Witam ... mam duży problem z wifi otóż ... mam router neostrady model (chyba) ZTE_EB8C i do tego dwa laptopy .... na 1 latopie instalowalem ten router wpisywalem login i hasla i wszystko ladnie pieknie dziala, 2 laptop laczył sie juz po rejestracji na zasadzie znadz polaczenia wybierz router i wpisz haslo ... i teraz cyrk maly bo laptop 1 po restarcie stracil neta tzn niby laczy sie z routerem ale ma polaczenie tylko lokalne bez neta ... wiadomosc o problemie wyglda tak ze nie otrzymuje pingu zwrotnego od hosta głównego cos tam błąd DNS ... i co tu teraz robić ? oco chodzi ? na laptopie 2 wszystko dziala jak nalezy tzn łaczy sie z routerem i jest net normalnie macie jakies pomysły jak to do cholery ustawic ?? oczywiscie w karcie sieciowej mam ustawione na auto IP i DNSy ... wpisanie w router adresu MAC lapka tez nic nie daje ... jakies sługestie ??? z góry dziękuje za szybką pomoc ... jak potrzebujecie jeszcze jakis info to piszcie
/edit
taki mam komunikat w diagdnostyce visty -------->
Polecam przestawienie routera w tryb NAT, a nastepnie skonfigurowanie polaczenia PPPoE (z wpisaniem loginu i hasla do Neostrady) na routerze, a nie na kompie.
Jesli musisz wpisywac login i haslo do Neo na kompie to z internetu moze korzystac JEDNO urzadzenie. Zapewne jakbys odlaczyl lapka 2, zrestartowal modem/router i podlaczyl lapka 1 z loginem/haslem to bys mial internet.
Komunikat 'tylko lokalne' swiadczy ze lapek 1 laczy sie bezproblemowo z routerem. Sek w tym, ze Neostrada ma juz jedno urzadzenie o takich danych podlaczone do neta i drugiego nie pusci.
Piotrek.K ---> czyli jeszcze raz łopatologicznie ... zresetowac router do zera i na kablu sie polaczyc przez adress 192.... i recznie wpisac hasla sieci i... co z tym natem bo na routerze jest cos takiego ... --->
Akurat to olej ;)
Przejdz do "interfejsu" i tam szukaj opcji w jaki sposob router pobiera adres IP od dostawcy internetu (tzw. adres WAN): powinny byc opcje w stylu PPPoE/PPPoE, staly adres ip, dhcp. Ustaw PPPoE i wklepuj dane z neostrady.
Poszukaj tez instrukcji obslugi, pomocy na stronach www w jaki sposob skonfigurowac router z modemem pod Neo - przede wszystkim parametry linii VPI/VCI pod Twoj konkretny przydadek. Bo moga sie roznic jesli masz linie telefoniczna od TPSA lub innego operatora
PS. Niby ZTE, a strona konfiguracyjna wyglada jak te od TP-Linka. Dziwne ;). Masz tylko to jedno urzadzenie czy jeszcze modem ADSL? Bo jak jeszcze modem to nie ruszaj na razie nic i w ustawieniach sieciowych polaczenia dodaj adresy DNS: 8.8.8.8 oraz 8.8.4.4
Router domyślnie jest skonfigurowany z NATem poprawnie. To ZTE ZXV10 W300. Nie wiem, co z nim nakombinowałeś, a może nie z nim, a coś z lapkiem. Nie jest prawdą, że jak zainstalujesz na jednym kompie, to nie działa na drugi - to jest router, który raz skonfigurowany zadziała wszędzie. Płytka dołączana do niego to taki "ułatwiacz". Działa względnie w porządku, ale korzystać nie zalecamy i nikt nie korzysta, chyba, że przeglądarka ma problemy.
Moje zdanie, najprościej?
Zresetuj go do fabryki (trzymając 10 sekund przycisk reset na spodzie, kolo jednej ze stopek), daj się mu uruchomić ponownie.
Następnie połącz się WiFi na jednym z lapków (kompów), odpal przeglądarkę, wpisz 192.168.1.1, wpisz admin, admin, wejdź w INTERFEJS, wpisz swoją nazwę użytkownika i hasło do Neo (wywalając rejestracyjne), jak znasz protokół, to zmień (na ew. PPoE), jak nie, to zostaw i powinieneś mieć połączenie.
Wtedy połącz się przez WiFi na kolejnym kompie i powinno grać. Płytkę wyekspediuj daleko i, o ile nie musisz, z niej nie korzystaj. Nic tam ciekawego nie ma.
tak mam ustawione jak przez plytke instalowalem ...--->
chyba jest tak jak Ty piszesz .... jedyne co mi łba przychodzi to reset routera i tak samo przez adres ip ustawic ale to coś pomoże ??
Tak też uczyń, a konfiguracja przez przeglądarkę. Po resecie do fabryki, albo nawet przed, rozłącz się z WiFi i w Viście / Siódemce usuń z Zarządzania sieciami bezprzewodowymi tą swoją sieć "ZTE_cośtam". Po resecie powinno bez problemu łączyć na obu kompach po WiFi. Jak połączy, na jednym przez przeglądarkę router skonfiguruj, net pojawi się na obu. Gdyby na jednym z nich nie, to problemu szukaj w lapku - antywir, zapora, czy coś.
Dzięki chłopaki ... pomogło tak jak radziliście ... faktycznie ręczne wpisanie logina umozliwiło neta na obu lapkach ... bardzo Wam dziękuje ... temat zamknięty :)