Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Polećcie książki

02.12.2013 15:20
Rashank
1
Rashank
37
One of the younger

Polećcie książki

Witam, mam za sobą masę gier o tematyce RPG. Chciałbym, abyście polecili mi książki fantasy, najlepiej średniowieczne. Coś co mogłoby mnie wciągnąć. Nie chciałbym nic w czasach najnowszych lub nowożytności. Na pewno każdy z was coś takiego zna. Kiedyś czytałem Wiedźmina A. Sapkowskiego i według mnie jest to najlepsza saga na świecie :) Z góry dzięki

02.12.2013 16:01
Shadowmage
2
odpowiedz
Shadowmage
252
Master of Ghouls

Martin, Abercrombie, Wegner, Lynch.

02.12.2013 16:49
Lopot
3
odpowiedz
Lopot
66
Generał

Jak Wiedźmin się podobał, to może spróbuj Trylogię husycką, też Sapkowskiego.

02.12.2013 17:03
Kanon
😊
4
odpowiedz
Kanon
259
Befsztyk nie istnieje
02.12.2013 17:03
beowulf117
👍
5
odpowiedz
beowulf117
64
Dragonslayer

Lopot

02.12.2013 17:44
Janczes
👍
6
odpowiedz
Janczes
200
You'll never walk alone

Wojciech Dutka, Bractwo Mandylionu.
fantazy w klimatach wypraw krzyzowych ;)

02.12.2013 18:31
HUtH
7
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

Ja czuję te straszne epickie rpg w Malazańskiej :P masakra

Teraz czytam Wegnera i również jest całkiem rpg-owo, drużyna, "questy", walki, eksploracja, przystępny interface eee znaczy styl pisarski :)

02.12.2013 18:39
Mutant z Krainy OZ
8
odpowiedz
Mutant z Krainy OZ
261
Farben

Czarna kompania mogłaby ci się spodobać.

02.12.2013 20:48
Rashank
9
odpowiedz
Rashank
37
One of the younger

Dzięki za te propozycje, a co sądzicie o książce Pan Lodowego Ogrodu? Słyszałem o niej dobre słowo, jaki to jest gatunek? Jeśli byłoby tam trochę "magii" lub coś "erpegowego" to bym się skusił

02.12.2013 23:13
HUtH
10
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

Jeśliby to porównywać do gier, to raczej nie czuć mi w tym rpga... imho idąc od pierwszego tomu i z podziałem na dwa główne wątki to tak jakby survival horror->hack'n'slash->h'n's/tactics->"nudne rozmowy simulation"->tactics/strategic, a drugi wątek: logiczna->adventure->action-adventure-survival->hack'n'slash
Ale to takie trochę śmieszne porównania... generalnie nie czuję w tej serii jakiejś typowej "rpg'owości", bo jest napisana jak sci-fi(ale świat low fantasy), nie ma drużyny i super przygód z nią, a jak już jest to nie jako ekipa bohaterów, ale grupa małomównych komandosów, nie ma fetyszu na ekwipunek(prócz początku), nie czuć tej nieśmiertelności i pewności w każdej sytuacji(bad-assowości) bohatera(bo eliminuje to "tryb gry" specjalną mocą od początku posiadaną) i nie ma typowego olewania reszty świata nie biorącej udziału w "epickiej przygodzie"(choć tu w sumie można uznać, że dla rpg byłyby to porządne postacie poboczne). Jeśli już jest jakieś "levelowanie" to w drugim wątku jest trochę, ale to są tak nietypowe rpgowo sytuacje, że się z tym nie kojarzą.
Ale może ktoś ma inne odczucia... W każdym razie pierwszy(!) i drugi tom na pewno warto przeczytać

Forum: Polećcie książki