Mój sprzęt: (ostatnio zmieniłem AMD 955, MSI 870-C45 i dołożyłem 4gb ramu)
Intel Core i5 2500K 3.3GHz
HIS ATI Radeon HD6870 1024MB DDR5/256b D/H PCI Fan
GOODRAM DDR3 8192MB PC1333 DUAL 4 x 2048 CL9
ASRock P67 PRO3
SilentiumPC Fortis
COOLERMASTER ELITE 332 BLACK B/Z RC-332-KKN1-GP
Seagate 500gb 32 MB Sata
OCZ STEALTH X STREAM 500W
Problem polega na tym, że w wielu grach nie wczytują się tekstury, widzę kolorowe kwadraty, tekstury migają itp. Byłem pewny, że to wina sterowników do czasu aż przetestowałem 4 ostatnie wersje sterowników do mojej karty graficznej His Ati Radeon 6870 Cataclyst 11.8, 11.9 , 11.10 i 11.11 i wszczędzie jest tak samo. W dosyć starej grze jak np Age of Empires 3 gdy ustawiam grafikę na maksa całkowicie znikają tekstury (wcześniej na AMD tego nie było) tak samo w grand theft auto eflc mam czarne rozlewające się tekstury (wczesniej na AMD tego nie było) ostatnią grą jaka testowałem było Rage, ale tutaj to raczej problem pospolity z teksturami miałem go na amd jak i na i5. Pracuje obecnie na windows xp. Zacząłem się zastanwiać czy te wszystkie problemy to nie wina sprzętu, może uszkodzona karta? ram? Długo bawiłem sie z rożnego rodzaju sterownikami do karty, płyty directem i nic nie pomaga. Dlatego właśnie zastanwaiam sie czy to nie wina sprzętu, a, że jestem totalnym laikiem w tych sprawach zwracam sie o pomoc do kogoś bardziej kompetentnego.
Takie cuda na ekranie, zwane artefaktami mogą być skutkiem przegrzewania się karty graficznej. Sprawdź temp. programem Aida 64
http://oc-forum.org/index.php?showtopic=11735
Możliwe, że karta jest uszkodzona, ale by to sprawdzić trzeba by było wsadzić inną. Może daj komputer do serwisu?
przeczyść kompa w środku. Mi to pomogło. Może się zakurzył i to jest powodem.
wczoraj odebrałem kompa ze sklepu gdzie wymieniali mi procesor płytę i wszystko czyścili,
Edit :w Wiedzminie 2 gram na detalach ultra (bez uberpróbkowania) no i tak z teksturami jest ok, ale płynność jest powiedzmy zadowalająca ale nie rewelacyjna, jak zaczynam grać to gra się scina, moim rozwiązaniem jest zminimalizowanie gry i zmienie ustawień w amd catalyst np obniżenie jakości, wejscie do gry, i wtedy jest już płynniej, nawet jak znowu zminimalizuje grę i wróce do ustawien początkowych czyli wyższa jakość, ale to samo miałem na AMD
Przed chwilą odpaliłem deus exa nowego i z wszystkim na full tylko anty x4, chodzi bardzo płynnie
Jesli problem byłby tylko z rage to ok duzo ludzi go ma, ale wczesniej nie miałem problemów z gta ani age of empires 3, dlatego mnie to martwi,
poza tym chciałem odpalic everesta i za kazdym razem gdy próbowałem restartowało mi kompa
może trzeba poprawić mocowanie karty w slocie? Zasilanie karty dobrze podłączone?
Mi się wydaje, że karta pada, oddaj na gwarancję ( czasami się zdarza - jak wszędzie - wadliwy model ).
Nie pamiętam czy ta opcja jest dostępna w HD6870, ale spróbuj też zwiększyć moc w Catalyst ( nazywa się to chyba Overdrive albo Power Limit, spróbuj przesunąć o te 10 w ostateczności 20% ). Jeśli to nie pomoże, no to tylko gwarancja zostaje.
no może i tak zrobię, na na innym forum tez mi tak doradzili, poza tym robiłem testy na cpu w OCCT i wszyscy pisali że wyniki są bardzo dobre, a może mógłbyś polecić jakiś dobry program testujący kartę? czy to jej wina?
i wczesniej na amd 955 i msi 870 c45 nie miałem wiekszych problemów z grafiką, (gta na jednej wersji sterowników jakiś starych miało czarne tekstury, ale teraz jest tak cały czas)
Co do programów testujących kartę - Furmark. Tyle, że on tak obciąża kartę jak żadna inna gra ( więc uważaj na temperatury ).
No i sprawdź ten Power Limit.
tylko zastanawia mnie to że jedne gry chodzą dobrze (dość dobrze) deus ex wiedzmin 2, a z niektórymi jest problem tak jak np gta (wgrywałem patha oczywiście)
a co do tego power limitu to nie mogę znaleźć jest opcja w której można ustalić walbo wysoką wydajność albo wysoką jakoś, ale nie pomaga jesli chodzi o te tekstury
o jednak znalazłem, overdrive, ale szczerze boję sie przy tym kręcic, po pierwsze wczesniej to nie było potrzebne a poza tym boje sie o mój zasilacz troche niby dobra firma OCZ 500W ale już 3 lata na nim pracuje
w sklepie polecono, żeby najpierw zrobić upgrate biosu, ale że nigdy tego nie robiłem, chciałem zapytać czy ktoś mógłby mi pomóc albo przesłać jakąś dobra instrukcje, wiem, że tego dużo jest w necie ale nie wszystko rozumiem, na niektórych są różne wersje, bardzo prosiłbym o jakąś pomoc
Na płycie dołączonej do pudełka nie masz aplikacji do automatycznego sprawdzenia i pobrania najnowszego BIOSu do karty? Przejrzałem trochę stronę HIS'a, ale nie znalazłem tam BIOS'u do ściągnięcia.
