Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Problem z Asus X501A (bootowanie)

16.04.2013 19:18
1
zanonimizowany913818
1
Junior

Problem z Asus X501A (bootowanie)

Witam !

Mam dość duży problem z nowym laptopem firmy Asus, model X501a.

Laptopa kupiłem z systemem Win 8 x64 bity, a że system nie za bardzo przypadł mi do gustu - chciałem zainstalować Windowsa 7 x64...

Laptop nie posiada napędu więc musiałem instalacje przeprowadzić poprzez pendriva. Podczas instalacji Windowsa 7 (która trwała niesamowicie długo) - laptop/pendriva/lub system zawarty na nim spowodował zwiechę instalacji...

Problem polega na tym, że straciłem i Windowsa 8 jak i win 7, który nie został zainstalowany do końca.

Problem błahy ponieważ mogę znów zainstalować go z pendriva no ale własnie... coś stało się z bootowaniem. Wyświetla się komunikat : "Missing operating system" i nic nie można zrobić. Bootowanie w biosie ustawione jest na pendriva więc jest git, ale komunikat dalej stoi w miejscu. Czytałem, że problem może polegać na tym, że laptop pomieszał coś z partycjami ale nie do końca rozumiem o co mogłoby chodzić. Nie wiem czy jest sens płacić grube pieniądze informatykowi skoro problem może jest do rozwiązania. Laptop nowy a kurzy się bo nie wiem jak sobie z tym poradzić.

Proszę o szybką pomoc !

Pozdrawiam, Rafał.

16.04.2013 19:23
kjx
2
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

BIOS -> wyłączyć "Secure Boot" i włączyć "Legacy boot". Sprawdź i daj znać.

Jeśli żadnej z tych opcji nie ma, to:
http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_8-windows_install/how-can-i-install-windows-7-on-asus-x501a-with-usb/3c78fc40-8c6b-4fe1-90c4-48c20a1de2b2
Post numer 4.

16.04.2013 20:07
👍
3
odpowiedz
zanonimizowany913818
1
Junior

Niesamowite, że to pomogło.

Od dwóch dni na tym siedzę i wyczytałem, że padł jakiś boot sector i trzeba naprawiać to jakimiś programami z dyskietki na której i tak nie mam wejścia....

Windows 8 odzyskany i w sumie boję się na nowo wgrywać siódemkę.

Dziękuje za pomoc !

01.05.2014 12:40
4
odpowiedz
zanonimizowany16799
96
Senator

Witam.

Podepnę się pod wątek jeśli można.

Dostałem od znajomego AsusaX501A z prosba o "przeinstalowanie win 8 tak zeby bylo jakby byl nowy".

Pomyślałem - nic prostrzego - opcja jest wbudowana w nowego Windowsa. Niestety, przy próbie reinstalacji otrzymuje blue screena. Podejrzewam że kumpel namieszał coś kiedy próbował wyciągnąć z lapka cd key'a do win 8.

Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Jakiś pomysł jak przywrócić to do ustawień fabrycznych?

01.05.2014 13:05
5
odpowiedz
zanonimizowany16799
96
Senator
Image

Btw. Error code of blue screen : 0xc0000185

(fotka nie moja)

Forum: Problem z Asus X501A (bootowanie)