd ten hałas).
Sprawdź przy włączonej opcji DC, czy przy modyfikacji krzywej temperatur/obrotów w BIOS-ie, wentylator nie zaczyna się obracać.
ok sprawdzę, dzięki, a ten wentylator to taki? http://allegro.pl/noctua-nf-b9-redux-1600-pwm-92mm-350-1600-rpm-i5310664184.html i czy on na pewno jest cichy?
Maksymalna głośność nieco większa (niecałe 4 dB(A)), przy większym przepływie powietrza (czyli będzie później chodził na maks obrotach), trzykrotnie większej wytrzymałości i regulacji PWM. Musisz sama zdecydować:
https://www.silentiumpc.com/zephyr-92/
Ja właśnie mam ten Zephyr, identyczny. Od Silentium zawsze kupuję wentylatory bo mi dobrze chodziły, ale zmiana nowej obudowy, nowego chłodzenia na procesor oraz reszty podzespołów spowodowała że głośniej wszystko chodzi. Wiem że to normalne kiedy sprzęt jest mocniejszy, jakoś to musi chłodzić, ale chciałabym to wszystko fajnie wyciszyć, najgłośniejszy jest właśnie wentylator na procesorze, mimo że zawsze takie kupuję, to mi ostatnio w głowie szumi od tych wszelkich szumów.
Jak wyłączyłam Smart fan mode i włączyłam DC to kręci się wentylator na procesorze. Ale co daje opcja fan smart mode? Jak wyłączona to gorzej?
Smart Fan Mode that can intelligently managed fan speeds based on CPU and/or system temperatures.
Czyli włącza tą krzywą zależności temperatury i obrotów. Włącz SmartFan Mode i pobaw się edycją tej krzywej.
Próbowałam tam się bawić, ale na ślepo, kompletnie nie wiem jak tam ustawić, o co tam chodzi, tam jest kilka takich punktów. Z tym że z opcją smart fan mode właśnie wentylator się nie kręci.
Czy przy wyłączonej opcji SmartFan, wentylator zmienia obroty w zależności od obciążenia/temperatury procesora?
Ruszył wentylator przy ręcznym ustawianiu suwaków, ale teraz w Windowsie się zatrzymał, nie wiem czemu, pewnie trzeba umieć te suwaki ustawiać, ja byle jak ustawiłam.
Tak, zmienia obroty, ale nie wiem czy to aby nie jest bardziej denerwujące takie startowanie i zwalnianie co rusz, bo wtedy łożyska słychać czy te takie śmigła jak zwalnia i przyspiesza, takie ocieranie.
Wentylator powinien zwiększać swoje obroty w miarę wzrostu temperatury CPU (możesz ustawić sobie liniową charakterystykę od minimum do maksimum).
Jeśli tak wyraźnie słyszysz zmiany prędkości obrotowej, to albo masz fantastyczny słuch, albo ten wentylator jest do kitu.
To masz przerąbane. Ja przez długie lata próbowałem wyciszyć komputer PO TANIOŚCI i musisz mi uwierzyć - NIE DA SIĘ.
W mojej obudowie (takiej, jaką Ci proponowałem kupić) mam takie chłodzenie:
http://noctua.at/en/products/cpu-cooler-retail/nh-d15s/specification
z założonymi DWOMA wentylatorami i tego nie słychać! Karta graficzna jest o niebo głośniejsza!
Musisz wybierać, oszczędności albo cisza!
Ja na ciszy nie oszędzam, wwaliłam kupę kasy w ten komputer i robię co mogę by go wyciszyć, w tym obudowa bequiet base 600 za niemałe pieniądze. Wywaliłam wibrujący dysk HDD, zostały tylko wiatraki które emitują jakiś tam hałas. Dla zwykłego Kowalkiego nie jest słyszalny, ja usłyszę pewnie mrówkę jak idzie po ścianie :/
Normalnie kupiłabym najlepsze chłodzenie, niestety nie mam pewności czy będzie lepiej, dla mnie to ruletka, a to raczej kwestia samego wentylatora. Najgorszym problemem dla mnie to samodzielna zmiana chłodzenia na procesorze, tego nie potrafię, coś popsuję, wolę nie ruszać, inne podzespoły mogę wymieniać, ale nie ruszam płyty głównej, procesora i chłodzenia na nim. To są dla mnie schody. A ostatnio był u mnie serwis, ale nie ma takiego dobrego słuchu jak ja i dla niego buczący komputer to cisza, dla mnie wręcz nie do zniesienia.
