Sprawa wygląda następująco. Komputer postanowił przeprosić się z TV...mediatorem kablem HDMI.
Po podłączeniu kabla do TV i sklonowaniu obrazów jest wszystko OK. Piknie to wszystko śmiga na TV...Filmy, Gry, Youtube itp. Natomiast brakuje dźwięku w kompie. To znaczy przy testach karty dźwięk jest...przy otwieraniu i zamykaniu systemu też, natomiast w grach czy na YT dźwięku w kompie brak.
Po odpięciu kabla HDMI od karty graficznej i restarcie kompa...dźwięk w kompie oczywiście jest wszędzie.
Tak na szybko w googlach to wyskakują mi tylko rozwiązania problemu z brakiem dźwięku w TV po takim podłączeniu.
Jak to ogarnąć żeby nie trzeba było za każdym razem odpinać kabla HDMI.
Stawiam, ze gdzies w sterownikach karty dzwiekowej, lub nawet z zwyklym mikserze windowsowym, jest opcja ustawienia tego, co ma byc domyslnym odtwarzaczem dzwieku - czy karta dzwiekowa w kompie (do ktorej podpiete sa glosniki), czy odbiornik przypiety do hdmi.
W TV jest wszystko OK.
Dźwięk w kompie mam z płyty (Realtek).
Tzn. że chcesz mieć dźwięk równocześnie i w TV i w kompie? A po co? (będzie pogłos).
Jeżeli masz dźwięk na TV to IMHO wszystko w porządku. Tam są z reguły lepsze głośniki.
chodzi mi mniej więcej o to żeby nie musieć wypinać kabla HDMI z kompa jak nie korzystam z TV a chce mięć dźwięk na kompie.
Jeśli masz grafikę z ATI, to ściągnij najnowsze sterowniki i zainstaluj.
Nie wiem natomiast jak jest w NVIDIA, ale raczej sterownik graficzny też powinien mieć w sobie oprogramowanie HDMI.
Czy na pewno nie da sie tego przestawic zwyklym wyborem urzadzenia odtwarzajacego w Playback Devices (po kliknieciu PPM na ikonce glosnosci kolo zegarka)?