Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: problem z neostradą -zbyt wolno chodzi

31.07.2011 17:07
1
focal
85
Konsul

problem z neostradą -zbyt wolno chodzi

mam neo 6 mb na routerze z TP czyli ZTE, i jak mierze prędkość testerami w necie to dochodzi do 4 mb i nie ma opcji aby poszło wiecej. Co jest nie tak ? wg mnie powinna chodzić szybciej, z góry dzieki za sugestie

31.07.2011 17:09
Bukol88
2
odpowiedz
Bukol88
82
_-LORD VADER-_

A masz włączone jakieś programy, które mogą Ci neta zamulać ?
Jeśli masz to je wyłącz i potem sprawdź jaką masz prędkość

31.07.2011 17:10
3
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

problemy masz na kilku komputerach czy tylko na jednym? Z jaką prędkością synchronizuje się router (sprawdzić musisz w konfiguracji routera, anie we właściwościach połączenia sieciowego)? Może zadzwonisz do TP?
Co ze ściąganiem z jakich szybkich serwisów? Też tak wolno idzie?

31.07.2011 17:14
4
odpowiedz
sokrates92
16
Pretorianin

To, że masz neta 6mb nie znaczy, że tyle będziesz mieć. Sprawdź w routerze czy synchronizuje sie na 6mb. Wiem, że od niedawna w TP jest coś takiego, co działa na zasadzie widełek - normalnie jak router/modem nie synchronizuje się z puchą (DSlan) na taką prędkość na jaką jest ustawiony, a mógłby na mniejszą to i tak by tego nie zrobił. Terez TP wprowadziło takie urządzenie, które pozwala się właśnie tak zsynchronizować.

31.07.2011 17:23
5
odpowiedz
sokrates92
16
Pretorianin

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rate-Adaptive_Digital_Subscriber_Line <-- o to chodzi. I możesz mieć nawet umowę na 6mb, nic tego nie zmieni. Ponieważ normalnie jakby 6 nie działało, to umowa byłaby zerwana i podpisana na ewentualnie inną prędkość. RA jednak jest 'zabezpieczeniem' ze modem sie z ds-lanem połączy, mimo, że nie na prędkość jaka jest na umowie. Ma to więc swoje plusy i minusy.

31.07.2011 19:53
6
odpowiedz
focal
85
Konsul

mam tylko jednego kompa podłaczonego do routera, żadne programy mi nie zamulają. Troche lipa jeśli faktycznie jest to tam jakiś RADSL i raz bedzie szybciej, raz wolniej itp. Płace za 6 mb a mam 4. podpowiedzcie tylko jak sprawdzić konfiguracje tego routera

31.07.2011 20:46
7
odpowiedz
focal
85
Konsul

popatrzyłem co tam siedzi w komputerze, i są Karty Sieciowe - jedna jakaś 1394, druga nvidia nforce, to jest jakaś różnica ?

31.07.2011 21:51
8
odpowiedz
zanonimizowany792388
37
Generał

Zadzwon na blekitna linie i popros o reset portu dslama a po kilku godzinach od rozmowy telefonicznej polacz sie ponownie z netem.

Forum: problem z neostradą -zbyt wolno chodzi