Zastanawiam się w jaki sposób podłączyć kompa do TV żeby było najrozsądniej, do wyboru mam 2 opcje. W kompie mam wyjścia na karcie (HD4850) 2x DVI + 1 x jakiś okrągły wtyk pod starsze TV (którego wogle nie rozważam). W telewizorze - Sony Bravia 32' - (tak samo jak i w dotychczasowym monitorze) mam wejścia HDMI oraz starsze VGA. Więc oto jakie mam możliwości:
1. Kupić do karty przejściówkę DVI na VGA i podłączyć kompa z TV kabelkiem VGA
2. Tak samo, ale po innym kablu i odwrotna przejściówka, czyli lece kablem DVI a przed TV przejściówka z kabla DVI na VGA (prawdopodobnie nic to nie zmieni co opcja nr 1, jedyna różnica że lece po teoretycznie lepszym jakościowo kablu, ale wszystkie przejściówki na 'poziom niżej' i tak sprowadzają jakość na ten niższy poziom ..
3. Lece po kablu HDMI, czyli za kartą przejściówka DVI na HDMI.
Czyli w praktyce rozważam opcje 1 i 3. Opcja 1 tańsza bo kabel VGA tańszy niż HDMI (a potrzebuje 4 m kabla). Ale HDMI ma lepszą jakość, tylko w przypadku kiedy karta nie ma bezpośrednio wyjścia HDMi a używam przejścia DVI<>HDMI to jakość i tak chyba będzie jak po DVI - a może się myle ?
Z góry dziękuję za rady/odpowiedzi !!
kabel DVI-HDMI, next question pls !!
Heh, dzięki. na allegro takie jednak taniej niż myślałem - 4 m za około ... 10 zł (w sklepie 1,5 m za stówe). W związku z tym next question is - czy tak ogromna różnica jak w cenie jest też w jakości ? Czy 4 metry kabla za 10 (!) zł z allegro (niby sprzedawca zapewnia jakość bez strat, pozłacane końcówki itp ale wiecie jak jest, heh) spełnią swoją rolę ?
1 i 2 opcja to ściema w najczystszej postaci. Połączenie VGA to DVI/HDMI nie ma prawa działać bo źródło nadaje analogowo a odbiornik cyfrowo!
Pytanie odnośnie ceny kabla:
genelanie cena wpływa na jego jakość... jakość wykonania. Mam w domu kabel HDMI za 12zł jak i pożyczony taki za 100zł(szalony kolega go kupił) różnicy w jakości obrazu i dzwięku nie ma żadnej. Jednak wykonania jest MAKSYMALNA. mój za 12 zł już w zasadzie jest do wyrzucenia(wtyczka sie rozpadła)
Okey panowie, zatem ostatnie pytanie.
Czy już po zakupie, domyślne narzędzie Windows XP (własciwości>ustawienia ekranu) nadaje się do zarządzania monitorami ? Czy umożliwi mi swobodne:
- korzystanie z 2ch monitorów naraz (2 puplity obsługiwane jedną myszka)
- włączenie tylko zwykłego monitora bez TV i odwrotnie - włączenie tylko TV bez monitora - teoretycznie mogę to sam sterować przyciskiem ON/OFF na monitorze/tv, ale czy z ustawień windy też się da ?
I dodam jeszcze jedno pytanie - wyczytałem w instrukcji, że moja HD4850 puszcza też dźwięk po tym DVI>HDMI. Musze tylko zainstalować dod. stery, ale czy w razie jak by coś było nie tak, albo bym po prostu chciał inaczej, to mogę tę opcję pominąć i słuchać dźwięku z karty dźwiękowej i głośników co są przy kompie (zestaw 5.1) ? Gdzie taką opcję by się wogle wybierało :d (w ustawieniach ani karty dźwiękowej/graficznej/płyty głównej nic takiego nie ma)