Witam.
Mam problem z dźwiękiem w laptopie od jakiś 2 miesięcy...ale do rzeczy....
Dźwięk był cały czas normalnie, aż pewnego dnia, nie wiedzieć czemu zaczął zanikać :(
Dźwięki systemowe działają ale jak włączam jakąś muzykę(nie zależnie od tego z jakiego odtwarzacza korzystam), grę czy film po max minucie dźwięk znika...wyłączam aplikacje, czekam pare chwil, włączam i znowu ten sam cykl - chwile jest, zaraz potem nie ma...aktualizowałem sterowniki, przywracałem system, odinstalowywałem jave, zmieniałem odtwarzacze filmów jak i muzyki...żadnego efektu, ciągle to samo...już nie mam siły sam z tym walczyć i tutaj zwracam się do Was o pomoc - może ktoś miał podobnie i wie jak sobie z tym poradzić...wolałbym uniknąć formatu bo nie mam na czym zarchiwizować danych :(
Sprawdzałem w menadżerze urządzeń - wskazuje, że wszystko jest ok...Jakieś pomysły? Na słuchawkach dźwięk jest odtwarzany prawidłowo(Razer Megalodon)
Karta dźwiękowa to Conexant SmartAudio HD
System - Windows 7 ultimate 64bit
W menedżerze urządzeń widnieje jeszcze coś takiego jak NVIDIA Virtual Audio Device(Wave Extensible) (WDM)
Siódemka sama Ci ściąga sterownik czy masz ze strony producenta? Wejdź sobie w menedżer urządzeń i odinstaluj wszystkie karty dźwiękowe, zrestartuj komputer i zainstaluj dedykowany sterownik.
Istnieje możliwość, że karta padła , wtedy możesz odesłać lapka na gwarancje(jeśli ma) albo kupić zewnętrzną USB kartę za grosze na allegro.
Ściągałem sterownik ze strony producenta, instalowałem poprzez siódemkę, instalowałem także ten z partycji recovery. Myślę, że to coś z softem jednak bo tak jak mówię, dźwięki systemowe są cały czas nawet jak "główne" siadają...mam nadzieję, że nie będzie konieczności odsyłania na gwarancję :(
Poza tym kiedyś jak odinstalowałem Jave to na 2-3 dni było ok(było to jakieś 2 tygodnie temu)...sam już nie wiem co robić...Twojego sposobu nie próbowałem prawdę mówiąc - zaraz to zrobię i dam znać jaki efekt.
Myślę, że Java nie ma tu nic do rzeczy, to tylko przypadek, że tak się działo.
Nie masz jakiejś aplikacji przechwytującej dźwięk?
Coś zainstalowałeś w systemie po czym się tak zaczęło dziać?
Jeśli masz grafikę Nvidii z HDMI.
Spróbuj przeinstalować sterowniki Nvidii bo może one robią zamieszanie. Podczas instalacji zaznacz żeby wykonało to na czysto(taka opcja w instalatorze).
PO HDMI możesz puścić dźwięk stąd potrzebne są sterowniki dźwięku.
Daj jeszcze zrzuty z panelu konfiguracyjnego może ktoś się czegoś dopatrzy.
Jak wywalisz te NVIDIA Virtual Audio Device(Wave Extensible) to system instaluje je ponownie po starcie?
Masz w aplecie dodaj/usuń programy(tzn Odinstaluj program:P) to coś od Nvidii?
W akcie desperacji zrobiłem format - pomogło.
Tak czy inaczej dzięki siwy za pomoc ;)