Dzień dobry!
W marcu będę zmuszony zmienić swój domowy router od operatora
spoiler start
livebox
spoiler stop
z powodu uciążliwego oraz powtarzającego się problemy z brakiem dostępu do internetu przy większej ilości urządzeń.
Dlatego chciałbym się zapytać o opinię oraz poradę na temat kupna nowego routera. Posiadam internet od Orange Neostradę po kablu telefonicznym. Mój budżet na router to około 300 złoty.
Główny problem który chciałbym wyeliminować to możliwość podłączenia większej ilości urządzeń około 20 (maksymalnie jednocześnie w użytku do 5 urządzeń) bez zrywania połączenia oraz zapewnienie dość dobrego zasięgu wi-fi ( dom dwupiętrowy około 200m).
Mój internet to maksymalnie 10mb/s.
Prosiłbym o polecenie jakiegoś modelu, marki który odpowiadałby w mojej sytuacji.
Pozdrawiam!
Tylko z czym masz problem? Przy takim internecie jesli kilka osob korzysta naraz internet bedzie po prostu kiepsko dzialal.
Musialbym miec router z modemem albo modem jesli chcesz zastapic liveboxa ale mozesz zrobic tak, wylacz wifi na liveboxie i podepnij do niego jakis lepszy router wifi. Tylko w dwupietrowym domu na pietrze gdzie nie ma liveboxa czy jest kiepski zasieg powinienes pociagnac kabel podlaczony do liveboxa/pierwszego routera i podlaczyc drugi router jako access point (wylaczone dhcp, nadac mu jakis wolny adres IP poza puli DHCP pierwszego routera/liveboxa).
Przy takiej predkosci raczej roznicy nie zauwazysz, mozesz na przyszlosc kupic urzadzenia z portami gigowymi i wifi ac/5ghz, typu tplink ac7 czy cos podobnego, niekoniecznie tej firmy.
Wielkie dzięki za odpowiedź.
Odpowiadając obecnie potrzebuję kupić router który ma zastąpić Liveboxa z powodu tego że od kilku miesięcy ciągle zrywa połączenie internetu aktualizacje itp. nic nie dają. Prawdopodobnie winne problemów z Internetem jest przepięcia które wystąpiło u mnie kilka miesięcy temu. Potrzebuje zastąpić ten router. I moje pytanie obecnie czy router np. TP-Link Archer C6 wystarczyłby w moim przypadku?
Zdaje sobie całkowicie sprawę że przy takim internecie prędkości sieci przy kilku urządzeniach będą słabe i żaden router tego mi nie zmieni.
W najbliższych 7 latach nie będę mieć możliwość zmiany prędkości internetu więc router nie musi obsługiwać wyższych prędkości internetu.
Przeczytaj jeszcze raz to co napisalem o modemie, przepiecia skad mam wiedziec czy to sa przepiecia twojego zasilania czy na linii telefonicznej.
Ja na dwupiętrowy dom mam asusa rt n18u plus repeater wifi od tp-linka. Router już dość wiekowy, ale działa stabilnie jak skała. Jak swego czasu szukałem sprzętu dla siebie to asus miał dość długie wsparcie w postaci aktualizacji. Ogólnie raczej bym zmierzał w kierunku posiadania dwóch urządzeń po jednym na piętro niż mocniejszego, ale tylko jednego.
Stary router tylko z wifi 2,4ghz, do tego repeater jest kiepska rada. Nie ma czegos takiego jak jeden "mocniejszy" router, z wieksza iloscia anten predkosc moze byc wieksza jesli ktos ma adekwatna karte sieciowa (na slabszej po prostu maksymalna predkosc bedzie mniejsza), routery nadaja z moca ograniczona przepisami. Wiecej anten to wiecej jednoczesnych strumieni co pozwala uzyskac z dobrym zasiegem lepsze predkosci a nie nadawanie wifi na wiekszym obszarze.
Miałem kiedyś podobną rozterkę - problem rozwiązał router Asusa (ma modem, więc zastąpi tego dziadowskiego liveboxa) - to był chyba model AC68U. To większy budżet, ale może uda Ci się go znaleźć bliżej 300 zł - w każdym razie radził sobie nieźle na 2 kondygnacjach - przy Neostradzie prędkość wifi nawet przez strop była zupełnie wystarczająca. Ten mogę polecić - inne modele Asusa - niestety nie znam za bardzo - po tym sprzecie przesaidłęm się od razu na światłowód. Podsumowując: byłem z niego bardzo zadowolony - jeśli chcesz coś kupić na lata - zainwestowałbym w to urządzenie.
Wielkie dzięki Panowie za zainteresowanie oraz odpowiedzi już mniej więcej czego szukać oraz na co nastawić się na przyszłość, przy następnym remoncie.