Teraz pytanie, przy niskich obrotach wentylatora na procesorze, nic się nie spali? :)
No to zostaje chłodzenie wodne.
EDIT. Jeśli będą za niskie, to spali się procesor.
Nie nie, woda odpada, jakoś sobie muszę z tym poradzić i poustawiać. Pocieszające jest to że do starości coraz bliżej to i może słuch się pogorszy :D Napisałam wyżej posta jakby co :)
Jeśli obroty będą za niskie, to spali się procesor.
O kurcze, jak niskie? Ale to chyba temperatury muszą być wysokie? Sprawdzam SpeedFanem i po 28 stopni mają podczas przeglądania internetu.
Temperatury muszą być jak najniższe, wentylator zwiększa obroty aby utrzymać możliwie niską temperaturę.
Masz może taki wykres jak prawidłowo ustawić te obroty w biosie? Bo ja tak trochę na ślepo ustawiam.
Niestety nie mam, musisz poszukać na stronie producenta płyty głównej.
Ustaw tak, żeby temperatura nigdy nie przekraczała maksymalnej dopuszczalnej dla Twojego CPU i stopniowo się zwiększała od minimum.
Na logikę, to powinna być linia od lewego dolnego rogu wykresu do punktu położonego wyżej (to zależy od maksymalnej temperatury, której nie chcesz przekroczyć) po prawej stronie wykresu.
A mógłbyś zobaczyć tak na chłopski rozum czy teraz mniej więcej w miarę dobrze ustawiłam? W systemie teraz jest cisza bo są małe obroty.
Wygląda OK, ale ostatnią pozycję z prawej, to proponuję podnieść o dwie kreski w górę i przesunąć trochę w prawo (tak do miejsca na wysokości(F) w menu All Full Speed(F))..
Tak myślałam, dzięki wielkie :) I takie ręczne ustawianie będzie ok? W sensie nie spali mi się procesor? Trochę mam stracha odpalać cokolwiek cięższego poza netem :)
Edit: Najwyższą pozycję teraz ustawiłam tak: 90stopni C/194stopni F / 10.92V. Dobrze?
Teraz jest fajnie, cicho, jak myślisz, droższy wentylator może teraz nie będzie potrzebny?
Znamionowe napięcie Twojego wentylatora to 12V, czyli przy takim napięciu ma maksymalne obroty.
Ustaw ostatni punkt na 85stopni C/12V, czyli aby przy temperaturze 85stopni były maksymalne obroty wentylatora.
Możesz sprawdzić maksymalną dopuszczalną temperaturę Twojego procesora i dla niej ustawić 12V (w sumie to dobrze by było nie osiągać maksymalnej temperatury i ustawić trochę wcześniej to napięcie).
Puść jakiś test obciążający procesor (CINEBENCH lub CPU STRESS TEST) i obserwuj temperatury i prędkości wentylatora . Powinno być wszystko w porządku.
Jeśli będziesz zadowolona z efektów, to nie musisz wymieniać wentylatora (regulacja PWM jest dokładniejsza a tamten wentylator CIUT lepszy).
Dzięki wielkie, popróbuję, trochę się boję puszczać te testy, ale może nic się nie stanie :D
Jaki masz procesor?
EDIT: Doczytałem że i7-7700K, więc lepiej nie przekraczać temperatury 80 stopni Celsjusza.
Musisz wykonać testy i w razie zbyt wysokiej temperatury natychmiast je przerwać.
Ewelina -> wykres musisz na początku spłaszczyć (tak na obrazku, jak czerwona strzałka idzie) - oś y to %obrotów a oś x to temperatura więc ustawiasz prędkość obrotową wentylatora w zależności od temperatury procesora.
Niestety nie każdy wentylator pozwala ładnie się sterować - na niższym zrzucie widać wentylator obudowy SPC Zephyr 140 (3pin czyli DC) który daje się regulować w zakresie 490-700rpm. Natomiast porządny wentylator który mam na radiatorze procesora (Scythe 120PWM SY1225SL12LM-P) bardzo ładnie się reguluje od 30% 320rpm do 100% 1450rpm, przy czym dla mnie przy niskich obrotach tak do 700rpm jest niesłyszalny.
Jeśli rzeczywiście masz Zephyr 92 to jest on 3-kabelkowy więc powinien mieć ustawione DC. Smart mode zostaw żeby płyta mogła sterować obrotami. Tą pierwszą kropę (lewo-dół) musisz pewnie trochę wyżej podciągnąć bo pewnie te 18% to za mało żeby włączyć wentylator. A resztę krop przesuwaj tak żeby była prosta lub krzywa tak jak na moich zrzutach.