Witam.
Posiadam router Orange Livebox, internet o prędkości 10 Mb/s i telewizję z Orange.
Chciałbym przesłać sygnał WiFi internetu do budynku, który jest w linii prostej 55 m od mojego, pomiędzy nimi nie ma żadnej przeszkody, przeszkodę stanowią jedynie ściany budynku. Co więcej, mogę ustawić nadajnik i odbiornik w oknach, które będą naprzeciwko siebie, więc wtedy przeszkodą będzie tylko 55 m i dwie szyby.
Jakich urządzeń użyć do takiej operacji? Zasięgnąłem rady u pewnego sieciowca i wspominał o dobrym routerze nadajniku i drugim routerze, który będzie odbierał sygnał WiFi z pierwszego i rozsyłał go po domu (nazwał go "router jupiter").
Jak Waszym zdaniem rozwiązać ten problem?
Z góry dziękuję za pomoc.
Kupujesz takie dwa: http://www.cyberbajt.pl/produkt/3608/ubiquiti-nanostation-m2-loco.html
(przykładowo) i jedziesz.. równie dobrze stawiasz router "w oknie", w drugim budynku dajesz antenę jakąś panelową i też powinno złapać.
Ad. Thun:
Dzięki! Który sposób jest pewniejszy? Zależy mi, żeby to dobrze działało za pierwszym podejściem, bo domownicy w drugim budynku są obecnie bez sieci :)
Wydaje mi się że pewniejsze, ale i droższe będzie użycie dwóch tych "pierdółek" nanostation. Ale zanim zaczniesz działać to poczekaj jeszcze może ktoś się wypowie :)
55m ? te same pietro ? 1 taka stacja w trybie WDS :) i max powah to wiecej niz potrzebujesz :)
Chodz ostatni most wifi to z 10lat temu stawialem
ps. czy ma byc to rozwiaznie "prowizorka" czy koszty nie graja roli :P ?
ad. MiniWm:
tak, 55 m i ten sam poziom pomieszczeń (w sensie piętro). "Jedna stacja" - rozumiem, że chodzi o to? http://www.cyberbajt.pl/produkt/3608/ubiquiti-nanostation-m2-loco.html
A tryb WDS to co?
Ja rozumiem tak: router Livebox nadaje sygnał, w drugim budynku montuję nanostation m2 i działa?
Edit: rozwiązanie ma działać. Jeśli trzeba będzie dać stówke więcej to tragedii nie będzie :)
Polecam anteny kierunkowe typu YAG. Proste a dziala...
Tylko musza byc dobrze w siebie wycelowane bo zakres bledu jest dosc maly.
przyklady
http://allegro.pl/antena-kierunkowa-yagi-xp-16-dbi-2-4ghz-wi-fi-wlan-i5037987723.html
http://allegro.pl/promocja-antena-kierunkowa-alien-14dbi-2-4ghz-wifi-i5034787125.html
PanSmok ---> Popraw mnie jesli sie myle (przygode z wifi lata temu zakonczylem ) ale czy yagi na takiej odleglosci sie po prostu nie wyglusza ?
Gotman --> Coz kiedys to tak sie robilo :) a pozniej z Ap kablem na swicze i do mieszkan a pozniej kazdy wlasny router wifi stawial
Chodzi o to zeby sygnal LiveBoxa wzmocnic i nadac za sciane twojego mieszkania :) w strone kolegi
A tak sobie właśnie pomyślałem, skoro nic nie ma na przeszkodzie - to nie możesz pociągnąć po prostu kabla? Jakiś drut, do tego kabel i po problemie?
Da rade :) (stalowa linka i 2 sruby rzymskie ) ale ale ale z tego co pamietam to nie moze przechodzic taka linka przez "droge miejska" ( papierologia + oplata ? ) nie wiem co prawda jak jest z droga wewnetrzna osiedlowa ( czy wystarczy pozwolenie od wspolnot ? )
Kabel na 100% odpada.
Dobrym rozwiązaniem na moje niedoświadczone oko wydają się te nanostation.
ad. MiniWm:
" Coz kiedys to tak sie robilo :) a pozniej z Ap kablem na swicze i do mieszkan a pozniej kazdy wlasny router wifi stawial"
Nie rozumiem co to Ap? I rysunek niestety też niewiele mi mówi :) Pewnie prościej byłoby, gdybyś wytłumaczył to tak: kupujesz to i to, podłączasz tu i tu, uruchamiasz i działa.
Edit: chyba wiem - Ap - access point
Znajomy sieciowiec polecil ci sprzet "Juniper" ( Tansze Cisco ) co tanie i tak nie bedzie :) mozesz sprobowac z MikroTikiem ale bez "srednio/zaawansowanej" wiedzy o sieciach nie bedziesz w stanie tego skonfigutowac (chyba ze normalne routery wifi posiadaja po 2 karty wifi )
Jeszcze powinienem zapytac co to znaczy ze ma "dzialac" :) tzn kolega ma streamowac w fullHD filmy bez zajakniecia... ? jaki ping jest akceptowalny ?
