mialem swego czasu BARDOZ DOBRY program ktory potrafil wyczyscic windowsa ze wszystkich smieci ktore w nim byly - spyware/trojany i itp.
Program mial mala objetosc , odpalal sie po ponowynm uruchomieniu komputera - jakby w dosie + mial stare 'niebieskie' klimaty, dodatkowo byl on w postaci 1 pliku , ikonka byla Okragla/czerwona - cos w stylu znaku zakazu ;)
Pamieta ktos nazwe?
szukalem via google i nic... i przy okazji - jaki jest najlepszy do takich smieci progrma ?
nod32 cos mi dzisiaj przepuscil...
Moim zdaniem must have - Malwarbytes' Anti-Malware.
dzieki - zaraz sprawdze :)
Co do progrmau ktory szukam - dodam ,ze mial cos wspolnego z hijack i logami - takie przeblyski mam... eh :/
Chodzi Ci o Combofix, ale jego się już nie używa.
http://www.fixitpc.pl/topic/7-dezynfekcja-narzedzie-combofix/page__view__findpost__p__56
Przynajmniej tak powszechnie jak kiedyś są lepsze narzędzia(OTL + Gmer) i skanery dostępowe jak malwarebytes.
DZIEKI !
szukalem po siteach z programami do spyware - i nigdzie go nie bylo :) a program jest rewelacyjny
'ale jego się już używa. ' - ? :) wybacz , ale nie rozumie m:)
Dałem Ci link do tematu, w którym wszystko jest napisane.
Umiesz sprawdzić sobie loga z tego programu i nanieść ewentualnie poprawki skryptem?
Umiesz naprawić system z konsoli odzyskiwania jakby CF uznał jakiś plik za śmieć(tak jak w przypadku modyfikowanych systemów)?
Umiesz przywrócić kopie rejestru, którą ten program tworzy(za pośrednictwem programu Erunt)?
Ehh już widzę 'ale jego się już używa. ' - ? :) wybacz , ale nie rozumie m:)
Zapomniałem 'nie'
strone przejrzalem wlasnie i nawet nie wiedzialem ,ze combofix tyle szkod potrafi narobic - akurat uzywalem go w krytycznych sytuacjach i przewaznie ratowal i nic przy tym nie uszkadzal.
Jednak po przestudiowaniu doszedlem do wniosku ,ze najlepszym rozwiazaniem bedzie:
Spybot + Malwarebytes + NOD 32 do programow obowiazkowych , gdyz caly czas ufalem tylko nod'owi - a dzisiaj male zaskoczenie bylo , jak programy wlaczaly sie w tle i puszczaly jakies reklamy audio...
na szczescie sprawdzilem w menadzerze zadan + usunalem + z rejestru smieci + autostartu - wszystko jest obecnie dobrze , mam nadzieje ,ze wiecej nie zainfekowalo...
i od czasu do czasu wspomniany OTL + gmer - ktore mam zamiar zaraz sprawdzic
Spokojnie, jeśli nadal nie będziesz pewny to sobie zrobisz logi i już :D
Tu nie ma zasady ale jak MBam nie znajdzie Ci setek wirusów to raczej nie ma się czego bać.
Program wyrzuci Ci raport z konkretnymi nazwami, to możesz sobie sprawdzić co to.
juz przeskanowalem system nod'em + malwarebytes - nic nie wykrywa :)
Mam nadzieje ,ze juz nic nie ma na 100% - gdyz to cos co mailem to po prostu jakies exeki w tle + wczytywaly jakies strony www ktorych nie moglem zobaczyc... ale na szczesice jak wspomnialem wczesniej - recznie sie udalo - co mnie dziwi :p
a to wszystko przez to ,ze sciagalem skina do steam'a....