Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Pożywienie

20.04.2011 08:27
1
Garrus12
37
Pretorianin

Pożywienie

Cześć pewnie nie wiecie ale moim hobby jest hodowla małych robaczków.Wczoraj złapałem małego robaczka i z tego co wyczytałem jest to Zmorsznik Czerwony (samiczka) problem w tym że nie wiem czym się żywi.Próbowałem poczytać na różnych stronach ale nie pisze , więc jeśli ktoś wie albo wyczytał gdzieś bardzo proszę o odpowiedź - czym żywi się Zmorsznik Czerwony

20.04.2011 09:04
Fett
2
odpowiedz
Fett
245

Larwy zasiedlają wyłącznie drewno gatunków iglastych, bardzo zawilgocone i w widoczny sposób zagrzybione. Chodniki larwalne mają przekrój owalny i najczęściej przebiegają wzdłuż włókien. Wypełnione są mączką drzewną, wiórkami i ekstrementami. przepoczwarczenie następuje w kolebce poczwarkowej odgrodzonej od chodnika warstwą grubszych wiórków, położoną ok. 0,5-2 cm pod powierzchnią drewna. Dojrzałe chrząszcze wygryzają okrągłe otwory wyjściowe o średnicy ok. 4-8 mm.

Tak więc uważaj na meble bo wpieprzają drewno

20.04.2011 09:10
3
odpowiedz
Garrus12
37
Pretorianin

aha thanks noto raczej desek do jedzenia jej tam dawał nie będę więc chyba wypuszczę ale nie wiem jeszcze

20.04.2011 09:20
pablo397
😊
4
odpowiedz
pablo397
138
sport addicted

jak chcesz sie bawic w hodowle robakow to idz do zoologa i kup jakies i sobie hoduj :)

polecam świerszcze - wyjatkowo towarzyskie i smieszne owady, tylko idzie ocipiec od tego ich grania. jak graja za glosno to za kare wystawiam je na balkon, a najglosniejszy gracz idzie na pozarcie dla pajaka :P

ale tak to fajne owady, mozna poobserwowac jak sie kloca o jedzenie czy o samice :)

20.04.2011 11:41
5
odpowiedz
Garrus12
37
Pretorianin

Mnie bardziej interesują chrząszcze i może skorzystam z twojej propozycji.Może zajże do zoologa

Forum: Pożywienie