Witam, ostatnio dokupiłem do moich 3GB RAM kostkę 2GB. Model nowej kości jest identyczny jak ten starszy a więc z tym niema problemu, lecz ma inną częstotliwość. analizy dokonywałem poprzez program CPU-Z w tabelce "timing table" są informacje. I teraz tak, dwie stare kości 2gb i 1gb mają takie same parametry, w zakładce Frequency wygląda to tak JEDEC #1 266 MHz, JEDEC #2 400MHz, JEDEC #3 400 MHz i pod spodem w zakładce Cas# Latency 4.0 , 5.0 , 6.0. A parametry nowej kostki są w screenie obok i różnią się, są przede wszytskim mniejsze -------->. I teraz pytanie, czy można jakoś zmienić częstotliwość/timing w BIOS'ie ? a jeśli tak to jak? z góry dzięki za pomoc.
Tu dam jeszcze screena pierwszej kostki RAM dla ułatwienia --------->
Aha i od dołożenia tej nowej kostki RAM nieraz system mi się resetuje i i pojawiają się bluescreeny, np jak grałem w Wiedźmina
Odświeżam wątek, niech ktoś pomoże, jest to dla mnie bardzo ważne!
Po pierwsze kupiłeś kość pamięci GOODRAM, więc jest spora szansa, że jest uszkodzona lub ten model nie jest kompatybilny. Zwłaszcza jeśli masz resety i BSOD'y. Sprawdź memtestem (wygooglaj) i zobaczy czy razem i osobno sypią błędami.
Po drugie timingów pamięci nie ustawisz indywidualnie, więc w tym przypadku nic nie zdziałasz.
myślę, że nie masz się czym przejmować... płyta główna potrafi używać tylko jednych ustawień do wszystkich kostek pamięci (a przynajmniej jeszcze nie widziałem płyty głównej która by potrafiła używać różnych ustawień do różnych kości). Tak więc jeżeli komputer działa stabilnie i windows widzi ten dodatkowy ram, znaczy to, że wszystko działa ok.
To co pokazujesz na screenach to są możliwe parametry pracy danych kości. Tak więc jak widać slot 2# JEDEC #2 ma takie same ustawienia jak slot #3 JEDEC #3. I zapewne bios użył tych ustawień na wszystkich kościach, czyli wszystko teraz działa na opcji 400MHz 5.0 5 5 18 23.
Tak więc nic nie musisz robić... wszystko działa jak należy.
Co do bluescreena... wejdź do biosu i zobacz czy gdzieś nie ma na sztywno ustawionych ustawień ramu... jeżeli są to zobacz czy pasują do tej tabelki nowego ramu... najlepiej ustaw na AUTO lub By SPD.
Jeżeli ustawienia w biosie są poprawne, to zapuść memtest'a i zobacz czy tam są jakieś błędy i gdzie one występują... jeżeli będą błędy to pozamieniaj kostki miejscami (czasem coś się może poluzować) jeżeli nic to nie da, to wkładaj je pojedynczo i sprawdzaj memtestem, aby zlokalizować tą wadliwą kostkę. (czasem się zdarzają wady fabryczne).
Po zrobieniu testów programem MEMTEST wyskakuje takie coś ------->
PS. Mam Windows 7
Niestety ale musisz użyć tego memtesta:
Na stronie jest ISO do wypalenia na płycie.
Dobra już wiem w czym problem, bluescreeny wyskakiwały bo kostka jest uszkodzona. Po włożeniu jej samej do komputera, bez tych starych, tylko tej nowej wyskakiwało pełno błędów już przy samym włączaniu PC'ta. Po włączeniu zamykały się procesy i wyskakiwały bluescreeny. Kostka do wymiany w sklepie.