Witam wszystkich.W skrócie postaram sie opisać dręczący mnie problem.
Jakiś miesiąc temu zakupiłem komputer za granicą.
GeForce gtx 680 Twin Frozr III 2Gb OC, 8 Gb ram,Intel Core i7 3770k,Zas.750,Windows 8,obudowa Cougar Solution Military Class.Dzisiaj przy przyciszeniu głosników na minimum podczas grania w BF3 MP, usłyszałem "Brzęczenie".Nie piszczenie,czy innego typu sprawy.Cichutkie brzęczenie.Otwierałem obudowe ,nasłuchiwałem lecz nie wiem co brzęczy.Łącznie w komputerze mam 5 wiatraków.GPU,CPU,2 na górze ,jeden z tyłu.Wszystkie wiatraki moge kontrolować,więc przy nasłuchiwaniu zmniejszyłem obroty mniej więcej do 20 % każdego wiatraka gdyż myślałem ,że któryś z nich zawadza o coś.Zwiększałem, zmniejszałem obroty każdego po kolei.Lecz nadal nie znam przyczyny.Dodam ciekawe info.Brzęczenie jest naprawde cichutkie,gdyż musze wyłączyć głosniki żeby to uslyszeć,w dodatku gdy nikogo prócz mnie nie ma w pokoju.Brzęczenie pojawia się tylko podczas grania w BF3,gdy zminimalizuję brzeczenie ustaje,gdy powracam do rozrywki brzeczy nadal.Podobne brzęczenie wystepuje podczas grania w Crysis 3 SP.
Temperatury IDLE
GPU 27-31 stopni
CPU ? Nie pokazuje nigdzie, lecz pokazuje temp rdzeni, które nie przekraczają w Idlu 45 stopni
Temperatury Stres
Gpu 59 stopni
CPU 60-61 stopni .
Za wszelką pomoc i chęc przeczytania tego z góry dziękuję
Może dysk twardy lub karta graficzna.
Jeśli się pojawia i znika jak włączasz i minimalizujesz grę to na 90% cewki sekcji zasilania na karcie graficznej.
Dysk Twardy mam firmy WD przy okazji.Lecz w obudowie na seri nie moge rozkminić co brzeczy.Ale słyszałem że te karty maja to do siebie ,że piszczą przy 2-3 tysięcy fpsów w menu itp.Ja miałem raz az 7 i wtedy piszczało.Włączyłem synchronizacje pionową i przestało.O piszczących cewkach wiem,lecz to co mnie dręczy jest brzęczenie, tylko przy BF3 i Crysisie 3.Reszta gier spoko.
@INGEN, a z tąd moje pytanie czy te cewki mogą wydawać dźwięk brzęczenia.I 2 pytanie czy w ten sposób może się coś zepsuć.Wolę dmuchać na zimne gdyz na blaszaka troche zbierałem.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc :)
JEŚLI to są cewki to nic się nie ma prawa stać.