Czy planujesz to jakos podzielic ? czy "kto pierwszy ten lepszy" ?
Popros "Kolege" sieciowca :) postaw dobra "flaszke"
ps. Moje rozwiazanie z 1 wzmacniaczem sygnalu za sciana jest rozwiazaniem "prowizorycznym" badz "studenckim" ale powinno dzialac :) co prawda wielu czynnikow nie znam...
[8] - w zasadzie nie wiem.Moge sie mylic.
[9] - kabel odpada. Tzn bedzie to dzialalo ale musisz miec swiadomosc ze taki kabel to kawal anteny. KAZDA burza w okolicy 5 km oznacza wymiane jednego lub obu switch'y ( bo zakladam ze polaczenie bedzie przez jakies urzadzenie a nie bezposrednio sieciowka z liveboxem ) mniej wiecej na 70%. Strzal pioruna w okolicy 300m to smierc switcha nawet wylaczonego z pradu.Wiem bo ta opcje przerobilem. W moim przypadku byly to 2-3 wymiany switcha za 30 plz rocznie ( probowalem stosowac filtry antyprzepieciowe ale polaczenie z nimi na linii dostawalo swira i nie chcialo dzialac. Z gory odpowiadam - byly poprawnie uziemione ). Ale mialem swiadomosc takiej ceny i sie z nia pogodzilem bo innej opcji w zasadzie nie bylo.
[14] - na 50m o ile obie strony sie widza to dowolne dwie anteny "panelowki" powinny dac rade. Bez kombinowania.
Ma działać czyli powiedzmy 5Mb/s, ping niezbyt długi :)
Co do podziału - nie wiem jak to działa, chciałbym żeby było tak, jak z w domu, w którym jest WiFi - tzn. podpinam się pod sieć i działa, nie zastanawiając się nad resztą.
Jeszcze jeden up^
Może ktoś będzie w stanie mi podać pewne rozwiązanie tego problemu wraz z krótką instrukcją montażu :)
To tak jakbys poszedl do mechanika i powiedzial ze chcesz sam zlozyc samochod :] w odpowiedzi bys sie dowiedzial ze potrzebna ci srednio zaawansowana wiedza w temacie....
A cie interesuja rozwiazania Plug & Play ewentualnie Instrukcja No Brain :)
Krok 0 Pozbywasz sie liveboxa
Krok 1 Kupujesz Router Wifi z dual bandem (2,4ghz/5ghz) i modemem adsl (do neo )
Krok 2 Ustawiasz jedna siec na 2,4 bys mial w swoim domu neta po wifi
Krok 3 Ustawiasz druga siec na 5ghz w trybie AP i podpinasz antene panelowke (kierujac na cel )
Krok 4 Kupujesz Router Wifi z dual bandem podpinasz jako AP-client do AP ( na 5ghz ) i druga siec 2,4 by kolega mial wifi w domu
Krok 5 Podgladasz ruch sieciowy, patrzysz na ilosc retransmisji/sile sygnalu/jakosc a nastepnie dostosowujesz moc nadawcza/kat anteny
Krok 6 - Tym o to sposobem oboje cieszycie sie "pewna doza prywatnosci" "niskim pingiem" znika problem zasmiecenia czestotliwosci wiec most stabilny.... ( w koncu 55m xD ) i zawsze pozostaje mozliwosc Qos no i z takiego wifi bym byl zadowolony ( i na przyszlosc wystarczy )....... coz ale KOSZTY sprzetu... to nie 100zl
Prosze nie dziekuj :) pominalem kwestie firewalla/natu/zabezpieczen ale co tam :)
Krok 7 - Postaw Flaszke znajomemu sieciowcowi....
ps0. Pisane na kolanie wiec wybacz bledy
ps1. Badz kup nano station wystaw za okno podepnij kablem do live boxa a kolega niech kupi repeater wystawi antene i wio... ale ja bym czegos takiego nie zrobil :)
opcja pierwsza wymaga sporej ilości sprzętu i wiedzy do podłączenia tego poprawnie. Im więcej sprzętu, tym większa szansa że kupi się coś złego/coś nie będzie współpracować. Jaki jest szacunkowy koszt takiego sprzętu?
Dlaczego nie polecasz opcji z nanostation?
Od technika z cyberbajta usłyszałem, że lepiej kupić dwa takie: http://www.cyberbajt.pl/produkt/3223/ubiquiti-nanostation-m5-loco.html
i do tego w drugim domu router rozsyłający wifi. Jednak wtedy koszty to pewnie około 700 zł.
Z kolei inny gość powiedział, że może wystarczą dwa mocne routery - jeden u mnie, drugi u sąsiada.
Jeszcze raz bardzo proszę kogoś o pomoc, bo wszystkie rady, które do tej pory dostałem są w stylu - może się uda a może nie.