Ew. zapoznaj się z tym artykułem -
http://www.hardwaresecrets.com/article/Video-Card-BIOS-Upgrade/91
no instalowałem wszystkie sterowniki z płytki załączonej do płyty głównej
ja cały czas mam nadzieje, że to jednak coś z biosem sterownikami itp Mam nadzieje, że to nie żadna usterka techniczna. Narazie sprawdzam inne gry i czy też jest ten problem uruchomiłem np Mafie 2, wszystko na maxa poza physx, którego wyłączyłem oraz filtrowanie anizotropowe x8 i wszystko chodzi bardzo fajne, te wszystkie refleksy odbicia, a w gta, nie, no chyba, że wyłączyłem te funkcje refleksy itp.
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/402/gta2x.png/][IMG]http://img402.imageshack.us/img402/2194/gta2x.png[/IMG][/URL]
Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]
W takim razie wydaje mi się, że to błąd gry a nie karty graficznej. Skoro w innych grach jest OK, to wątpię, żeby to była jej wina. Spróbuj przeinstalować grę ( łącznie z usunięciem po niej kluczy rejestru itp. itd. - po usunięciu gry 'przejedź' CCleanerem lub podobnym programem ).
Mam jeszcze problem z Rage ale to chyba wszyscy posiadacze radeonów mają, problem z gta eflc, z gta 4 nie mam czarnych tekstów tylko dosyć wolno mi chodzi "ścina", w AoE3 jak ustawiam wszystkie ustawienia na maxa to mam białe kwadraty, ale jak zmienie tylko jedną opcje bodajże cieniowanie z "bardzo wysokie" na wysokie to już chodzi dobrze, tylko zastanawia mnie czemu tych problemów z teksturami, a także płynnością w gta nie miałem wczesniej przed zmiana procesora (z AMD 955 na i5 2500K), wtedy miałem np problemy z płynnością w AoE3 i Starcraft 2 jak przesuwałem myszką po mapie było widać takie zacinanie, brak płynności, tak samo w wiedzminie 2 (rozwiazywałem ten problem tak jak teraz minimalizujac gre i za kazdym razem zmieniajac ustawienia graficzne karty w amd catalyst) ale wtedy myślałem, że może procesor sobie nie radzi, więc kupiłem po przeczytaniu n-pozytywnych recenzji i5, jako idealny procesor dla gracza,
jeszcze wspomnę, że wydajność w gta4 jest porównywalna do tej jaką miałem na moim starszym komputerze core 2 duo e7200 2gr ram ddr2 gf 9600gt (z którego potem przesiadłem sie na wspomniany AMD)
a i jeszcze napisze, że wszystkie gry są oczywiście oryginalne, chociaż czesto po takich problemach żałuje że nie kupiłem pirata jak np w przypadku rage,
IMO problemy z pamięcią na karcie. Oddaj do serwisu/sklepu gdzie kupiłeś póki jest na gwarancji. Prawdopodobnie wymienią Ci na nowy egzemplarz. Mój znajomy miał bardzo podobnie (i to tylko w niektórych grach) + migotanie tekstur. Wymienili mu kartę na nową i problemy się skończyły.
tylko dziwi mnie, że wcześniej ta sama karta chodziła lepiej na płycie msi 870 i procesorze amd 955, chociaz i wczesniej zdarzały sie problemy z wydajnością więc to może jednak jakiś trefny egzemplarz karty
tylko tak się zastanawiam czy tak bez problemu przyjmą mi taką kartę do serwisu, bo na pierwszy rzut oka nie ma z nią problemów, a nie chciałbym oddawać im całej budy i płacić jeszcze za diagnostyke
@shawnz: nie musisz oddawać całego blaszaka, wystarczy karta w pudle z dostarczonymi w nim akcesoriami. Jeśli nic nie znajda, to po prostu zwrócą (ale tutaj upewnij się jeszcze w warunkach gwarancyjnych). Najczęściej po prostu wymieniają.
Jeśli karta działa dobrze z innymi grami, a tylko w nie których jest problem, to chyba raczej nie jest zepsuta. Zainstalowałeś wszystkie sterowniki po formacie systemu? W menadżer zadań nie masz żółtych znaków?
Zaleca się instalację bibliotek DirectX po każdorazowej instalacji sterowników do karty graficznej i karty dźwiękowej.
http://forum.dobreprogramy.pl/prawidlowa-instalacja-bibliotek-directx-t213229.html#p1416378
Jak sytuacja wygląda w 3Dmark?
http://www.dobreprogramy.pl/3DMark-Vantage,Program,Windows,12252.html
wyniki 3dmark http://3dmark.com/3dm06/16252685
directxa instalowałem chyba poprawnie:)
Wszystkie sterowniki zostały zainstalowane.
W menedżerze urządzeń wszystko jest ok w menedżerze zadań chyba też.
Jeśli chodzi o inne gry jak np wiedzmin 2, mam te dzwine skoki płynności w nim i musze minimalizować zmieniac te ustawienia w amd catalyst, a chyba powinno chodzić dobrze bez takiej zabawy. Kolega ma komputer prawie identyczny do mojego tylko karta innej formy ale tez 6870 i np wiedzmin chodzi mu płynnie