Cześć pewnie nie wiecie ale moim hobby jest hodowla małych robaczków.Wczoraj złapałem małego robaczka i z tego co wyczytałem jest to Zmorsznik Czerwony (samiczka) problem w tym że nie wiem czym się żywi.Próbowałem poczytać na różnych stronach ale nie pisze , więc jeśli ktoś wie albo wyczytał gdzieś bardzo proszę o odpowiedź - czym żywi się Zmorsznik Czerwony
Larwy zasiedlają wyłącznie drewno gatunków iglastych, bardzo zawilgocone i w widoczny sposób zagrzybione. Chodniki larwalne mają przekrój owalny i najczęściej przebiegają wzdłuż włókien. Wypełnione są mączką drzewną, wiórkami i ekstrementami. przepoczwarczenie następuje w kolebce poczwarkowej odgrodzonej od chodnika warstwą grubszych wiórków, położoną ok. 0,5-2 cm pod powierzchnią drewna. Dojrzałe chrząszcze wygryzają okrągłe otwory wyjściowe o średnicy ok. 4-8 mm.
Tak więc uważaj na meble bo wpieprzają drewno
aha thanks noto raczej desek do jedzenia jej tam dawał nie będę więc chyba wypuszczę ale nie wiem jeszcze
jak chcesz sie bawic w hodowle robakow to idz do zoologa i kup jakies i sobie hoduj :)
polecam świerszcze - wyjatkowo towarzyskie i smieszne owady, tylko idzie ocipiec od tego ich grania. jak graja za glosno to za kare wystawiam je na balkon, a najglosniejszy gracz idzie na pozarcie dla pajaka :P
ale tak to fajne owady, mozna poobserwowac jak sie kloca o jedzenie czy o samice :)
Mnie bardziej interesują chrząszcze i może skorzystam z twojej propozycji.Może zajże do zoologa