Wszystkie rady ktore dostales wymagaja wiedzy :) brak jej powoduje dojscie do wniosku "moze sie uda a moze nie"
Udało się wszystko zrobić dużo dużo prościej niż sugerowały rady. Poszedłszy do drugiego domu z laptopem ze zdziwieniem odkryłem, że sygnał z Liveboxa dochodzi i to nawet w sporej sile! (ok. 4-5 Mb). Tutaj muszę odszczekać wszystko, co psioczyłem na router liveboxa - pozytywnie mnie zaskoczył. Wystarczyło kupić taki repeater:
http://www.tp-link.com.pl/products/details/?model=TL-WA830RE
skonfigurować i już w całym domu jest internet WiFi :D Na speedtest.net ping jest w okolicach 50, ściąganie ok, 4-5 Mb/s. Koszt sprzętu - 130 zł.
Mimo to dziękuję za wszystkie rady :D
Witam,
Mam identyczną sytuację co kolega z tematu.
Chciałbym prosić o pomoc.
Z tego co wyczytałem w necie, wywnioskowalem pewne rozwiązanie.
1.budynek A: LIVEBOX > ap tl-wr743nd > budynek B: ap tl-wr743nd funkcja klient z routerem.
2. Budynek A: Ubiquiti nanostation m2 loco > budynek B: Ubiquiti nanostation m2 loco funkcja klient > router
Opcja druga jest o wiele droższa od pierwszej. W moim przypadku w budynku B nie widać LIVEBOXa. W budynku A mam internet o szybkości 10 mb za jakiś czas chciałbym go zwiększyć maks do 50.
Najważniejsze dla mnie jest to aby w budynku B szybkość internetu była porównywalna do szybkości budynku A.
Proszę o opinie i sugestie.
Dzięki.
3 opcja. Budynek A: LIVEBOX > zewnętrzny ap > budynek B: router
Witam ponownie.
Po dwóch latach stosowania takiego rozwiązania (w lekko zmodyfikowanej formie: Livebox (http://www.orange.pl/kid,4002313550,id,4002313532,title,Livebox-20-podstawowe-informacje,helparticle.html) jest podłączony kablem z routerem TP-LINK TD-W8970. TP-LINK wysyła sygnał Wi-Fi do sąsiedniego, w/w domu a tam z kolei ustawiony w oknie Range Extender (http://www.tp-link.com.pl/products/details/TL-WA830RE.html) rozsyła sygnał po całym budynku, mam kilka obserwacji:
-cały układ działa źle. Nie wiem czy jest to kwestia złej konfiguracji sieciowej wszystkich urządzeń, czy problemów Liveboxa czy po prostu ograniczenia "fizyczne" - zbyt duża odległość pomiędzy budynkami. W każdym razie - internet w budynku B ciągle przerywa, traci sygnał, a jeśli jest to na kilkanaście minut i znów się traci - trzeba wtedy zrestartować repeatera i znów na chwilę działa.
Usunąłem z układu router TP-LINK, ustawiłem Liveboxa w oknie tak, aby "celował" w repeatera i w dalszym ciągu problemy. W tej chwili układ działa tak, że Livebox rozsyła sygnał Wi-Fi na obydwa budynki.
Czy jest jakiś sposób, aby usprawnić ten układ?
Z góry dzięki za pomoc.
ja do tp linka (TL-WR741ND) w budynku A podpiłem antenę rurową kierunkową (yagi coś tam), która jest zamocowano na zewnątrz i skierowana w stronę budynku B odległość między budynkami około 12m
tam w oknie ruter TL-WR841ND, który odbiera i jednocześnie rozsyła sygnał, działa stabilnie ale prędkość dość niska, około 70-100Mbps
myślę kupić taki sam tp link z odpinaną anteną i dać antenę np panelową lub tez rurową kierunkową na zewnątrz, w sumie sam nie wiem czy do odbioru lepsza jest panelowa czy kierunkowa, chociaż z tego co widzę to ta co mam naprawdę dobrze nadaje to i za pewne odbiera nieźle.
szczerze całość poszła po kosztach, wszystko z lokalnego olx i tak rutery po 30zł anteny chyba po 20-30zł
to połączenie wyszło mnie koło 100zł
up^
dodatkowo powstał kolejny problem - teraz internet często przerywa w budynku A - czyli w tym, w którym jest Livebox :/
ad. not2pun:
u mnie niestety nie ma 12 metrów a 50 :/
Sytuacja wygląda jak na załączonym obrazku.
W tej chwili zrywa internet zarówno Wi-Fi w budynku A (czyli rozsyłany przez Liveboxa) jak i w budynku B (rozsyłany przez Repeatera, który z kolei bierze sygnał również z Liveboxa).
50m to dość sporo
kup ruter z odpinaną anteną i antenę kierunkową, one mocno wzmacniając zasięg, to też powinno poprawić stabilność
teraz ludzie przechodząc na 5ghz i te na 2,4gh można tanio kupić
chyba, że sam chcesz na 5ghz przejść, zależy też jak 2,4 jest mocno obsadzona u Ciebie, możesz zainstalować apke na smartfona i sprawdzić okolicę