Dzisiaj postanowiłem skorzystać z promocji na Steam, kupić i ograć w końcu Dead Space i Dead Space 2. Tak też zrobiłem.
Niestety po ściągnięciu i zainstalowaniu, żadna gra nie uruchamia się. Poprzez Steam pojawia się okienko, po czym znika i nic się nie dzieje. Z folderu z grą klikam w ikonkę i wyskakuje właśnie ten słynny komunikat o błędzie 0xc00007b.
Nie mam bladego pojęcia jak to rozwiązać. Próbowałem już prawie wszystkiego. Instalacja DirectX, Frameworków, instalacji wszystkiego poprzez "AIO", o najprostszych sposobach nie wspominając, czyli uruchamianie z określonym trybem zgodności czy jako administrator. Nie działa nic. Jeśli sobie nie poradzę, będę starał się o zwrot pieniędzy i oddanie gier, w które po prostu nie ma możliwości zagrać.
Mój system to Windows 10, na bieżąco aktualizowany i 64-bit. O komputerze nie będę nawet wspominał, powiem tylko tyle, że mam RTX 2070 Super, tak więc reszta jest zbędna.
Pobrałem program "Depends" który wykrywa jakich plików brakuje dla danego programu, to wyskoczyło mi kurna ze 100 czy więcej plików dll. Przecież jakbym każdy z osobna pobierał, to zajmie mi chyba cały dzień. A i tak jaka to gwarancja, że w ogóle gra zadziała. Natomiast z wielu poradników na YouTube wychodzi, że trzeba pobrać jakieś mvscp.100 dll i kilka podobnych plików itd. No, tylko pobieram te pliki i chce je skopiować do system32 lub sysWOW64 i co? I nic. Nie mam uprawnień, nie mogę tam nic skopiować ani podmienić, a jak sobie nadać uprawnienia - nie wiem...
Jestem już bezradny, nie wiem jak temu zaradzić, skoro nic nie działa.
Dziwna sytuacja, mi pierwszy Dead Space chodzi bez zarzutu. Tyle że ja mam wersję GOG, może ta na Steam nie jest przystosowana jak to często bywa.
Wejdź w https://www.dll-files.com/m/ tam znajdziesz wymagany plik. Rozpakuj go winrarem, wrzuć do folderu z exekiem gry i do windows/system32. Jak wywali błąd z innym plikiem (a prawdopodobnie zrobi to jeszcze z MSVCR100.dll), zrób to samo. Pamiętaj tez, ze musisz pobrać wersję pliku 64 bit. Nie musisz dziękować ... Choc z grzeczności mógłbyś, bo podałem Ci w pełni skuteczne rozwiązanie umożliwiające zagranie :)
Brakuje ci któregoś Microsoft Visual C++ 20xx Redistributable
Najlepiej paczkę sobie zainstaluj ze strony M$.
Zobaczę w domu. Mam nadzieję, że pomoże, no bo strasznie szkoda gierek, bo bardzo fajne. Dużo nie wydałem, 25 zł za dwie dobre gry to nic, no ale mimo wszystko wydając pieniądze na oryginalne tytuły chciałoby się w nie zagrać. Może nie będę starał się o zwrot, no bo też i szkoda, lepiej już te gierki trzymać, a nuż kiedyś problem się rozwiąże i uda się pograć.
Miałem podobny problem z epic games store na nowym komputerze. Pomogło użycie "Depends" i chociaż też pokazywał, że brakuje 100 plików to nie ściągałem ich tylko skupiłem się na tych, które były ale nie w tej wersji jaka była wymagana. Tak jak napisał Hydro2 ściągnij i zastąp te pliki dll, które masz w wersji x86 a potrzebujesz x64 ( w Depends kolumna CPU i na czerwono masz zaznaczone błędne wersje).
Problem rozwiązany. Okazało się, że mam nieodpowiedni plik xinput1_3.dll w syswow64, tzn. niekompatybilny z wersją gry. Był w wersji 64-bit, natomiast gra w 32-bit, musiałem go podmienić na 32bit, czyli w wersji x86. I od razu wszystko podziałało :)
Natrafiłem na dobry poradnik na pc-lab, który właśnie tak jak mówisz chriiss, zakładał użycie programu Depends. Tak czy siak sprawdziło się także to co napisałeś Hydro2 (może poza samą wersją pliku, który nie grał z grą, bo jednak to był 32-bit). Dziękuję za porady i poświęcony czas na zaznajomienie się z problemem. Z grzeczności i tak po prostu, zwyczajnie :)
A na te "100" plików o których pisałem oczywiście nie ma co zwracać uwagi, tylko właśnie na rubrykę CPU i czerwone x64 lub x86.